Kristillinen fascismi rantautui Suomeen

Aika tarkalleen kaksi vuotta sitten ollessani Yhdysvalloissa pidemmän aikaa ostin Berkeleyn Telegraphic Avenuella sijaitsevasta kirjakaupasta Chris Hedgesin teoksen American Fascist: The Christian Right and the War on America.

Kyseinen jo vuonna 2006 julkaistu teos käsitteli sitä, kuinka 1900-luvun alun epäpoliittisesta fundamentalismista politisoitui 1970-luvulla kristillinen oikeisto, mikä pääsi vaikuttamaan liittoutumalla Ronald Reaganin hallinnon kanssa, ja petyttyään George W. Bushin politiikkaan, vaikka tämä kertoi olevansa uudelleen syntynyt kristitty, on nyt hakemassa lisää kierroksia.

Hedgesin mukaan fascismi on tekemässä paluun Yhdysvaltoihin, mutta se ei ilmene ruskeapaitoina tai hakaristeinä, vaan kyseistä aatetta perustellaan Raamatulla.

Luin kyseisen teoksen, enkä pitänyt siitä.

Ajattelin kirjoittajaa tyypillisenä New York Timesin kolumnistina, vähän niin kuin paikallisena Saska Saarikoskena, joka nyt sattui olemaan vaan kiinnostunut uskonnon ja politiikan yhteenkietoutumisesta (kuten allekirjoittanutkin).

Lisäksi tulin siihen johtopäätökseen, että tällainen kehityskulku ei koske Suomea.

Esimerkiksi historiantutkimuksessa on korostettu sitä, kuinka nimenomaan kristillisen vakaumuksen takia vaikkapa Elias Simojoen onnistui tekemään pesäero, jos ei fascismiin nii ainakin kansallissosialismiin, vaikka hän oli Akateemisen karjalaseuran valajäsen numero yksi.

Ajattelin myös Suomessa poikkeuksellisen vahvana olevan Israelin ystävyystoiminnan suojelevan fascismilta, vaikka olin tietoinen siitä, että Israelin valtion varaukseton fanittaminen Raamatullisten profeettojen valossa ja vaikkapa juutalaisten – ja samalla myös muiden etnisten ja uskonnollisten vähemmistöryhmien – ymmärtäminen diasporassa ovat eri asioita.

Mutta sittemmin uudempi tutkimus on huomauttanut, ettei körttiläisyys tai teolologiset opinnot suinkaan suojellleet aikoinaan antisemitsimiltä: kirkkohistorioitsija André Swanströmin suomalaisia ss-miehiä käsittelevässä tutkimuksessa kertoo, kuinka kahdesta näiden mukana kulkeneista sotilaspapeista ensimmäinen kyllä tajusi liittyneensä roistojen ja ryöväreiden joukkoon, mutta toiselle sotilaspapille kansanmurhaaminen ei aiheuttanut tunnontuksia.

Niin ikään mieleeni nousee myös parinvuoden takainen ohjelma radio Patmokselta – kyllä, meitsillä on sellainen perversio, että seuraan tiiviisti herätyskristillistä mediaa, Patmoksen lisäksi Taivas TV7:n ohjelmia, Seurakuntalainen-uutissivustoa jne. – , jossa sittemmin lähestyssäätiön toiminnanjohtajaksi noussut Pasi Turunen ilmaisia huolensa tavarataloketju Kärkkäisen omistavan Juha Kärkkäisen juutalaisavastaisista näkemyksistä.

Tuolloin oli ilmestyneet ensimmäiset isot lehtijutut siitä, kuinka Kärkkäinenlevittää Yhdysvalloista omaksumiaan salaliittoteorioita ja juutalaisvastaista propagansaasuoraan omistamiensa lehtien kautta tai rahoittamalla Pohjoinen perinne -yhdistystä, eli käytännössä Suomen kansallisvaltion hävittämiseen ja sosialismiin pyrkivää Pohjoismaista vastarintaliikettä.

Turunen vetosi erityisesti Suomen vanhoillislestadiolaisiin ja Israelin ystävyyteen, että tuki tällaiselle toiminnalle olisi lopetettava.

Mutta ei siinä mennyt kuin muutama vuosi ja radio Patmoksen kanavalla säätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio toppuutteelee haluja boikotoida Kärkkäistä. Ohjelmassa keskusteltiin siitä, mitä mieltä joidenkin paikallispoliitikkojen tekemästä ehdotuksesta, ettei Kärkkäiselle luovuttettaisi tonttia Rovaniemellä uuden tavaratalon perustamiseksi.

Ahvion antoi ymmärtää, että jos kansallissosialistien kanssa yhteistyötä tekevää Kärkkäistä aletaan boikotoimaan, niin kohta vasemmistolaiset piirit vaatisivat myös kristillisen sanoman eli homoutta synniksi kutsumisen ja Patmoksen sensuroimista.

Studiossa ollut Turunen hyväksyi Ahvion logiikan, eikä esimerkiksi kysynyt sitä, miksi Ahvio samaistaa kansallissosialistien kanssa yhteistyötä tekevän Kärkkäisen ja Patmoksen.

Itseäni kiinnostaa se, onko Suomalaisessa kristillisessä kentässä oikeasti tapahtumassa käänne kohti fascismia vai onko kyse pelkästään siitä, kun järjen äänenä Patmoksen studiossa vaikuttanut Petri Mäkilä siirtyi muihin tehtäviin, niin Ahvion on helpompi kuiskutella Turusen korvaan omia näkemyksiään ilman tasapainottavaa tekijää.

Tänään Ahvio kirjoittaa Patmoksen blogissaan muun muassa viikonlopun iskusta pittsburgilaiseen synagogaan ja toistaa amerikkalaisten kristillisten fascistien esittämää salaliittoteoriaa siitä, että kyseessä olisi false flag -isku. Kyseessä ei olisi siis oikeasti äärioikeiston tekemä kaikkien aikojen pahin juutalaisiin kohdistunut terroritekoYhdysvalloissa, vaan vasemmiston epätoivoinen pyrkimys vaikuttaa ensi viikolla käytäviin välivaaleihin.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu