Onko Sauli Niinistö mantsurian kandidaatti?

Eilen uutisoitiin siitä, että Suomessa asiantuntijat ovat varautuneet Venäjän yrityksiin sotkea tammikuun presidentinvaaleja, mihin viitaten Helsingin Sanomat kirjoittaa: "Tärkein niistä on mahdollisuus nostaa Kremlin suosima ehdokas Suomen presidentiksi".

Mielipidetiedusteluiden mukaan istuva presidentti – ja muun muassa Sauludo-kahvista tunnettu – Sauli Niinistö valitaan toiselle kaudelle ylivoimaisesti, jo ensimmäisellä kierroksella.

Jo yksin tämä todistanee sen, että asiantuntijoiden huoli Venäjän vaikutuspyrkimyksistä täytyy tarkoittaa nimenomaan Niinistöä. Ei Helsingin Sanomien kaltainen journalistisesti korkeatasoinen laatulehti olisi asiasta tehnyt uutista, jos se koskisi esimerkiksi ehdokasta, jonka kannattajakortteja vasta kerätään, tai kyse olisi vaikkapa jostain RKP:n kaltaisen pienpuolueen ehdokkaasta, olkoonkin Nils Torvalds ex-taistolainen kuin Björn Wahlroos.

Huomattavaa myös on, että eilen kokoomus ilmoitti Niinistön olevan puolueen ehdokas.

Kokoomuksella on pitkä linja suomettumisessa, jo ennen kuin nykyistä kokoomusta puolueena oli olemassa. Kuten kaikki tietävät: vanhasuomalainen puolue edusti myöntyvyyslinjaa, oli valmis käräyttämään verikoirien kaltaisia itsenäisyysaktivisteja sortohallinnolle jne.

C. G. E. Mannerheim oli myös tämän linjan edustaja. Vielä kesällä 1918 hän fantasioi Suomen itsenäisyyden peruuttamisesta ja keisarivallan paluusta Venäjälle.

Viimeisen vuoden aikana nimenomaan kokoomuksen ministerit ovat esittäneet toiveita siitä, että EU:n Venäjän vastaisia pakotteita heikennettäisiin, että Suomi pääsisi nöyristelemään ja tekemään enemmän kauppaa Venäjän kanssa – kuin Neuvostoliiton aikoina.

Toisin sanoen kokoomuksen ministerit ovat hyväksymässä sen, että Venäjän nykyhallinto valloitti Krimin ja on loukannut kaikkia kansainvälisen politiikan pelisääntöjä, itsenäisen Ukrainana valtion suvereniteettia aseistamalla ja rahoittamalla sotaa Itä-Ukrainassa.

Voimme vain jäädä odottamaan samaa kohtaloa, jos ja kun äänestämme tällaisia myssyjä

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu