Rekrytoivatko kristillisdemokraatit tahallaan rasisteja ja antisemiittejä?

Viime lokakuussa ollessani tutkijavieraillulla Yhdysvalloissa kirjoitin siitä, kuinka Suomesta puuttuu vihapuheradioiden lisäksi avoin kristillinen fascismi: oikeasti radikaalit ryhmät, ”jotka aseistautuvat ja keräävät muonavaroja kolmatta maailmansotaa vastaan, sekä toimivat kristillisissä lahkoissa, jotka kannattavat rotuerottelua”.

Niin ikään olen kirjoittanut siitä, kuinka Yhdysvalloissa herätyskristillisyys näyttää olevan yhä enemmän valkoisen nationalismin naamioleikkiä ja esittänyt tutkimussuunnitelman luonnoksen kuinka, Suomessa pitäisi tutkia samaa ilmiötä, koska on mahdollista sen tulevan ajankohtaiseksi perussuomalaisten kannatuksen romahtaessa ja toisaalta puolueen linjan radikalisoituessa.

Nyt näyttää siltä, että tilanne aktualisoitui nopeammin kuin olisin arvannut: kristillisdemokraatit ovat jääneet kiinni siitä, että ovat rekrytoineet kunnallisvaaliehdokkaikseen avoimen rasisteja, fascisteja ja jopa antisemiittejä kandidaatteja. Eräänkin ehdokkaan mukaan juutalaiset tappoivat valkoisia kristittyjä enemmän 1900-luvulla kuin toisin päin jne.

FB:ssä Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä puolustautuu sanomalla, että heillä ”on Suomessa (sic!) vajaa 2000 ehdokasta, nyt on käynyt ilmi muutama ehdokas, eivät rekrytointitilanteessa kertoneet kaikkea taustastaan. Olemme luottaneet siihen, että ehdokkaat jotka ovat tulleet ovat sitoutuneet edistämään meidän arvoja ja tavoitteita.”.

Selitys ei ole kauhean uskottava: (1) ehdokkaiden taustat olisi ollut helppo selvittää parissa minuutissa; (2) viitaten aikasemmin mainitsemiini ilmiöihin Yhdysvalloissa, tämä kaikki sopii liian hyvin kuvioon, että kyseessä olisi pelkkä vahinko. Yritän siis sanoa, että rasismissa, fascismissa ja antisemitismissä on jotain sellaista, mikä resonoi nykyherätyskristillisyyden kanssa.

Mutta kuten kuten olen aikaisemmin jo todennut, tämä kaikki vaatii lisätutkimuksia.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu