Mustaa huumoria: onko oikein sanoa kansallismielisiä känniääliöiksi?

MTV3 esitti viime vuosikymmennen alkupuolella televisiosta retrohuumorisarjaa nimeltä Me stallarit. Se sijoittui 1970-luvulle, Mahlapurojen taistolaishenkiseen perheeseen.

Nyt viimeisen parin vuoden aikana Youtubesta on ollut seurattavana vähän samantyyppinen komediasarja: teemana on 2010-luvun kansallismielisyys.

Tai oikeastaan pitäisi puhua monikossa: alun perin Suomi Maidan -nimellä kulkenut sarja on sittemmin pirstoutunut lukemattomiksi spin off -sarjoiksi.

Näissä kaikissa seurataan Suomi Maidan -sarjasta tutuiksi tulleiden henkilöhahmojen edesottamuksia huumorin keinoin heidän kansallismielisissä kuplissaan.

On Suomi Maidanin jääkäriveteraanien totuuskomissiota, niin ikään Panu Huuhtasta esittäneellä hahmolla on nykyään kansallismielisiä mielenosoituksia seuraava nimikko-ohjelmansa, Pertti "Gandalf" Nykänen on alkanut pyörittämään omaa kokkiohjelmaansa jne.

Suomi Maidanista kirjoitinkin jo yli vuosi sitten ylistävän kritiikin, vaikka kyseisen ohjelman teemana oli lähinnä pääosan esittäjän toimesta suomalaisten poliisien haukkuminen älykääpiöiksi ja saada kansallismieliset näyttämään naurettavilta (missä ohjelma todella onnistui).

Mutta sen jälkeen kun käsikirjoittajat päättivät lopettaa kesäkuussa Rautatientorin leirin dramaattisesti pääosan esittäjän kopitukseen poliisien toimesta (mikä oli toisinto edelliseltä helmikuulta), tuli sarjasta suorastaan tylsä.

Sarjan entiset fanit puhuivat halveksivasti bunkkeriskriimeistä.

Mitä nyt vuoden lopulla hilpeyttä toi pääosan esittäjän välirikko aikaisemmin niin ihailemansa MV-lehden päätoimittajaksi roolitetun "suvakoituneen" Ilja Janatskinin kanssa.

Tähän kaikkeen verrattuna viime viikonloppu ja eilinen olivat myönteisiä poikkeuksia tai siis antoivat uutta uskoa tämän päivän kansallismielisiä käsittelevälle komedialle.

Tosin keinot lipsuivat käsikirjoittajilla mustan huumorin puolelle:

Jo viime keskiviikkona jälleen tapahtunut pääosan esittäjän kopitus nosti katsojalukuja, mutta sen lisäksi eilen sunnuntaina pääosan esittäjä laitettiin haukkumaan kansallismieliset kollegansa mielenterveyspotilaiksi ja känniääliöiksi.

Tai tarkemmin hänelle oli käsikirjoitettu papatus, jossa hän sanoi, että mielenterveyspotilaat ja masentuneet, alkoholia tai huumeita käyttävät, eivät olet tervetulleita hänen järjestämiinsä mielenosoituksiin, koska tällaiset ihmiset ovat roskasakkia ja kansallismielisyyden syöpä.

Samassa monologissa pääosan esittäjä kertoo, ettei hän suostukaan maksamaan kenenkään sakkoja tai kuluja, vaikka niin antoi ymmärtää viime vuonna uskollisille sotureilleen Suomi Maidanilla, jos nämä joutuvat ongelmiin osoittaessaan mieltä "maahantunkeutujia" vastaan.

Tämä siitä huolimatta, että juuri sitä varten jotkut "hyödylliset idiootit" laitettiin sarjassa lahjoittamaan Suomi Maidanille tai siis pääosan esittäjän kassaan roponsa.

Päinvastoin, pääosan esittäjä kehotti nyt myös repimään sakkolaput, jotta oikeudenkäynneistä saataisiin vielä suuremmat kustannukset kansallismielisille.

Tosin käskirjoittajilla oli tapahtunut pieni kämmi: jo edellisenä päivänä eli lauantaina toiset kansallismieliset – siis ne, jotka olivat vielä viime keväänä pääosan esittäjän uskollisia alamaisia – eivät päästäneet häntä enää mielenosoitukseensa.

Kyseiset kohtaukset olivat siis ajallisesti väärin päin. Kansallismielisten haukkuminen mielenterveyspotilaiksi ja känniääliöiksi olisi pitänyt tietää porttikieltoa kansallismielisten mielenosoitukseen, ei toisin päin.

Lisäksi pääosan esittäjä eilisessä ohjelmassa kertoi, ettei kukaan asianajajakaan suostu tekemään enää yhteistyötä pääosan esittäjän tai hänen viimeisimpien uskollistenkaan kanssa.

Siinäkin kohdassa katsojalla oli liimapurkki lentää näppäimistölle, tai siis vieläkin naurattaa. Oli sen verran hyvä roolisuoritus, ja naama peruslukemilla!

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu