Radioaaltojen sulkeminen vaikeaa, nettiin verrattuna

Uutistietojen mukaan Venäjän viranomaiset ovat nyt estäneet Yleisradion nettisivujen seuraamisen maassa. Ennen nettiaikaa Yle lähetti Venäjälle, ja muualle Suomen rajojen ulkopuolelle, radioaalloilla suoraan kuuntelijain vastaanottimiin. Se tekniikka voitaisiin vaientaa vain alueellisesti kattavalla häirinnällä samoilla taajuuksilla. Netin haavoittuvuus ja helppo estäminen olivat tiedossa, kun maa toisensa jälkeen sammutti radiolähettimet, mutta harva lännessä uskoi päädyttävän enää nykyiseen tilanteeseen.
Kun nettijakelutekniikka nousi radiolähetysten vaihtoehdoksi, yhtenä radion eduista kyllä korostettiin sitä, että klassinen radiotoiminta on vastaanottavan alueen viestintäjärjestelmistä riippumatonta, nettipalvelu siihen verrattuna hyvin turvatonta.
Ihan virallisestikaan, mitään kohdealueen toimilupia ei mikään maa tarvinnut lähetysten suuntaamiseen lyhyillä aalloilla muihin maihin, kauaksikaan. Lähettäjät kyllä keskenään pyrkivät koordinoimaan taajuuksiaan, mutta eivät kohdealueiden kanssa.
Yle oli 1980-luvulla tehnyt, valtion tukemana, suurinvestoinnin vahvaan radioasemaan Porissa. Lähettimiä oli vain muutama, mutta ne olivat vahvuudeltaan samaa luokkaa kuin alan suurilla toimijoilla.
Yle meni Venäjälle viimeisenä
Venäjän Yle aloitti uudelleen vasta kylmän sodan jälkeen 1990. Lähetykset oli lopetettu jatkosodan päättyessä. Suurimmillaan 90-luvun lopulla Yle lähetti venäjäksi kuusi puolen tunnin jaksoa vuorokaudessa.
Ylen venäjä oli käynnistetty tavattomalla kiireellä syksyllä 1990. Yhtiön sisällä oli asiasta erimielisyyttä, mutta pääjohtaja Paasilinna ajoi hankkeen toteuttamista pikaisesti. Henkilöstöä ei saanut kuitenkaan rekrytoida julkisesti. Tästä aiheutui ongelmia alkuvuosiksi. Niiden ratkaisemiseen saatiin sitten apua jopa Washingtonista, kun Pasilan venäjänkielinen tietotaito ei riittänyt. Mutta se on toinen juttu,
Muiden maiden lähetyksiä Neuvostoliitto oli kylmän sodan aikana yrittänyt nyky-Venäjän tavoin estää. Vaan radiolähetyksiä ei noin vain pystynyt napsauttamaan poikki, mutta häirintälähettimiä käyttäen niiden kuuntelua kuitenkin pystyi vaikeuttamaan.
Sveriges Radio oli aloittanut venäjänkieliset Neuvostoliittoon suunnatut lähetykset 1973, mutta niitäkään ei koskaan häiritty. Tämä oli ruotsalaisille vähän noloa, kun he kansainvälisissä yhteyksissä kuitenkin halusivat profiloitua ”viimeiseksi läntiseksi radioksi” ihan rautaesiripun äärellä.
Kun kylmän sodan tyyppisen tilanteen toistumiseen ei uskottu, maa toisensa jälkeen luopui radiolähetyksistä rajojen taakse ja siirtyi käyttämään nettijakeluja. Suuritehoiset lähettimet olivat myös sähkökuluiltaan kalliita. Esimerkiksi Yleisradion Porin aseman lyhytaaltolähettimet olivat tehoiltaan 3 x 500 kW, 1 x 250 kW ja 1 x 100 kW, sekä 600 kW:n keskiaaltolähetin.
Yleisradio lopetti Porin aseman käytön vuoden 2006 lopussa. Viimeisenä soi 31.12.06 Maamme jo klo 23.45 ja sen jälkeen vartin ajan Ylen historiallinen väliaikamerkki.
Kylmän sodan aikana Yle meni Neuvostoliiton yli Aasiaan..
Jo kylmän sodan aikana Suomi kyllä lähetti ”Neuvostoliiton yli” suomea, ruotsia ja englantia kuuntelijoille Aasiassa ja Australiassa. Uutta Porin asemaa suunniteltaessa 1980-luvun alussa sen taajuus- ja lähetinvalikoimasta oli tarpeettomina jätetty pois itäisten lähialueiden palvelu, mutta Ylen signaali alkoi kuulua vahvasti jo Moskovan etelä- ja itäpuolella ja vahvistui Aasiaan päin mennessä. Radioaaltojen eteneminen perustui ionosfäärin heijastaviin kerroksiin: Aasiaan ja Australiaan suunnattu Ylen signaali pomppasi alas ensimmäisen kerran jossain ennen Uralia ja Kaspian merta.
Poriin oli kyllä tehty 49 metrin lähialueantenniin ”takaverho”, joka vaimensi idän suunnan. Tuo 49 metrin lähetin hoiti Ruotsin ja muun Pohjolan palvelua taajuudella 6120 kHz, ja periaatteessa olisi kantanut saman verran itään. Poliittisen tilanteen muututtua mastojen estoverho pudotettiin alas. Se oli tuolloin ihan uutinenkin. .
Digitaalinen kaukoradio olisi ollut ”läpäisevä vaihtoehto”, mutta tuli liian myöhään
Lähetinvalmistajat olivat alkaneet 90-luvulla kehittää digitaalisia kaukolähetyksiä. Niiden äänen laatu olisi ollut parempi ja ne olisivat vieneet vähemmän sähköä, mutta kohdealueille olisi tarvittu vastaanottimia ihan erikseen niitä varten. Kehitystyö oli myös kohtalokkaasti viivästynyt, minä aikana suurten lähettäjien (BBC, VOA, DW) kiinnostus ehti lopahtaa. Hanke kaatui sekä vastaanottimiin että lähettimiin. Muutamia tällaisia lähettimiä on jäänyt käyttöön maailmalla.
Noina vuosina länsi myös aloitti ohjelmiensa ”placementin”, eli sijoittamisen kohdealueen radioasemille. Ylekin pääsi systeemiin mukaan, kun vuokrasimme 1993 Deutsche Welleltä edullisesti 24/7 satelliittiaudiokanavan, joka peitti koko läntisen Neuvostoliiton. Kanava oli ollut ennen Yleä DW:n omassa käytössä ja sen kustannuksella oli hankittu radioasemille vastaanottolautasia. Suomessa ulkoministeriö myönsi pienen rahoituksen laitteiden hankkimisille Suomen ohjelmista erityisen kiinnostuneille asemille. Siten Ylen venäjää meni ulos lyhyen aikaa ULA-taajuudella jopa Viipurissa, ja pitemmän aikaa Petroskoissa. Yksi asema lähetti Yleä Odessassa.
.
Alkaakohan Moskovan tiltun lähetykset milloin tänne. Muistelisin historiankirjoituksista lukeneeni, että näitä lähetyksiä ei rintamalla olisi kielletty. Ja sotilaat pitivät niitä usein hauskana kuunneltavana.
Kerran innostuin katsomaan mitä uutisia löytyy syntymäpäivältäni. Löytyi yksi aiheeseen liittyvä uutinen –
”Näkyvyyttä Viroon ei saisi ollakaan
Viron suomea ymmärtävä väestönosa katsoo Suomen television ohjelmia. Näin on ollut jo kauan ja asiasta ollaan hyvin perillä sekä naapurimaan poliittisessa johdossa että Suomen Yleisradion johdon piirissä.”
Jutussa Viron puoluejohtaja Karl Vainio esittää näkemyksensä Suomen television merkityksessä lännen propagandan levittäjänä. Hän kertoo Viroon perustetun ”vastapropagandakomitean”. Lopussa on maininta ettei mikään taho suomessa ottanut asiaan kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vieraillessani Tallinnassa vuoden 1974 syksyllä kävi ilmi, etteivät eestiläiset siellä katsoneet lainkaan mitään muuta kuin Suomen TV:tä. He tiesivät tasan tarkkaan millaista elämä oli Suomessa heidän tilanteeseensa verrattuna eikä heille tarvinnut mitään uutta kertoa. Päinvastoin, naureskelivat Suomen taistolaisnuorten typeryydelle.
Ilmoita asiaton viesti