Ruotsin vaalien voittajat ja häviäjät – taulukko

Ruotsin eilisistä parlamenttivaaleista on ollut hämmästyttävän paljon juttua siihen nähden, että kyseisten vaalien tulos kertoo Ruotsin elävänä pysähtyneisyyden aikaa kuten alla olevasta taulukosta voi päätellä. Vaalien tulos vahvisti trendin, mikä on ollut tosiasia jo kuluneella kaudella: nykyisellä blokkisysteemillä on ollut mahdotonta saada enemmistöhallitusta aikaan.

Seuraavassa olen siis taulukoinut vaalien voittajat ja häviäjät, laskenut kuinka monta prosenttia kunkin parlamenttiin äänestetyn puolueen kannatus nousi tai laski. Itse en ole tällaiseen taulukointiin törmännyt toisaallla, siksi sen vilkaiseminen voi auttaa hahmottamaan tilannetta:

Keskusta + 29,0%

Kristillisdemokraatit + 28,1%

Vasemmisto + 27,8%

Ruotsidemokraatit + 26,7

Liberaalit + 0,2%

SDP – 9,8%

Maltillinen kokoomus – 17,6%

Ympäristöpuolue – 57,1%

Taulukosta näkee, että vaalien voittajia olivat ennen kaikkea ruotsidemokraatteja vastaan kampanjoineet keskusta ja vasemmisto sekä kristillisdemokraatit. Ruotsidemokraattien kannatus nousi vasta neljänneksi eniten, eikä puolueen asema muuttunut mihinkään.

Sen sijaan kolme edellä mainittua puoluetta vaikuttanevat merkittävästi hallitusneuvotteluhin: vasemmisto on porvaripuolueille punainen vaate, kun taas keskustan ja kristillisdemokraattien painoarvo kasvaa, koska vaalien toiseksi suurin häviäjä oli kokoomus, jonka kaiken lisäksi piti olla johtava oppositiopuolue, ja mikä yleensä on näkynyt myönteisesti puolueen kannatuksessa.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu