Pienpuolueiden tentti, smurffipuolue ja Ylen politiikka?

Eduskuntavaalien alla Yleisradio (toisin kuin kaupalliset mediatalot) on velvoitettu huomioimaan myös pienpuolueet televisioidessaan vaalipaneeleita.

Yleisradion ratkaisu velvoitteeseen on ollut järjestää vaalipäivää edeltävän torstain suuren vaalikeskustelun lisäksi pienpuolueiden vaalitentti edellisellä viikolla.

Suureen vaalikeskusteluun on kutsuttu eduskuntapuolueiden puheenjohtajat, pienpuolueiden vaalitenttiin niiden edustaja, jotka eivät ole eduskuntapuoleita.

Mutta mikä on eduskuntapuolue?

Onko eduskuntapuolueen kansanedustajien pitänyt tulla valituiksi saman puolueen listoilta edellisissä vaaleissa, vai riittääkö, että kyseinen puolue on rekisteröity kesken vaalikauden ja sitten jostain toisesta eduskuntaryhmästä loikkaamalla tämä puolue on saanut kansanedustajia?

Viittaan nyt ennen kaikkea smurffipuolueeseen.

Veikkaukseni nimittäin on, että Yleisradiolla on kiusaus kutsua myös smurffien edustaja suureen vaalikeskusteluun, vaikka esimerkiksi Muutos 2011 -puolueelle ei näin tehty viime eduskuntavaalien alla, vaikka tällä oli ikikoma loikkarikansanedustajansa eduskunnassa.

Niin ikään muistelisin, että myöskään 1990-luvun lopulla remonttiryhmän Risto Kuismaa tai kirjavan puolueen Pertti Virtasta ei näkynyt suuressa vaalikeskustelussa, vaikka olivat kansanedustajia (vai muistanko väärin)?

On myös hyvä kysyä, onko smurffipuolueelle hyväksi olla suuressa vaalikeskustelussa; ajattelivatko he voittaa vai hävitä äänestäjiään, jos ja kun pääsevät kyseiseen ohjelmaan.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu