Ruotsin kokoomuksen hybridisota presidentinvaalien alla

Hybridi- tai infosota on viime vuosien keskustelussa yhdistetty viime vuosina nimenomaan Venäjään. On yritetty sanoa vaikkapa Venäjän vaikuttavan Suomessa käytäviin presidentinvaaleihin, joissa käytännössä päätetään seuraavien vuosien ulko- ja turvallisuuspoliittisista linjauksista.

Mutta mitä jos vaikuttamisyritykset tulevatkin länsirajalta?

Tänään Yle tietää kertoa, kuinka Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolustusministeri Peter Hultqvist on hermostunut Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristerssonille, joka aikaisemmin oli niin ikään Ylen toimittajalle uskotellut olevan vain ajan kysymys, milloin sosiaalidemokraatit kääntävät kielteisen Nato-kantansa.

Toisin sanoen ruotsalaiset poliitikot – ennen kaikkea täkäläinen kokoomus – juoksuttavat suomalaisia toimittajia, syöttävät väärää tietoa näin Suomen presidentinvaalien ja antavat ymmärtää Ruotsin hakevan Nato-jäsenyyttä seuraavien parlamenttivaalien jälkeen.

Aikaisemmin tällä viikolla uutisoitiin jo faktana, että jos porvariallianssi voittaa Ruotsissa parlamenttivaalit, niin Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä. Tosin tämäkin uutinen on kyseenalaistettu: edes ruotsalainen porvaristo ei ole asiasta niin yksituumainen.

Mutta miksi Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja sitten yritti väittää suomalaisella toimittajalle, että jopa Ruotsin SDP olisi kallistumassa Natoon liittymisen kannalle?

Syy on tietenkin se, että näin Ruotsin kokoomus ei ainoastaan pyri vaikuttamaan Suomessa käytävään keskusteluun, vaan myös Ruotsissa käytävään keskusteluun käyttämällä Suomen presidentinvaaleja keppihevosena oman asiansa eteenpäin viemiseen.

Ruotsin kokoomuksen ulostulot kertovatkin Ruotsin porvariston epävarmasta Nato-kannasta: sikäli kun enemmistöä suomalaisista – tai edes kansanedustajista – ei saada vaikutetuksi Natoon liittymisen siunauksellisuudesta, ei Ruotsikaan ole liittymässä Natoon.

Ruotsi ei halua ottaa Naton jäsenenä yksin vastuuta Baltian ja pohjoisen Itämeren puolustuksesta ilman Suomea, kun sen resurssit eivät tahdo riittää oman maankaan puolustamiseen, kuten Hultqvist tänään puheessaan antoi ymmärtää.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu