Vasemmisto voitti Italian parlamenttivaaleissa!

Sunnuntaina pidettiin Italian saapasmaassa ja Euroopan Unionin kolmanneksi isoimmassa taloudessa parlamenttivaalit.

Vaalien voittajaksi nousi vasemmistolainen Viiden tähden liike.

Euroopan unionin ja saksalaisen oikeiston kauhuksi se vastustaa talouskuripolitiikkaa (ja siksi myös Euroopan Unionin rahaliittoa), kannattaa työntekijöiden oikeuksia ja ajaa nuorisotyöttömyyden riivaamaan maahan perustuloa.

Viiden tähden liikkeen poliittista tyyliä voisi kuvailla karnevalistiseksi, millä sen on onnistunut saamaan kannattajikseen myös muita kuin perinteisiä vasemmiston äänestäjiä.

Niin ikään oikeisto keräsi enemmän ääniä kuin demokraattinen puolue. Mutta on mahdotonta ajatella Viiden tähden liikkeen haluavan samaan hallitukseen oikeistoradikaalien kanssa.

Näiden näkemykset esimerkiksi maahanmuutosta ovat päinvastaiset.

Näin Italian demareista tulee kuninkaantekijä siitä huolimatta, että puolue kärsi kaikkien aikojen kovimman vaalitappionsa: ainoa mahdollinen enemmistöhallitus syntyy Viiden tähden liikkeen ja demareiden muodostamalle pohjalle.

Tämä tarkoittanee sitä, että Viiden tähden liikkeen kritiikki EU:ta kohtaan laimenee, samoin puolueen karnevalismi; kansanäänestystä Italian eurojäsentyydestä ei järjestetä.

Siitä tullee samanlainen uuden sukupolven, mutta tylsä ja maltillinen koalitiopuolue kuin Emmanuel Macronin ympärille kasatusta En Marche! -puolueesta?

Italiankaan vaalitulos ei pakota Euroopan Unionia miettimään perusrakenteitaan uusiksi: poikkeustilasta on tullut uusi normaali.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu