C. S. Lewis pederastian apologeetikkona?

Englantilaisen kirjailijan – tunnettu muun muassa Narnia-sarjastaan – ja Cambridegen yliopiston professori C. S. Lewisin omaelämänkerrallinen teos Ilon yllättämä (Kirjapaja, 2. painos, 2013; alkuteos vuodelta 1955) vaikuttaa olevan suosittu kristillisissä piireissä.

Se on ymmärretty eräänlaisena apologisena teoksena, ja Lewis 1900-luvun kristinuskon yhtenä merkittävimpinä apologeetikkona, joka ei ole koulutukseltaan teologi.

Siksi on hämmentävää lukea kuinka vapaamielisesti Lewis suhtautui poikien tai nuorten miesten keskinäisiin seksuaalisiin suhteisiin kyseisessä teoksessa. Hän ei sitä katsonut ainoastaan läpi sormien – vaikka omien sanojensa mukaan ei itse osallistunut siihen – , vaan piti sitä ainoina ihnimillsyyden ja rakkauden ilmentyminä kurjassa englantilaisessa poikakoulussa.

"Jos me, jotka olemme tulleet tuntemaan Wyvernin kaltaisen koulun, uskaltaisimme puhua totta, meidän olisi sanottava, että olipa poikarakkaus miten paha asia tahansa, se siihen aikaan ja siinä paikassa oli ainoa rako, josta elämäämme saattoi tihkua jotain hyvää." (2013, 135.)

Tästä kaikesta nousee kysymys, että onko kristillisissä piireissä sisäoppilaitoksissa tapahtuva homoseksuaalisuus tai paremminkin pederastia (eli pedagogiseksi ymmärretty vanhempien oppilaiden nuorempiin oppilaihin harjoittama seksuaalista suhde) niin tabu, ettei sitä osata lukea esille vaikkapa vielä tänä päivänäkään vai onko tällaiset poikakoulujen käytännöt de facto hyväksyttyä kuin keskiaikaisissa munkkiluostareisssa tai Platonin filosofiakoulussa?

Onhan moni englantilaisessa poikien sisäoppilaitoksessa opiskellut vasta sittemmin ymmärtänyt mistä kaikesta siellä oli kyse, eikä Lewiskaan moralisoi tapahtumia, päinvastoin.

"Mutta kuinka monet niistä, jotka jyrisevät tästä asiasta, ovat todella kristittyjä? Ja kuka kristitty voisi valita juuri lihan synnit erityisen tuomion kohteeksi Wyvernin kaltaisessa maailmallisessa ja julmassa yhteisössä?" (Ibid.)

Vasta toisen aallon feminismin myötä 1960-luvulta alkaen tällaisia ilmiöitä on kyetty käsitteellistämään, ymmärtämään mistä tässä kaikessa on oikeastaan kyse: seksuaalisesta vallasta, mikä heijastaa yhteiskunallisia valtasuhteita laajemminkin.

"Tipu on sievä, tyttömäisen näköinen pieni poika, joka toimi yhden tai useamman vanhemman pojan ’tyttöystävänä’. – – Tipuilla oli tärkeä osuus siinä, minkä koulu ilmoitti tehtäväkseen: oppilaiden valmistamisessa yhteiskuntaelämään. – – Tipuille ei myöskään maksettu heidän palveluksistaan selvällä rahalla, vaikka tietysti heille kuului kaikki se imartelu, epävirallinen vaikutusvalta, suosikkiasema ja etuoikeudet, jotka aina ovat tulleet mahtimiesten rakastajattarien osaksi aikuisten yhteiskunnassa." (2013, 110–111.)

Kun naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta (väki)vallasta alettiin puhua, tajuttiin myös sen yhteys lapsiin kohdistuvaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Sittemmin myös miehet ovat uskaltaneet ottaa puheeksi sisäoppilaitoksissa heihin kohdistuneet seksuaaliset väärinkäytökset tai epämukavuudet (koska sikäli kun jörnijät ovat kutakuinkin samanikäisiä ja vapaaehtoisia, niin kyse ei ole rikoksesta tai edes väärinkäytöstä), joista aikaisempina vuosikymmeninä pidettiin suorastaan opinto-ohjelmaan kuuluvina.

En siis halua tuomita niinkään C. S. Lewisia – hän oli oman aikansa lapsi – kuin niitä, jotka hehkuttavat Lewisia viime vuosisadan merkittävimmistä apologeetkoista (joita vaikuttaa Suomenkin Siionin piirissä olevan) kiinnittämättä huomiota edellä mainittuihin kohtiin ja samalla tuomitsevat feminismin, joka problematisoi seksuaalista ja sukupuolittunutta vallankäyttöä.

PS. Toinen Ilon yllättämä -teoksen herättämä kysymys aikoinaan luettuani sen oli se, etteikö sen loppuratkaisu tai huipentuma ole enemmänkin spinozismia kuin kristinuskoa?

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu