Ajattelin alkaa kapitalistiksi – missä yhtiökokouksessa parhaat tarjoilut?

Kuuntelin eilen Pontus Purokurun ja Veikka Lahtisen toimittamaa Mikä meitä vaivaa? -podcastia, jossa toinen näistä hipstereistä oli ostanut yhden Nordean osakkeen, jotta pääsi kuuntelemaan Björn Wahlroosin alustusta yhtiökokouksessa ja tulkitsemaan hänen kehonliikkeitään.

Tämän innoittamana tänä aamuna heräsin ajatukseen, että allekirjoittanutkin voisi alkaa kapitalistiksi: hankin keskeisten suomalaisten pörssiyritysten osakkeita – yhden kappaleen.

Aikasempaa kokemusta pörssiyritysten osakkeiden hankinnasta allekirjoittaneella ei ole (jos asunto-osaketta ja talonyhtiön kokouksessa käymistä ei lasketa).

Osakerahastoja allekirjoittaneella on ollut (mutta viime syksynä ennen kuin kurssit tulivat alas, kotiutin voitot ja maksoin siirtolapuutarhamökkilainani pois). Niin ikään osuuskuntien osuuksia olen omannut, mm. Osuuskunta Vastapainon (paitsi en tiedä onko se nykyään enää osuuskunta).

Mutta siis idea olisi hankkia yksi kappale sellaisten yritysten osakkeita, joiden yhtiökokouksissa on antelias buffetpöytä tai siis mättämällä ruokaa saisi osakkeen hinnan kuitattua. Osakkeen pitäisi siis olla kohtuuhintainen ja firman olla pystyssä vielä parin vuoden kuluttuakin.

Lisäpisteitä saa siitä, että yrityksen toimiala on niin mielenkiintoinen, että varsinaista yhtiökokoustakin kestäisi seurata tai ainakin osallistujia tarkkailla antropologisesti. Kolmanneksi olisi kiva, että ainakin osa yrityksistä kokoustaisi Stadin tai Päähesan sijaan Mansessa.

Nyt joukkoistan tämän idean: mitkä julkiset osakeyhtiöt täyttävät yllä mainitut kriteerit?

Tampereella pääkonttoreita pitävistä tuli mieleen ainoastaan Noho Partners eli entinen Restmax.

Sen sijaan Helsingistä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista: Finnair (jo siksi, että olen ollut yhden kesän hurjassa nuoruudessani kyseinen firman palveluksessa); Stockmann (osake on halpa, mutta onko firma enää pystyssä kahden vuoden kuluttua); Stora Enso (kyllä ainakin yhden metsäyrityksen osake pitää olla); Metso; Outokumpu; Kone; Nordea…

Onko US:n Puheenvuoron lukijoilla / kirjoittajilla kokemusta suomalaisten julkisten pörssiyritysten yhtiökokousten tarjoiluista, mihin kannattaa sijoittaa, mistä saa parhaan vastineen rahoilleen?

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu