Donald J. Trumpin kabinetin neljä valtaryhmää

Yksi tapa yrittää ymmärtää Yhdysvaltojen presidentti Donald J. Trumpin ulostuloja – en sano politiikkaa, koska pelkkä puhe ilman tekoja tai saavutuksia on vähän niin et näin, onko se politiikkaa – on tarkastella hänen esikuntansa koostumusta.

Sikäli kun uskomme muun muassa Yleisradion Politiikkaradion Trump-ekstroista tutun Tampereen yliopiston kasvatin ja nykysien Helsingin yliopiston taloussosiologian tutkijan Antti Ronkaisen analyysiä: Steve Bannonin saatua kenkää, on Trumpin hallinnossa neljänlaista ilmaa.

Bannon oli siis Trumpin linkki radikaaliin oikeistoon eli niin sanottuun alt-rightiin.

Neljä jäljelle jäänyttä ryhmää ovat: Goldman sachsin pankkiirit, Yhdysvaltojen armeijan kenraalit, Trumpin perhedynastia sekä varapresidentti Mike Pencen kautta uskonnollinen oikeisto.

Hiljattain muusikko Kari Peitsamo kertoi Helsingin Sanomien 60-vuotiashaastattelussa itkeneensä kun kuuli Yhdysvaltojen saaneen pitkästä aikaa työväenpresidentin, ei siis mitään Sauli Niinistöä vaan sellaisen, joka oikeasti asettuu työväen puolelle luokkataistelussa kapitalisteja vastaan.

Mutta nyt Bannonin poistuttua näyttämöltä, Trumpin hallinto vaikuttaa yhä enemmän perinteistä republikaanivetoista kabinettia tai siis tuskin kukaan enää kuiskuttaa Trumpin korvaan, että vapaakauppasopimuksista olisi vetäydyttävä ja vähennettävä sotilaallista läsnäoloa maailmalta.

Eivät amerikkalaiset kapitalistit halua myöskään oikeasti rajoittaa maahanmuuttoa; Meksikon muuri unohdetaan kuin huomaamatta jossain vaiheessa.

Peitsamo voi lopettaa liikutuksen kyynelten vuodattamisen.

Päinvastoin, kenraalit Trumpin hallinnossa pitävät nyt huolen, että sotilaallista läsnäoloa lisätään niin Euroopassa, Lähi-idässä kuin Kaukoidässä. Gold man sachsin pankkiirit lobbaavat pääomien vapauttamisen puolesta, jotta Yhdysvaltoihin saataisiin uusi talousromahdus parin vuoden kuluttua; ja uskonnollinen oikeisto vaatii verojen alentamista minkä transihmisten mollaamiselta ennättää; valtion velkaantumisen hidastaminen tai investoinnit infrastruktuuriin voidaan unohtaa. Trumpin perhe näyttelee merkittävää osaa ainoastaan osana Venäjä-yhteyksien tutkimuksia.

PS. Ylen radiokanavilta tuli menneellä viikolla myös toinen erinomaisen mielenkiintoinen ohjelma: Mikä maksaa -ohjelman studiossa keskustellaan muun muassa Rooman tuhoutumisesta ja nykyisistä dystopioista kerrankin eksakteilla taloustieteellisillä käsitteillä.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu