”Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja ilmoittaa jättävänsä politiikan kokonaan”

Ylen uutisten otsikon aihe on tuttu viime vuosilta myös Suomesta.

Ilmaisua politiikan jättämisestä tuntuvat käyttävän ennen kaikkea ne kokoomuslaiset poliitikot, jotka ensin ovat ajaneet yksityisten yritysten asiaa eduskunnassa tai kaupunginvaltuustoissa ja sitten siirtyvät täysipäiväisesti näiden samojen yritysten palkkalistoille.

Ongelma on vain siinä, että politiikkaa ei koskaan voi jättää kokonaan.

Siksi myös valtamedian olisi syytä tarttua kriittisesti tällaisiin ulostuloihin, jotta edes jotenkin erottautuisi kaikenmaailman mv-lehdistä.

Tietenkin kyse on myös siitä, miten politiikka määritellään.

Itse olen oppini ammentanut mursuviiksisen yliopistolehtori Pertti Lappalaisen valtio-opin johdantokurssilta Tampereen yliopistossa 18-vuotta sitten tai siis hän – viitaten Hannah Arendtin ja Carl Schmittin politiikkakäsityksiin – nimenomaan arvosteli näkökulmaa, että politiikka olisi ammatti, johon joku päivä mennään ja sitten siitä luovutaan kuin palkkatyöstä.

Politiikka on näkökulma sosiaalisiin tai taloudellisiin suhteisiin, ei ammatti tai edes sektori, joka välittää taloudellista ja sosiaalista (kuten esimerkiksi Erkki Berndstonin esitti kirjoittamassa pääsykoekirjassa Politiikka tieteenä: johdatus valtio-opilliseen ajatteluun).

Kaupungissa eli Poliksessa asuvana ihminen on poliittinen eläin syntymästä hautaan. Kaikki hänen tekonsa ovat poliittisia, vaikka ne eivät aina politisoituisi tai niillä ei politikoitaisi.

Yritän siis sanoa, että Ruotsin kokoomuksen väistyvä puheenjohtaja Anna Kinberg Batra valehtelee väittäessään luopuvansa politiikasta.

Hän todennäköisesti seuraavissa vaaleissa käy äänestämässä (vaikka ei itse olisi ehdolla tai edes avoimesti jonkin toisen ehdokkaan tukiryhmässä).

Tai vaikka hän ei äänestäisi, niin sekin on poliittinen teko.

 

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu