Thunder Bayn ”Hoito” -ravintolan omistajayhteisö harkitsee suoritustilaa

Thunder Bayn – eli entisen Port Arthurin – historiallinen suomalaisravintola Hoito on sikäläisen median mukaan päätynyt likvidoimaan omaisuutensa, eli Thunder Bayn ”Labour temple” -työväentalokiinteistön.  Ensi keskiviikoksi on kutsuttu Finlandia Associationin kokous, jossa esitetään yhtiön purkamista.  Asiasta kertoi TBNewswatch-sivusto.   Korona-tilanteen takia kokous pidettäisiin videoneuvotteluna.

Lehden mukaan Finlandia Associationin jäsen Ulla Ahokas yrittää siirtää kokousta. Hän katsoo, ettei FA:n johtokunnan taholta prosessi ei ole ollut riittävän läpinäkyvä ja jäsenten vaikutusmahdollisuudet eivät nyt ole riittäviä. Uutinen tässä.

Thunder Bayn suomalainen Labour Temple  ja Hoito-ravintola ovat vielä viime aikoina saaneet Kanadassa julkisuutta, jos suomalainen siirtolaisuus on jotenkin uutisissa.  Suomen ja Kanadan pelatessa taannoin jääkiekon MM-ottelussa kanadalaismedia kävi kuvaamassa tunnelmia ravintolassa.

Hoito toimii Labour Temple -talon katutasossa, pääportaikosta mennään juhlakerrokseen, jossa on mm suuri sali ja näyttämö.  Talossa toimi aiemmin myös  Canadan Uutiset -nimisen lehden toimitus, mutta lehti yhdistettiin vajaat kymmenen vuotta sitten torontolaiseen Vapaa Sana -lehteen, jonka nimeksi tuli samalla Kanadan Sanomat.

Kanadan suomalaiskenttä on näihin päiviin saakka ollut poliittisesti jakautunutta.  Suomen sisällissodan jälkeen Kanada avasi rajansa Suomessa tukalaan  asemaan joutuneille punaisten kannattajille.  Osa lähti Kanadaan heti vankeudesta päästyään, osa jo syksyllä 1918 Petsamon kautta.   30-luvun alussa Kanada alkoi yleisesti rajoittaa siirtolaisuutta,  ”pohjoismaisia kotiapulaisia” otettiin kuitenkin edelleen vastaan.

Toisen maailmansodan jälkeen muutto Suomesta Kanadaan alkoi uudelleen. Tuolloin lähtijöinä oli etenkin oikeistomielisiä suomalaisia, ”Kekkosta pakoon”.   Uudet tulijat ja jo vakiintuneet edellisen muuttoaallon tulijat eivät ymmärrettävästi tulleet toimeen keskenään.   Suomalaisyhteisö oli revennyt suunnilleen ”sosialidemokraatteihin” ja ”kommunisteihin” jo 1930-luvulla.    Sotien jälkeen muuttaneet liittyivät pääasiassa  1930-luvulla alkaneen opposition riveihin, mutta perustivat myös ”kansallisseuroja”.

Muutto Suomesta matalapalkka-aloille tyrehtyi 1970-luvun alussa. Sen jälkeen Suomesta oli kannattavaa muuttaa Kanadaan vain asiantuntijatehtäviin.

Kanadassa vierailleilta suomalaisilta poliittinen jako on joskus jäänyt huomaamattakin, etenkin jos isäntinä ovat olleet ”valkoiset kanadansuomalaiset”.   Molemmilla leireillä oli omat toimintonsa, haaleineen, urheiluseuroineen ja kesäkoteineen.

Tositarinan mukaan suomalainen Torontossa oli ottanut 50-luvulla taksin ja pyytänyt suomalaiseen teatteriin. Sinne oli ajettu, mutta teatteri olikin ollut taksissa tulleelle ihan tuntematon. Hän oli ollut aikeissa mennä Toronto Social Clubia lähellä olleeseen teatteriin, mutta olikin päätynyt Finnish Organization of Canadan teatterille, josta ei ollut kuullut mitään.

Vasemmiston ja oikeiston lehtien pakinoitsijat vielä 60-luvulle saakka näpäyttelivät palstoillaan vastapuolta, mutta sitten oikeistolehdet lopettivat keskustelun, ja vasemmisto ”vaiettiin kuoliaaksi”.  Eli toisen leirin olemassaolo osittain unohtui.  Kuitenkin suomalaisten vanhainkotien rakentamisen alkaessa 1970-luvulla vasemmiston raha alkoi kelvata, ja esimerkiksi Torontossa FOC lahjoitti varoja Suomi-kodille, vastineena lupauksesta, että heidän jäseniään otettaisiin vanhainkotiin.  Niin tapahtuikin.

Siirtolaisuuden vuosikymmenten perintönä on kuitenkin edelleen suomalaisia toimintoja, etenkin seurakuntia ja vanhainkoteja useissa kaupungeissa.   Torontossa toimii myös suomalainen Osuuspankki, jossa palvelua saa suomeksi ja joka käyttää Suomen OP:n liikemerkin vanhempaa versiota.

Thunder Bayn ”Labour Temple” on ilmeisesti viimeinen järjestölliseen omistukseen perustunut suomalainen toimintakeskus.  Sudburyn Wanup Hall on myyty äskettäin.  Yrittäjäpohjaisia ravintoloita, leipomoita ja kauppoja on.

 

 

 

 

 

 

 

 

jniinisto

Kirjoitan palkkatyökseni uutisia Suomesta maailmalle. Tälle sivulle huvikseni ja harvakseltaan jotain muuta, eikä näillä jutuilla ole yhteyttä palkkatyön kanssa. Koko pitkä työura on mennyt Suomesta ulkomaille suunnatussa (tai Suomea maailmalla käsittelevässä) uutistoiminnassa. Blogin otsikko viittaa elämän vakipaikkoihin: Säynätsaloon, Torontoon ja Länsi-Berliiniin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu