Äänestäjien vastuu tapauksessa Timo Soini

Timo Soini äänesti vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Uudellamaalla yli 43 000 äänioikeutettua, se oli 8,6% vaalipiirissä äänioikeuden käyttäneistä.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissakin Soinia äänesti lähes 30 000 äänioikeuttua niin ikään Uudenmaan vaalipiirissä.

Siinä välissä järjestettiin tasavallan presidentinvaalit vuonna 2012, jolloin Soini keräsi ensimmäisellä kierroksella ääniä lähes 290 000.

Politiikan toimittajat, kommentaattorit ja tutkijat yrittivät varoitella perussuomalaisten äänestäjiä: Timo Soini on helppoheikki, joka lupaa kaikille jotain, mutta juuri siksi hän kykene pitämään lupauksiaan: hän oli tyhjä taulu, johon jokainen voi kiinnittää haluamiaan merkityksiä, fantasioita.

Mutta Soinia äänestäneet eivät uskoneet, sanoivat näiden politiikan toimittajien, kommentaattoreiden ja tutkijoiden olevan kulttuurimarxilaisia tai mitälie vihreitä, jotka vain ja ainoastaan yrittävät mustamaalata Soinin kaltaista hyvää kristittyä.

Sittemmin Soinin puolustajat ovat kadonneet kuin neula heinäsuopaan.

Tänään on uutisoitu, että jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli tyytymätön Soinin kyvyttömyyteen hoitaa virkatehtäviään.

Yritän siis kysyä:

(a) missä ovat nyt ne kymmenet ja sadat tuhannet suomalaiset, jotka äänestivät aikoinaan perussuomalaisia ja Timo Soinia, miten meni niin kuin omasta mielestä;

(b) mitä tästä kaikesta voimme oppia: jos on tullut kerran huijatuksi, niin mistä tietää, ettei ole sellaista persoonallisuustyyppiä, jota on helppo skoijata seuraavallakin kerralla;

(c) mikä on äänestäjän vastuu?

Jos politiikan toimittajat, kommentaattorit ja tutkijat yrittävät korrektisti vihjata, että poliitikon sanoma tai vaikkapa puolue perustuu perustuu valheelle, ja kuitenkin kansalainen itsepäisesti äänestää tätä, niin onko vika poliitikon vai äänestäjän kun ei itse kykene kriittiseen ajatteluun?

JiriNieminen

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu