Ns. aktiivimalli on ihan oikein – keskustalaisille ja perussuomalaisille

Eduskunta hyväksyi ennen joulua lain, jonka mukaan työttömuuskorvausta leikataan noin 5%, jos työtön ei ole töissä tai TE-keskuksen järjestämässä koulutuksessa.

Ottamatta kantaa käsitteelliseen ristiriitaan (miksi työttömyyskorvausta saadakseen pitäisi olla töissä), lain tavoitteet sinänsä ovat allekirjoitettavissa.

Mutta sen toteutus on epäonnistunut lähtökohtaisesti kun vertaa sitä vaikkapa edellisen hallituksen päätökseen 300 euron suojaosasta, jolla työtön voi tehdä kuukaudessa ilman, että työttömyyskorvausta alennetaan. Tällainen järjestely on kannustanut työttömiä ottamaan vastaan lyhytkestoista työtä ilman pelkoa siitä, että Kela lunastaisi ansaitun palkan samantien pois, silloinkin kun kokoaikatyötä ei juuri ole saatavilla (nimimerkillä: kokemusta on).

Sen sijaan nykyisen perusporvarihallituksen hyväksymä laki ei tosiasiallisesti aktivoi vaan passivoi: TE-keskuksilla ei ole aikaisempaa enemmän tarjota edes muutaman tunnin töitä, eikäi niille ole edes annettu tarpeeksi rahoitusta koulutusten järjestämiseen, joihin osallistumalla työttömän olisi mahdollista välttyä työttömyyskorvauksen leikkaamiselta kuten laki esittää.

Ainoita, joita eduskunnan kansanedustajien enemmistön hyväksymä malli aktivoi, ovat TE-keskusten byrokraatit – tai ei ehkä heitäkään, koska perusporvarihallitus on halunnut ulkoistaa TE-keskusten palveluita kokoomusta lähelle oleville ja veronmaksajoen rahoilla eläville yrityksille.

On kuvaavaa, että vasta näin joulun jälkeen myös porvarillinen media on herännyt pohtimaan tämän lain epäloogisuuksia sen jälkeen, kun sen kumoamiseksi oli tehty kansalaisaloite. Myös esitystä eteenpäin vieneet ministerit ovat joutuneet puolustuskannalle.

Ehdotankin kompromissia: kumotaan eduskunnan hyväksymä laki, osittain.

Sovitaan, että niin sanottu aktiivimalli koskettaa vain ja ainoastaan niitä kansalaisia, jotka olivat äänestämässä nykyistä hallituspohjaa. Olihan perussuomalaisten vaalislogan vuoden 2015 eduskuntvaaleissa: sitä saa mitä tilaa.

Tai kuten kokoomuslainen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen väkevästi todistaa mielipidekirjoituksessaan: aktiivimallin tavoitteena on autioittaa suomalainen maaseutu eli romahduttaa asuntojen arvot ja elintaso niiltä haja-asutusalueilta, joissa keskustan ja perussuomalaisten kannatus on ollut vahvinta.

Olisihan se väärin, jos maassa olisi vaikkapa sinipunahallitus ja haja-asutus alueella asuvia kurnuutettaisiin, mutta nyt kun Suomessa on keskustalainen pääministeri (liikenneministeristä puhumattakaan), on syrjäseutujen keskustaa äänestäneiden työttömien elämän kurjistaminen ja pakottaminen fattan luukulle kerjäämään vain oikeus ja kohtuus.

Niin ikään tämä kaikki on ihan oikein vaikkapa hommafoorumilaisille (jotka oman todistuksensa mukaan ovat suurempi taakka suomalaiselle yhteiskunnalle keskimääräistä korkeampine työttömyysasteineen kuin vaikka Länsi-Afrikasta Suomeen muuttaneet), jotka kaiken lisäksi olivat äänestämässä jotain Jari ”Pihvi” Lindströmiä eduskuntaan ja perussuomalaisia hallitukseen.

Sen sijaan niin sanottua aktiivimallia vastustaneiden kansanedustajien äänestäjät voivat pidättäytyä vanhassa mallissa ja työllistyä aikuisten oikeille työmarkkinoille siellä missä asuvat.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu