Tulevien hallitusneuvotteluiden yllätysmomentti – mitä EK juonii?

Seuraavassa galluppien trendeihin perustuva ennuste noin pyöristettynä:

  • 21% SDP
  • 17% Kokoomus
  • 15% Perussuomalaiset
  • 14% Keskusta
  • 13% Vihreät
  • 9% Vasemmistoliitto
  • 5% RKP
  • 3 % KD
  • 3 % Muut (todennäköisesti ei läpimenijöitä, koska äänet hajaantuvat)

Tilanne tulee olemaan se, että isommat puolueet eivät kykene muodostamaan hallitusta ylittämättä blokkirajaa ja / tai turvautumatta pienpuolueisiin, joilla tasapainotellaan myös hallituksen voimasuhteissa samalla tavoin kuin Kataisen hallitusta kasatessa vuonna 2011:

SDP halusi vasemmistoliitton hallitukseen estääkseen oikeiston hegemonian; Kokoomus vaati KD:n mukaan ottamista turvatakseen selkänsä.

Tosin nyt vaikuttaa siltä, että KD on pelannut itsensä oppositioon halutessaan estää translain uudistujsen. Sen sijaan vasemmistoliitto saattaa sittenkin tehdä paluun hallitukseen SDP:n kannatuksen sulaessa prosenttiyksikkö kerrallaan ja hallituksen tarvitessa leveämpiä hartioita. Vihreät ja RKP luonnollisesti ovat nousemassa hallitukseen mauttomina puolueina.

Mutta suostuuko kokoomus SDP:n apupuolueeksi?

Tulevien hallitusneuvotteluiden ja -ohjelman yllätysmomentti on se, mitä EK eli Elinkeinoelämän Keskusliitto haluaa puolueilta.

2000-luvulla kokoomus ja keskusta on – kauniisti ilmaistuna – kuunnellut herkällä korvalla EK:n lobbareita. Käännekohta oli vuoden Vanhasen toinen hallitus vuodelta 2006, joka käytännössä ostettiin maahan EK:n rahoilla, vaikka muodollisena bulvaanina toimi Kehittyvien maakuntien Suomi. EK:n tavoitteena oli jo tuolloin romuttaa työehtojen yleissitovuus, lisätä maahanmuuttoa ammattiyhdistysliikkeen heikentämisesksi, yksityistää yliopistoja sekä sosiaali- ja terveyspalveluita, myydä valtion omaisuutta yksityisille sijoittajille jne.

Muistatte varmaan Suomen Kuvalehden entisen kokoomuslaisen päätoimittaja Tapani Ruokasen laatiman EVA:n raportin, jossa suomalainen yhteiskunta haluttiin kanadalaistaan.

Noin keskimäärin EK:n tavoitteet ovat toteutuneet kiitettävästi. SDP:n ja vasemmiston kannatuksen romahdettua perussuomalaisista tuli vuorostaan riippa, mutta sekin hoidettiin kun puolue otettiin hallitukseen vuonna 2015: perussuomalaiset käänsivät takkinsa joka asiassa.

Nyt kokoomuksen pitkä voittoputki näyttää taittuneen, enkä ole onnistunut havaitsemaan mitään EK:n systemaattista kampanjaa vaalien yhteydessä vaikkapa ay-liikettä vastaan.

Tilanne on oudon hiljainen…

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu