Synkkä muistomerkki sadan vuoden takaa onkin nyt ajan henkeä

"Työlle rauhaa" viestittävä Walter Parviaisen muistomerkki sijaitsee Säynätsalossa, kadun Sahurinpolku päässä.

”Rauha työlle” julistaa Säynätsalon entisellä  puunjalosteollisuussaarella  Parviaisten teollisuusperheeseen kuuluneen Walter Parviaisen (1869-1925) muistomerkki.  Sen muilla sivuilla on tekstejä Jumalan kunniasta ja Isänmaasta.   Walter johti Parviaisten perustamia tehtaita isänsä Johanin ja veljensä Hugon kuoltua.

”Työn rauhaa” Parviaiset ajoivat  mm aktiivisella rikkureiden käyttämisellä  työtaistelutilanteissa. 1920-luvulla toimi usean teollisuusyrityksen johtajien puuhaama Vientirauha Oy, joka järjesti  korvaavaa työvoimaa lakkojen ajaksi.  Säynätsalon omistajat kuitenkin pystyivät turvautumaan  Muuramen ja muun lähialueen isäntiin ja heidän palkollisiinsa, jotka mielellään tulivat hankkimaan lisäansioita ja sitten taas häipyivät metsien taa.

Niinpä  työn rauha nostettiin teemaksi  muistomerkkiin. Se pystytettiin paikalle, minne Walter oli kuollut ollessaan katselemassa paikkaa työläisten vanhainkodille.

Walterin jälkeen tehtaiden johtoon siirtynyt Hanna Parviainen (1874-1925) on viime vuosina noussut julkisuuteen arkkitehti Wivi Lönnin elämäntoverina. Heitä käsitellään ainakin kolmessa vuosien 2021-2022 kirjassa. Samalla on kirjoitettu Hannan sosiaalisesta mielestä ja sijoituksista hyvinvointiin saarella.   Kuitenkin Hannan työantajarooli oli säälimätön ja rikkurien käyttö jatkui.

Työväenyhdistyksen itselleen hankkimaan pieneen Juurikka-saareen ei saanut tehdä siltaa, vaan satojen saarelaisten piti mennä ”omalle saarelleen” iltaisin ja viikonloppuisin  veneillä. Kun saarelle 1934 tullut nuori kanttori erehtyi lupautumaan pianosäestäjäksi  Säynätsalon työväen näyttämölle Juurikkaan, Hannalta tuli viesti: ”Jumala ei vakinaista Teitä tänne kanttoriksi, jos jatkatte yhteistyötä työväen kanssa”.

Talvisodan  1940 ”tammikuun kihlauksessa”  sovittu työehtosopimusten tunnustaminen olisi 1920-luvun Parviaisille ollut käsittämätön tappio ja periksi antaminen.  Saati, että talvisodan hengen jälkivaikutuksena menisi peräti sata vuotta ennen kuin lakko-oikeutta alettaisiin lakiteitse kunnolla rajoittaa.

Mainittakoon, että  heti tammikuun kihlauksen jälkeen  Säynätsalon tehdasyhtiö,  Hannan jälkeen 1936 pankkien hallintaan joutunut,  salli sillan tekemisen Juurikkaan.  Työväenyhdistys myi saaren sijoittajille 2021.  Parviaisten teollisuustoiminnasta viimeisenä säilyneen vaneritehtaan  sulki UPM 2020.

Kuluneen lauseen  ”haudoissaan pyörivistä” vainajista  voi  Parviaisten kohdalla muuttaa kuvaukseksi lasien kilistämiseksi  siellä haudoissa nyt 2024 sille, että  heidän arvomaailmaansa  vihdoin on ryhdytty toteuttamaan ja että  Walterin muistomerkin teksti on ainakin tällä haavaa ”viimeistä sanaa”, ja yhteiskunnan normia.

Säynätsalon kunta liittyi Jyväskylään 1993.  Walter Parviaisen muistomerkki oli vuosikymmenet syrjässä mäntykankaalla.  1960-luvulla sen läheisyyteen tehtiin urheilukenttä ja 70-luvulta nousi kerrostaloja sekä äskettäin ala-asteen koulurakennus.  Muistomerkkiä hallinnoi Jyväskylän kaupunki.

 

 

 

 

 

jniinisto
Helsinki

Koko työura Suomesta ulkomaille suunnatussa (tai Suomea maailmalta seuraavassa) uutistoiminnassa. Yle Radio Finlandin päällikkönä vuoteen 2005, sitten Ontariossa, ja vuodesta 2014 aasialaiselle uutistoimistolle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu