Mistä Aamulehden päätoimittajan naisvihamielisyys kumpuaa?

Anders Breivik Behringin tehtyä terrori-iskut Osloon ja Utøyan saarelle surmaten 77 ihmistä kuusi vuotta sitten Aamulehti julkaisi kulttuuritoimittaja Markus Määttäsen kolumnin, jonka sanoma oli se, että kyseiset terrori-iskut ovat vähän niin kuin naisten vika.

Määttäsen onneton kolumni herätti sen verran huomiota julkisuudessa, että Hannaleena Haru teki sen innoittamana elokuvan nimeltä Säälistäjät.

Vähemmälle huomiolle jäi se, että tuolloin tuore Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen antoi täyden tukensa Määttäsen naisia halveksivalle kirjoitukselle.

Sittemmin Jokinen on jatkanut Aamulehden misogynistä traditiota – viimeisin esimerkki tulee viime viikon niin sanotusta sauna-pääkirjoituksesta, mikä on jo herättänyt käsittämättömyydessään huvittuneisuutta laajoissa kansankerrostumissa.

Kirjoituksessa Jokinen kirjoittaa siitä, kuinka hipsterit ovat pilanneet suomalaisen saunakulttuurin ja muun muassa, ettei Tampereella ole kuin yksi ainoa "todellinen" yleinen sauna. Niin ikään hän kirjoittaa, että "[v]anhoina hyvinä aikoina tärkeät asiat päätettiin miesten kesken saunassa".

Jokisen pääkirjoitus voidaan tietenkin ymmärtää itsessään hipsteri-ironiana tai satiirina, varsinkin kun toista edellisessä kappaleessa hän esitti huolen siitä, ettei kerrostaloihin enää rakenneta sähkökiukailla varustettuja saunoiksi kutsuttuja koppeja. Niissäkö ne päätökset tehtiin miesten kesken telakoituen ilman naisten häiritsevää läsnäoloa?

Mutta kun ottaa huomioon Jokisen aikaisemmat naisvihamieliset kirjoitukset ja sokeuden sukupuolittuneelle vallalle noin yleensä, niin viittaus vanhoista hyvistä ajoista, jolloin miesten kesken tehtiin päätökset naisten pääsemästä pilaamaan maailmaa, ei liene vitsiksi tarkoitettu.

Tai ehkä Jouko Jokinen on pihalla kuin työministeri Jari ”pihvi” Lindström (smurffit), ei ainoastaan maailmasta noin yleensä vaan osoittaa myös aktiivista tietämättömyyttä: Aamulehti julkaisi alkuvuodesta ison jutun, jossa listattiin ja arvioitiin 22 Tampereen seudun yleistä saunaa (ja listasta puuttui muun muassa kesäisin auki olevan Nekalan sauna). Siihen nähden Jokisen heitto Rajaportista Tampereen ainoana "todellisena" yleisenä saunana on erikoinen, kyseinen sauna ei kyseisen jutun mukaan ollut edes paras.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu