Fatim Diarra käänsi kansankielelle Geoffrey Westin skaalautumisen?

Yle Puheen toimittajansa nimen mukaan nimetyssä ohjelmassa Perttu Häkkinen keskusteltiin tänään fyysikko ja tieteellisen moniottelijan Geoffrey Westin teoksesta Skaala: elämän ja kuoleman universaalit lait eliöissä, suurkaupungeissa ja yhtiöissä.

Radiostudiossa teosta oli esittelmässä kirjan suomentanut ja Terra Cognita kustantamon omistaja Kimmo Pietiläinen, koulutukseltaan teoreettinen fyysikko itsekin.

Radio-ohjelmassa keskusteltiin eliölajien skaalautumisen matemaattisen malliin vedoten suurkaupungissa asumisen hyödyistä ihmislajeille ja siitä itsestäänselvyydelle, että maaseudun pitämiselle asuttuna ei löydy matemaattisia perusteita, vaan Suomessakin kyse on ollut par excellence politiikasta kun niin sanotusti vettä on kannettu kaivoon.

Ohjelmaa kuunnellessa tuli mieleen vihreiden Helsingin kaupunginvaltuutettu Fatim Diarran kaiken maailman kukkahattutätien ja muiden hommafoorumilaisten suvakkien mieliä pahoittanut toteamus, että maaseudulle ei ole muuta mieltä muuttaa kuin insesti ja vaimonhakaaminen.

Kysymys kuuluu, onko Diarran kohulausunto saanut vaikutteita Westin teoksesta, oliko se kansanomainen käännös tai siis selitys suomenkielelle skaalautumisesta, joka voi olla hieman vaikea teema rahvaalle, jolla ei ole matemaatikon tai fyysikon koulutusta.

Ainakaan itse en ole löytänyt mitään rationaalisia syitä – Diarran mainitsemat syyt eivät mielestäni ole järkeviä, ainakaan pidemmänpäälle, tai kun pohdimme yhteiskunnan kokonaisetua – muuttaa landelle, böndelle tai edes skutsiin budjaamaan.

Mutta ymmärtääksemme Diarran ja Westin teoksen yhteyttä pitäisi tutustua kumpaankin tarkemmin, sekä Diarran lausunnon kontekstiin että lukea kannesta kanteen kyseinen teos.

Sen sijaan väitteet, joiden mukaan Diarran kulttuurimarxilaista poliittista korrektia kielenkäyttöä välttänyt kommentti olisi ollut kansanryhmää vastaan kiihottamista, ovat sekä sananvapauden kannalta ongelmallisia että erittäin epäloogisia, kuten Mr. Spock asian ilmaisisi.

Eiväthän maalaiset tai metsässä asujat ole kansanryhmän, paitsi jos ovat lisääntyneet keskenään ja omaavat suppean geenipoolin. Ja jos näin on, niin Diarran väittämähän pitää paikkaansa.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu