Mistä perussuomalaisille lisäkannatusta – kokoomukselta?

Perussuomalaisten kannatus on pysynyt tasaisesti noin puolessa siitä, mitä se oli viime eduskuntavaaleissa eli noin 9 prosentissa. Mutta ainakin jos perussuomalaisten blogeja ja hommafoorumia lukee, niin uho on kova: kannatus kuulemma nouse Jussi Halla-ahon johdolla vähintään sen, mitä se oli Timo Soinin aikana.

Mistä tämä kannatus voisi tulla?

Vaikka tunnetusti suoraan äänestäjät eivät siirry puolueesta toiseen vaan käyvät välillä huilaamassa nukkuvien tai epävarmojen kategoriassa, niin seuraavanlainen yksinkertaistava luenta on mahdollinen kun katsoo edellisten vaalien tuloksia ja niistä tehtyjä tutkimuksia:

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa keskustan romahdus satoi perussuomalaisten laariin.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ennen kaikkea aikaisemmin sosiaalidemokraatteja äänestäneet miehet sai Soini puhuttua perussuomalaisten kannattajiksi.

Kuitenkin keskustan onnistui vuodesta 2012 alkaen saamaan takaisin perussuomalaisia äänestäneitä entisiä kannattajiaan vaihtamalla Mari Kiviniemen miehekkääseen ja politiikan ulkopuoliseksi ymmärrettyyn Juha Sipilään, minkä jälkeen kukaan ei enää muistanut jätevesiasetusta tai vaalirahakohua.

Keskustan potentiaaliset äänestäjät ymmärsivät, ettei perussuomalaisten sen paremmin osaa hoitaa maaseudun tai haja-asutusalueiden asioita kuin keskustan, lähinnä päinvastoin.

Samalla tavoin kävi sosiaalidemokraattisten miesten kanssa.

Kun keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus varauksettomasti asettui työnantajien puolelle esim. lomarahoja leikkaavalla kilpailukyky- eli kikysopimuksella, niin mielipidemittausten mukaan perussuomalaisten kannatus tuli alas ja sosiaalidemokraatien kannatus ylös.

Kokoomuksen ja keskustan kohdalla tällaista liikettä ei ollut, koska näiden puolueiden äänestäjät tiesivät mitä tilasivat, mutta perussuomalaisia äänestäneillä tämä taisi olla ullatus.

Ainoa iso puolue, mistä ei ole ollut merkittävää siirtymää perussuomalaisiin on ollut kokoomus.

Tämä johtuu siitä, että kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjät ovat olleet toistensa vastakohdat erilaisten arvotutkimusten mukaan.

Kokoomus on kaikista EU- ja globalisaatiomyönteisin tai suorastaan federalistisin puolue Suomessa, kun taas perussuomalaiset on sitä kaikista vähiten, ainakin eduskuntapuolueista; kokoomus on johdonmukaisimmin kannattanut ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luopumista ja perussuomalaiset vastustaneet sitä jyrkimmin sanakääntein (ja itse asiassa se on ainoa, asia missä ovat onnistuneet hallituksessa).

On siis epätodennäköistä, että seuraavissakaan vaaleissa perussuomalaisten onnistuu skoijaamaa  merkittävissä määrin aikaisemmin kokoomusta äänestäneitä kelkkaansa.

Sosiaali- ja talouspoliittisesti Halla-aho vaikuttaisi olevan oikeistolaisempi kuin Soini, mutta tämä on enemmänkin ongelma perussuomalaisille kuin yhteistyön mahdollisuus kokoomuksen kanssa.

En kiellä etteikö taitavalla kampanjalla perussuomalaisten kannatus voisi muutaman prosenttiyksikön nousta, mutta Soinin aikaisia lukuja se ei kykenen hätyyttelemään – ja jos ne oovat pois kokoomukselta, varmistaa se ainoastaan sosiaalidemokraattien vaalivoiton.

Jos taasen perussuomalaiset ryövää pari prosenttiyksikköä sosiaalidemokraateilta, edelleen sinipunaa pukkaa tosin tällä kertaa jälleen kokoomuslaisella pääministerillä ja meno on kuin Alex Stubbin aikoina, ja se on perussuomalaisia äänestäneille ihan oikein.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu