HBL epäilee Finnairin tekohengittämistä

HBL otti pääkirjoituksessaan 23.1  yllättävän kovasti kantaa Finnairin asemaan valtionyhtiönä.  Lehti sanoi Finnairin olevan hengityslaitteessa veronmaksajien kustannuksella.  Suomessa yleensä Finnairin yhteydessä mainittavaa huoltovarmuusaspektia ei tainnut jutussa  eka lukemalla löytyä.

Pääkirjoitustoimittaja  Torsten Fagerholm  nosti esille  Ruotsin ratkaisun jättää SAS markkinoiden armoille.   ”Någonstans måste staten dra en gräns”, toistetaan pääkkärissä lopuksi vielä  jo kerran lainattu sitaatti Ruotsin elinkeinoministeriltä vuonna 2022.

HBL siirtyi viime vuonna keskeisesti ruotsalaisomistukseen.  HBL putoaa luukusta Punavuoressa jo puolen yön jälkeen ja eka reaktioni oli ennen nukkumaan menoa, että tässäkö nyt näkyy HBL:n uusien isäntien rooli….?  Suomalainen KSF jatkaa siellä omistajana tietenkin myös, ehkä isäntärengin roolissa enemmän.

Mitä Finnairiin tulee,  puhtaasti asiakkaana Finnairin heikentynyt palvelutaso Euroopassa sai minut lentämään Saksan väliä aika paljon Lufthansalla.  Ruokatarjoilu koneen etupäässä on kolminkertaisesti parempi kuin Finnairin Saksan lentojen etupäässä.  Kyse siis lipun hintaan sisältyvästä ruoka- ja juomatarjoilusta. Finnair meni pelkkään salaattiin syyskuussa 2021 ja raskaiden palautteiden jälkeen toi yhden lämpimän ruoan takaisin huhtikuussa 2023.  Mutta jälkiruoka on edelleen ”K-kaupan muffinsi” plastiikkapussissa, kun LH tarjoaa lentokeittiön jälkiruokaluomuksia.   Eli kovalla säästölinjalla Finnair toimii.  Mutta Suomen markkinatilanteessa sillä on käytännössä lennettävä paljon myös, jos lentämistä harrastaa. Varauksia on keväälle molempiin.

Maaliskuussa Finnairin asiakasohjelma muuttuu,  maksavan asiakkaan maksut tulevat keskiöön, ei niinkään se, millaisia lippuja on ostanut.  En siitä tässä.

Mutta HBL:n päänavaus on uutta.  Onko kyseessä vain Ruotsin ääni ja kustannustalon linjaus, vaiko onko Suomen eliitiin tuki Finnairille hiipumassa?  Toivottavasti sentään ei.

Olen ollut HBL:n seuraaja  koko ikäni ja maksava  tilaaja siitä saakka, kun Uusi Suomi lopetti paperisena.

 

 

jniinisto
Helsinki

Koko työura Suomesta ulkomaille suunnatussa (tai Suomea maailmalta seuraavassa) uutistoiminnassa. Yle Radio Finlandin päällikkönä vuoteen 2005, sitten Ontariossa, ja vuodesta 2014 aasialaiselle uutistoimistolle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu