HBL: Helsinki rajaa ikääntyneiden COVID-19 -potilaiden hoidon Laaksoon ja Herttoniemeen

Hufvudstadsbladet uutisoi 9.1 uudesta työnjaosta COVID-19 -potilaiden sairaalahoidosta Helsingissä.  ”Työnjako Helsingin alueella on sellainen, että kaupungin sairaalat huolehtivat vanhemmista potilaista. Nuoremmat lähetetään erikoissairaanhoitoon Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin”. Lehti haastatteli Helsingin kaupungin sairaalatoimen ylilääkäriä Laura Pikkaraista.

Ikääntyneiden potilaiden määrän kasvaminen on suora seuraus epidemian leviämisestä lumivyöryn tavoin, todetaan uutisessa. ”Siitä huolimatta, että vanhimmat ja hauraimmat ovat varovaisia, heidän on vaikea välttää tartuntaa, koska virusta on kaikkialla”.

Pikkarainen kertoo potilaiden tulevan suoraan kodeistaan, (varmaankin Hartmanin kautta, vaikka sitä ei mainita)  ja useimmat parantuvat noin parissa viikossa. ”Mutta osalle potilaista lopputulos ei ole yhtä onnellinen. Suurin osa kuolemantapauksista pandemiassa tapahtuu niiden vanhimpien keskuudessa, joita juuri hoidetaan perusterveydenhoidossa Herttoniemen sairaalassa”.  Jutussa ei ole aivan selvää, mikä on lainausta Pikkaraiselta, mikä toimittajan saamaa käsitystä.

Epidemian alussa ikääntyneiden elämää yritettiin pelastaa Jorvissa ja Meilahdessa. Tästä oli mediajuttuja ihan nimetyistä potilaista.   Nykyisessä massatilanteessa on siis ilmeisesti menty  ennakoivaan normiratkaisuun: Johonkin ikään on asetettu leikkuri, mistä  ylöspäin mennään alempitasoiseen hoitoon, jossa sitten pysytään. Siis kriisiajan lääkintää, jossa niukkojen resurssien takia  on asetettava normiraja ja siihen perustuva selviämisennuste. Osuu sitten oikeaan tai ei.
Ehkä joku media voisi tehdä perusteellisen jutun siitä, millaista hoitoa välillä jo suljetussa Herttoniemen sairaalassa annetaan.  Vaikkapa, onko esimerkiksi lisähappi huoneeseen tuotavien happisäiliöiden  varassa, vai toimiiko talossa keskushappi?

Linkki HBL:n juttuun, maksumuurin taakse. https://www.hbl.fi/artikel/chefslakaren-nya-coronasjukhuset-fylls-av-aldre-laget-svart-men-ljusare-an-varen-2020/

+1
jniinisto
Helsinki

Teen palkkatöikseni uutisia Suomesta maailmalle ja vuoden 2021 alusta Jyväskylässä paikallislehteä "Säynätsalon Sanomat". Koko työura Suomesta ulkomaille suunnatussa (tai Suomea maailmalta seuraavassa) uutistoiminnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu