Mies vai pätevin Suomen EU-komissaariksi?

Yleisradio ja Helsingin Sanomat ovat vihdoin heränneet siihen, että Suomen seuraava ehdokas Euroopan unionin komissioon tulee pääministeripuolueesta eli sosiaalidemokraateista (sikäli kun Antti Rinne onnistuu muodostomaan hallituksen kevään tai alkukesän aikana).

Kaiken lisäksi tällä kertaa Suomen komissaari tullee olemaan nainen, aikaisemmin Suomen komissaari on valittu sukupuolen perusteella.

Niccolò Machiavelli ymmärsi politiikan par excellence mieheyden toteuttamisen kentäksi. Politiikan taito oli hänelle viriiliyyden ilmenetämistä – Machiavellin käyttämä ilmaisu virtu ei viittaa kristillisiin hyveisiin vaan sen kantasana on vir – ja sitä harjoittamalla ruhtinas tai poliitikko pyrki luomaan liittosuhteen kansanjoukkoihin toisia ruhtinaita tai (mies)poliitikkoja vastaan, jotka hän osoittiimpotenteiksi,kyvyttömiksielinaismaisiksi, holhouksenalaisiksi.

Tätä traditiota seuraten esimeriksi Suomen komissaarina on tällä hetkellä kokoomuksen entinen puheenjohtaja Jyrki Katainen, joka ei päässyt opiskelemaan kauppakorkeaan matemaattisen lahjattomuutensa takia, vaan joutui tyytymään valtio-opin opintoihin ja valmistui välttävällä eli lubenterin arvoisella pro gradu -tutkielmalla Tampreen yliopistosta.

Hänen ollessaan valtiovarainministeirnä Suomi ajautui taantumaan, eikä hallituksen onnistunut luomaan lainkaan talouskasvua hänen ollessaan pääministerinä.

Tästä kaikesta huolimatta Katainen valittiin Suomen EU-komissaariksi pätevimpien naisten, joita kokoomuksestakin löytyy pilvinpimein, ohi.

Niin ikään jotkut ovat spekuloineet SDP:n entinen puheenjohtajan ja SAK:n tiedotuspäällikönäkin toimineen Eero Heinäluoman nostamisesta seuraavaksi komissaariksi. 

Tunnetusti Heinäluoma on koulutukseltaan vain ja ainoastaan ylioppilas ja pääsi SAK:hon töihin sukupuolensa ansiosta: SAK joutui aikoinaan maksamaan oikeuden päätöksellä häntä pätevämmälle naishakijalle korvauksia, koska Heinäluomaa oltiin positiivisesti syrjitty valinnassa.

Onneksi tällä kertaa sukupuolen sijaan pätevyys ratkaisee ja SDP:n komissaariehdokkaaksi tullee entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tai pitkäaikainen kansanedustaja ja euroedustaja Miapetra Kumpula-Natri. Heidän koulumenestyksestä ei ole huomauttamista, päinvastoin.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu