Salon Rikalan kylästä Tampereen kaupungille oma satama?

Toisin kuin suomalaisen peruskoulun historian oppikirjoissa väitetään, Hämeen härkätien etymologia tulee sanasta härvägen eli sotatie.

Se tahtoo sanoa: Hämeen heimoalueiden ja Suomen eli Turun ympäristön välinen tie ei ollut kauppatie, vaan polku, mitä pitkin urheat Hämeen heimon miehet ja naiset kävivät vetämässä päihin suomalaisia eli turkulaisia silloin kun villisian ja kaskinauriiden syönniltään enättäviät.

Miten sitten hämäläiset kävivät kauppaa ohittäen nuo perivihollisensa eli suomalaiset?

Miten Hämeen heimo rikastui?

Vastaus on Rikala, tuo kylä nykyisen Salon kaupungin naapurissa.

Itämäeri tunkeutuu tunnetusti syvälle sisämaahan muodostaen Halikonlahden, minkä perällä on muinainen hämäläisten kauppapaikka nimeltä Rikala. Sieltä johti kauppatie Vanajavedelle Hämeen heimon sydänalueille (ja sieltä taasen pohjoiseen nykyiselle Tampereen alueelle).

Rikalassa hämäläiset myivät metsästämiään turkiksia ja ostivat gotlantilaisilta suolaa ja metalleja.

Suomalaisten verottajaa ei tähän väliin tarvinnut; hämäläiset osasivat pitää turkulaiset loitolla niin lähellä Turku kuin Halikonlahti ja Rikala sijaitsevatkaan.

Kysymys kuuluu: miksi näin ei voisi olla vielä nykyään? Miksi Hämeessä, Pirkanmaalla tai Päijäthämeessä asuvien pitäisi käyttää Suomen satamia tai maksaa turkulaisille tullia ja veroja?

Saksassa on sellainen vapaakaupunki kuin Bremen. Se muodostaa yhdessä Bremenshavenin kanssa oman valtionsa. Kysienen valtio toki on nykyään osa Saksan liittovaltiota, mutta ei anneta sen häiritä. Bremenshaven on enklaavi Bremenistä katsottuna: se sijaitsee siitä noin 60 kilometrin päässä Weser-joen alajuoksulla ollen nimensä mukaisesti Bremenin kulkuväylä merelle.

Yritän siis sanoa, että Tampere voisi ostaa Salon kaupungilta Rikalan alueen ja perustaa sinne oman sataman tamperelaisten yritysten kaupankäyntiä ajatellen.

Ja sitten kun Tampere julistautuu vapaakaupungiksi ja lopulta koko Hämeessä päättyy suomalaisten miehiytsvalta ja alennustila, niin tuo satama nousee arvoon arvaamattomaan.

JiriNieminen
Tampere

Kirjoittaja on 40-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori, sosiologisesti suuntautunut politiikan tutkija ja yhteiskunnallinen aktiivi, joka liioittelee, härnää, väärinymmärtää ja pahoittaa mielensä Uuden Suomen blogipalvelun parhaimpia perinteitä noudattaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu