Miksi miehiä syrjitään positiivisesti ministerinimityksissä?

Myös keskustalainen pääministeri Juha Sipilä jatkaa vaalilupauksiensa perumista. Yksi niistä oli ministerien ja byrokratian vähentäminen.

Alun perin Sipilän hallituksessa istui 14 ministeriä, mutta puolivälihiiressä tehdyllä päätöksellä ministerien määrä nouse samalle tasolle kuin se oli Alexander Stubbin hallituksen aikana eli seitsemääntoista.

Sukupuolten välistä tasa-arvoa Sipilä ei ole edes luvannut toteuttaa; hallitusohjelmassa todetaan ytimekkäästi, ettei Suomessa ole tasa-arvo-ongelmia miesten ja naisten välillä.

Tästä huolimatta – tai ehkä juuri sen takia – hallituspuolueet ovat päättäneet syrjiä positiivisesti miehiä ministerinimityksissään: oikeusministeriksi nousee Antti Häkkänen, maanviljellijöitä kurittamaan ja MTK:ta nenästä vetämään nimitetään Jari Leppä ja kulttuuriministeriksi kruunataan Timo Soinin perintöprinssi Sampo Terho.

Nämä kaikki ovat tietääkseni miehiksi oletettuja henkilöitä.

Nyt Sipilän hallituksessa on 12 miestä ja 5 naista. Jos kyseessä olisi kaupunginhallitus, Sipilän hallituksen harjoittama miesten positiivinen syrjintä rikkoisi tasa-arvoalakia.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että poikien oppimistulokset ovat heikentyneet peruskoulussa. Toisaalta kyselytutkimusten poikien elämänasenne on rennompi kuin tyttöjen, joilla on enemmän kunnianhimoa, stressiä ja siksi myös koulunkäyntiin liittyviä mielenterveysongelmia.

Ehkä nuoret pojat ottavat oppia Sipilän hallitukselta tietoisesti tai tiedostamatta?

Miksi turhaan ahkeroida ja kiemurrella koulunpenkissä kun voi pelaa pleikkaa ja polttaa pilveä?

Työelämässa ja politiikassa harjoitetun positiivisen syrjinnän ansiosta aikuisina pojat saavat kuitenkin etulyöntiaseman suhteessa naiskollegoihinsa oletetun sukupuolensa (ja oikean puoluekirjan) ansiosta.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu