Paperittomat siirtolaiset ja Ylen suuri vaalikeskustelu

Torstainen Ylen vaalikeskustelu – mikä tosin tahtoi kyllä mennä huutamiseksi ja päällepuhumiseksi – koskien paperittomien oikeuksia ei ollut ainoastaan harvoja kohtia, joissa oikeasti puolueiden väliset erot tulivat selkeästi ja kirkkaasti esille, vaan sitä pohtimalla on mahdollista käsitteellistää globaalin kapitalismin nykytilaa: työvoiman ja pääoman välistä ristiriitaa.

Kuvaa oli kuinka porvaripuolueet eli käytännössä kokoomus ja keskusta pelasivat kaksilla korteilla myöntäessään, etteivät viranomaiset kykene väkivalloin karkoittamaan paperittomia tai leirittämään näitä (kuten perussuomalaiset ovat toisaalla esittäneet). Se tulisi liian tuhottoman kalliiksi veronmaksajille ja kyllä vastaanottavallakin maalla on sanansa sanottavana.

Toisaalta keskusta ja kokoomis eivät halua myöskään antaa väliaikaista työlupaa näille kuten vasemmistopuolueet ja vihreät ovat ehdottaneet, ja vanha lainsäädäntö ennen vuotta 2015 olisi mahdollistanut. Toisin sanoen tässä tapauksessa porvaripuolueet, jotka ihan tasavallan presidentin äänellä ovat arvostelleet oleskeluyhteiskuntaa ja sosaalituilla elämistä, ovatkin nyt sitä mieltä, ettei ainoastaan parempi ole oleskella vaan joidenkin ihmisten työnteosta tehdään rikollista, heitä siis kielletään olemasta hyödyllisiä ja tuottavia suomalaiselle yhteiskunnalle.

Vai onko sittenkään näin? Kuten tiedetään, että Suomeen on EU:n sisäisen liikkuvuuden ansiosta syntyneet muhkeat harmaat työmarkkina, niin nyt kiristetyn lainsäädännön ansiosta on Suomeen synnyttämässä pimeät työmarkkina – ja tämä on nähdäkseni ollutkin porvaripuolueiden tavoite.

Nimittäin pelkät harmaat työmarkkinat eivät riitä sosiaalidemokraattisen ammattiyhdistysliikkeen nujertamiseksi sekä työn ja palkkojen halventamiseksi, vaan tarvitaan täysin oikeudeton ja hyväksikäytölle alttiita ihmisiä, jotka suostuvat tekemään likaisia töitä mitättömällä korvauksella kuten Kalifornian hedelmätarhoilla (muistakaamme John Steinbeckin klassikkoromaanin, joka käsitteli tätä dilemmaa vaikkakin Yhdysvaltojen sisäisen siirtolaisuuden näkökulmasta) tai Espanjan tomaattiviljelmillä on tilanne ollut jo vuosikymmeniä, jotta myös suomalaiset pääomapiirit ja tänne pääomia sijoittavat pärjäisivät eli rikastuisivat globaalissa kapitalismissa.

Tässä yhteydessä perussuomalaiset näyttäyvät hyödyllisinä idiootteina kapitalisteille kunhan eivät saa liikaa valtaa, ala aikuisten oikeasti roudaamaan ihmisiä leirelle (muuta kuin pelottelu- ja yksittäistapauksissa), pois pimeiltä työmarkkinoilta, koska sekään ei ajaisi tarkoitustaan.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu