Nälkäpalkkainen oppisopimuskoulutus ei enää vedä Saksassa

Suomeen joku vuosi sitten kovasti mainostetulle pienipalkkaiselle ja (koulutettavan kannalta) huonoehtoiselle oppisopimuskoulutukselle ei enää ole Saksassa kysyntää. Uutiset kertoivat, että hakijoita on tänä syksynä joillakin aloilla tarjontaa huomattavasti vähemmän. 

Aihe koskee Suomea sikäli, että muutamia vuosia sitten Suomen työnantajat yrittivät tuupata Saksan systeemiä Suomeen, ihan tosissaan. Tutustumismatkoja järjestettiin ja  Saksassa asuvia suomalaisia  senttareita palkattiin  ylistämään Saksan systeemiä aihetta tuntemattomille suomalaispäättäjille.  

Noina vuosina, jolloin  Suomen työnantajat  Saksan oppisopimusmallia  markkinoivat, satuin olemaan paljon Saksassa  ja  panin merkille  todellisuuden ja Suomessa tarjotun viestin eroja.   

BR:n aamun (1.9.) uutisen mukaan  rautateille koulutettavia on ennätysmäärä, mutta mm hotellien ja  monien tuotantoalojen harjoittelupaikoille on huonosti halukkaita.  Esimerkiksi hotelleille oppisopimuskoulutettavat ovat olleet lähes ilmaista työvoimaa.  Asiakkaat ovat sitten kärsineet hitaasta palvelusta ja vääristä laskukirjauksista. 

Kun azubeja ei oikein enää saa, hotellit joutuvat yhä enemmän turvautumaan ”lähetettyihin työntekijöihin” Itä-Euroopasta. Tai hyväksymään suuremmat palkkakulut. 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

jniinisto

Kirjoitan palkkatyökseni uutisia Suomesta maailmalle. Tälle sivulle huvikseni ja harvakseltaan jotain muuta, eikä näillä jutuilla ole yhteyttä palkkatyön kanssa. Koko pitkä työura on mennyt Suomesta ulkomaille suunnatussa (tai Suomea maailmalla käsittelevässä) uutistoiminnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu