Onko Suomi Maidan kohdannut voittajansa – Reformi-studio?

Noin kaksi ja puoli vuotta sitten kirjoitin reality-ohjelmasta nimeltä Suomi Maidan. Se kertoi Suomi ensin nimisen yhdistyksen aktiiveista, jotka olivat perustaneet kaatopaikkaleirin Helsingin Rautatientorille ja ahdistelivat ohikulkijoita.

Vaikka ohjelman idea oli yksinkertainen ja tuotanto keskinkertaista, absurdit juonenkäänteet erilaisine atakkeineen ja yhdistyksen jäsenten keskinäisine riitautumisineen – näyttelijäsuoritukset olivat paikoittain loistavia – jakoisvat pitää mielenkiintoa yllä ja sarjalle muodostui jopa oma fanikulttuurinsa.

Sitten sarja pirstaloitui lukemattomiksi spin-offeiksi, jotka yksinään eivät kantaneet.

Tosin viime keväänä vaalien alla mielenkiinto heräsi hetkittäin kun käsikirjoittajat keksivät laittaa aikaisemman sarjan päähenkilön lyömään lapsia ja nuoria keskellä Helsinkiä.

Niin ikään ”piffiläisten” kutsuminen Tampereen keskustorille ja Suomen kansa ensin -puolueen äänentoiston muka rikkimeneminen sekä lopun zombie-hyökkäys on ehkä edelleeni kaikkien aikojen parasta TV-viihdettä mitä ainakaan Suomessa on tehty.

Mutta nyt kun sarjan alkuperäisen päähenkilön ympärille kehitetty spin-off on lähestulkoon kokonaan kuollut, on sen tilalle tullut Suomi Maidan -sarjassa esiintyneen Suomi Ensin yhdistyksen varapuheenjohtajan vetämä vähän toisentyyppinen ohjelma.

Kyseisen ohjelman nimi on Reformi-studio. Siinä pääosan esittäjät näyttelevät feikki-toimittajia, jotka löytävät milloin mitäkin salaliittoja, käyttäytyvät tavallisen ihmisen silmissä vähintäänkin vainoharhaisesti ja oudosti kuin ymmärtämättä suomalaisen yhteiskunnan arkipäivän sääntöjä ja normeja.

On sanomattakin selvää, että tästä kaikesta tulee hulvattoman hauskoja kohtauksia.

Toki tässäkin sarjassa on tylsiä hetkiä ja toistoa. Varsinkin työkyvyttömyyseläkeläiseksi käsikirjoitettu hahmo toistaa päivästä toiseen salaliittoteorioiden lisäksi samoja asioita jok’ikisessä lähetyksessä kuin olisi pahastikin traumatisoitunut, että herää kysymys onko tämä nyt aivan tarpeen.

Toisaalta ehkä tällaisen hahmon kirjoittaminen mukaan sarjaan helpottaa uusien katsojien mukaantuloa: jo ensimmäisen lähetyksen katsottua tietää asiat kuin vanha tekijä.

Mutta mitä tässä turhaa höpöttää asiasta kun jokainen TV-viihteen ystävä voi katsoa vaikkapa viimeisimmän Reformi-studion lähetyksen ja todeta, että Suomi Maidan on kohdannut, jos ei voittajaansa, niin ainakin hyvin lähelle päästään.

Kyseisessä jaksossa dynaaminen duo – sarjan fanien lempinimi Reformi-studion kahdelle ”toimittajalle” – yrittää päästä Suojelu poliisin tiloihin tänään torstaina, vaikka heille on varattu aika vasta perjantaiksi ja he eivät suostu uskomaan, etteivät saa lampsia sisään milloin huvittaa.

Tilanteen absurdius on sen arkisuudessa: kuin menisi hammaslääkäriin ja ilmoittaisi, että tulen nyt enkä silloin kun aika on varattu ja nostaa metelin.

Seurauksena on puhelinsoittoja poliisin ja suojepoliisin vastaajaan, soittopyyntöjä, virkamiesten maalittamista ja epämääräisiä virkarikossyytöksiä ja niillä uhkaamista, salaliitteorioita saatananpalvojista vapaamuurareihin ja tietenkin afterworkit eli kaljan kittaamista kuin parodioiden toimittajaelämää suoraan 1970-luvulta (vain tupakat puuttuvat suupielistä).

Tätä et voi vakavalla naamalla katsoa!

JiriNieminen

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu