Uusien hävittäjien sijaan vielä toinen päivitys hornetteihin?

Kanadan nykyinen pääministeri Justin Trudeau lupasi vaalikampanjassaan, että maa peruu sopimuksen ostaa yhdysvaltalaisia F-35 Lightning 2 -hävittäjiä niiden käsistä karanneen hinnan sekä jatkuvien epäonnistumisten ja siitä löydettyjen vikojen takia.

Sen sijaan Kanada päätti vielä kerran päivittää CF-18 hävittäjiä – kyllä, kyseessä on sama F-18 Hornet, joita Suomen ilmavoimialla on, mutta samalla tavoin kuin Suomen tapauksessa, ne on modifioitu Kanadan tarpeita ajatelleen, mistä tulee c-kirjain – ostaa Australian ilmavoimilta käytettyjä koneita varaosiksi ja pudonneiden tilalle.

Arvaatte varmaan mitä seuraavaksi kirjoitan tai kysyn?

Miksi Suomessa ei vastaavanlaisen manööverin mahdollisuudesta ole edes keskusteltu? Että hornetit päivitettäisiin vielä seuraavalla vuosikymmenellä toiseen kertaan siten, että ne saisivat käyttöikää lisää reilut kymmenen vuotta.

Ostettaisiin Yhdysvaltojen kansalliskaartilta tai armeijan varastosta muutamia koneita lisää varaosiksi ja palattaisiin kokonaan uuden koentyypin hankintaan vasta 2030-luvun alussa.

Samalla paljon puhuttua kestävyysvajetta olisi mahdollista kuroa useammalla miljardilla; hävittäjähankinnan hinta putoaisi tyyliin kymmenysosaan, jos maksaisi niinkään paljon.

Nykyisellä aikataululla uusista hävittäjistä pitäisi tehdä päätös ensi vaalikauden aikana siten, että Suomen ilmavoimat saisi uudet torjuntahävittäjät 2025 – 2035.

Hinnaksi on arvioitu 7 – 10 miljardia euroa.

Tähän vielä on laskettava käyttökustannukset, jotka vaihtelevat eri konetyypeillä (on toinen asia, mistä on vaiettu siten, että korvissa sattuu).

Viidennen sukupolvien hävittäjillä lentäminen maksaa sen verran enenmän, että puolustusbudjettia on nostettava tai etsittävä säästökohteita toisaalta puolustusvoimista.

Ottaen huomioon, että F-35 -koneella on korkean hinnan lisäksi edelleen – käyttääkseni pörssianalyytikoiden kieltä – tuotannollisia haasteita ja muut koneet, joista Suomi saanut tarjouksen ovat oikeastaan vain hitusen kehittyneempiä kuin nykyiset hornetit, niin olisi perusteltua keskustella kymmenen tai viidentoista vuoden aikalisästä Kanadan malliin.

Varsinkaan kuin näillä näppäimin ei Venäjäkään saa viidennen sukupolven hävittäjiä operatiiviseen käyttöön merkittävissä määrin vielä pariin vuosikymmeneen, jos silloinkaan, vai Ruotsin gripeneitäkö vastaan tässä varustaudutaan?

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu