Selvitys suomalaisista SS-miehistä – nolo esimerkki poliittisesta korrektiudesta

Valtioneuvoston kanslian pyynnöstä kansallisarkiston tekemän selvitys suomalaisten SS-miesten osallistumisesta joukkotuhontaan vuosina 1941–1943 julkaistiin tänään.

Sen lopputulema oli itsestäänselvä ja ennalta tiedetty: suomalaiset Waffen SS:n Vikingin divisioonan sotilaat osallistuivat joukkotuhontaan siinä missä muutkin samoilla rintamalohkoilla toimineet saksalaiset ja saksalaisten kanssa taistelleet sotilaat ja siviilit.

Selvitystä mielenkiintoisempaa olikin se selityksen julkaisutilaisuuden poliittinen korrektius mihin lopputulema yritettiin vielä kerran nolosti kätkeä.

Esimerkiksi suomalaisten sotilaiden todettiin olleen pakotettuja osallistumaan joukkotuhontaan, siis käytettiin passiivimuotoa ihan kuin suomalainen sotilas olisi hiiri eikä mies.

Niin ikään Suur-Suomi-projekti esitettiin olleet erillislebensraum-politiikkaa, ja alustuksen lopuksi haluttiin vielä alleviitata, että ketään elossa olevista suomalaisista SS-sotilaista ei epäillä sotarikoksista (jäi epäselväksi, että pyrittiinkö näitä edes selvittämään).

Yhteenvetona Jussi Nuortevan alustuksesta jäi hämmennys: eletäänkö Suomessa vielä näin syvällä suomettumisen suossa!

Toki selvitys antaa nyt mahdollisuuden muistamattomuuden historian muistamisen tutkimusta ja hiljalleen lähentyä Länsi-Eurooppalaisia standardeja ja vaikkapa Nato-yhteensopivuuden nimissä poistaa Waffen SS:n Vikingin tunnukset Suomen armeijan virallisista tilaisuuksista.

Mutta esityksen sävy oli edelleen kuin suoraan kylmänsodan ajoilta: Suomi oli tahdoton ajopuu, joka pahan Saksan pakottamana joutui osallistumaan joukkotuhontaan, mutta oikeasti suomalaiset ovat ystävällisiä, yhteistyökykyisiä ja avunannollisia Neuvostolliittoa kohtaan jne.

Suomalaisen populaarinkin historiankirjoituksen olisi hiljalleen kasvaa aikuiseksi, koska vain aikuisena voi ottaa moraalisen vastuun omista teoistaan, siis käyttäytyä kuin aikuinen.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu