Helsingin Sanomat puolustaa rasismia

Helsingin Sanomien aamun pääkirjoituksessa asetutaan puolustamaan varauksettomasti sekä Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderiä että taloustieteilijä Bengt Holströmiä. Nämä kun olivat ehdottaneet mahdollisuutta rikkoa tasavertaisuuden periaatetta etnisen alkuperän perusteella, palkata maahanmuuttajia työehtosopimuksia heikommalla palkalla ja työehdoilla.

Holströmin ja Fjäderin perusteluina ovat joidenkin maahanmuuttajaryhmien ammattitaidon puute ja integrointi suomalaiseen yhteiskuntaan.

Holströmin, Fjäderin ja Helsingin Sanomien retoriikka on erinomaisen esimerkki porvarillisesta charmista, mikä pyrkii peittelemään avointa rasismia: puhutaan abstraktisti ja ympäripyöreästi kouluttamattomista maahanmuuttajista kuitenkaan nimeämättä mitä ihmisryhmiä tarkoitetaan.

Ehdotuksia perustellaan ylevillä periaatteilla, mutta ne toteuttaakseen ollaan valmiita rikkomaan länsimaisen liberaalin yhteiskunnan perustaa – kunhan omat edut eivät tule uhatuksi.

Hommafoorumillakin puhuttaisiin asiasta rehellisemmin: suomenruotsalaiseen valkoiseen eliittiin kuuluvien Holmströmi ja Fjäderin ehdotuksessa kyse on rodullistamisesta, neekeriorjuuden, apartheidin ja kolonialismin jatkumosta myöhäismodernissa. Kyse on samoista asioista, mutta nyt kaikki tehdään vain enemmän tai vähemmän hienovaraisemmin.

Tätä Helsingin Sanomat siis asettuu nyt puolustamaan ja kuorruttaa kaiken lisäksi sanomansa tieteellisellä rasismilla, yrittäen tehdä siitä legitiimiä.

Tosin nyt rasismia, ihmisten asettamista eriarvoiseen asemaan heidän rodun tai etnisen alkuperän perusteella, ei perustella biologisella diskurssilla toisin kuin sata vuotta sitten vaan hienoilla taloustieteellisillä teorioilla.

Kaiken lisäksi pääkirjoituksessa Helsingin Sanomat kääntyy pääkirjoituksessaan kohti vanhasuomalaista nationalisimia: kyse on kansakunnan edusta; yksilö uhrataan; yhdenvertaisuudesta lain edessä luovutaan kun kyse on ei-valkoisista.

Voi vain kysyä mitä siellä Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittajien keskuudessa on oikein mietitty vai ajatellaanko siellä siten, että jos on saanut Nobelin palkinnon, niin ei voi olla rasisti?

Tai ehkä Helsingin Sanomien puolustamassa tieteellisesssä rasismissa on viime kädessä kyse vain vasemmistolaisten ammattiliittojen vastaisessa taistelusta: kun ihmisten tasa-arvoisuudesta lain edessä luovutaan, on mahdollista asettaa ihmisryhmät taistelemaan keskenään vähenevistä resursseista, jolloin heitä on helpompi hallita ja orjuuttaa.

Pääoma tarvitsee yhä halvempaa työvoimaa, jotta myös tulevan laskukauden aikana yrityksillä olisi mahdollista maksaa osinkoja omistajilleen ja optioita hallitusammattilaisilleen.

Helsingin Sanomat on yrittänyt esittäytyä liberaalina julkaisuna, mutta tämän aamun pääkirjoitus osoitti, että sen rinnalla jopa Donald J. Trump on edistyksellinen.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu