Ulkoministeri Sikorski rinnasti oudosti Suomen ja Puolan Venäjän ”siirtomaina”

Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorskin  sanavalinta  rinnastaa Suomi ja Puola  Venäjän entisiksi siirtomaiksi Helsingissä torstaina oli ehkä nykyhetkessä ”poliittisesti korrekti”, mutta  tosiasiallisesti kaukana  lähihistorian todellisuudesta.  ”Suomi ja Puola eivät taas halua olla Venäjän siirtomaita”.

Vaikka Suomen kansainvälinen toimintavapaus oli  YYA-aikana rajoitettu,  Suomi pysyi demokratiana sanan länsimaisessa merkityksessä, talousjärjestelmä länsimainen, kansalaisvapaudet täysin pohjoismaista tasoa eikä maassa ollut Porkkalan palauttamisen jälkeen ulkomaisia sotilaita. Puola oli oleellisesti toisenlaisessa asemassa kansandemokratiana sekä SEV:in (Comecon) ja Varsovan liiton jäsenenä.

YYA-sopimus oli kaukana satelliittimaiden sotilaallisista sopimuksista Neuvostoliiton kanssa.  Suomi korosti  länteen, ettei YYA ollut sotilasliitto, koska ”rajoittui vain Suomen alueeseen” ja koska ”soveltaminen  ei ollut automaattista”, vaan vaati erillisiä neuvotteluja, ja esipuhe tunnusti Suomen halun pysyä suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella.  Selittämistä siis vaati, mutta kaukana Varsovan liiton jäsenyydestä.

Mahdollisesti nykytilanteessa on tarkoituksenmukaista antaa maailman nähdä  Suomen olosuhteet ja asema sotien jälkeisinä vuosikymmeninä suunnilleen satelliittimaiden kaltaisina, eikä korostaa eroja.  Ehkä olisi  jotenkin haitaksi muistuttaa, että Suomi oli  selkeästi rautaesiripun länsipuolella, verrattuna koko muuhun Itä-Eurooppaan? Suuressa nykykuvassa merkityksetön yksityiskohta ehkä.

Silloin ”siirtomaa-aikana” (1945-1991)  kyllä varmasti Puolassa tiedettiin  Suomella ja suomalaisilla olevan vapauksia, joista Puolassa ei voitu edes uneksia. Mutta lännen itäeurooppalaispiireissä  Suomi kyllä nähtiin synkemmin, tai ei  välttämättä edes tiedetty.  Sikorskin ajatusmaailmassa  voi olla sitä perinnettä.

Mieleen tässä tuli ”pakolaispuolalainen” episodi Helsingissä 1970-luvun lopulla.  Niinä aikoina  Itä-Euroopasta ajoissa lähteneitä oli jo noussut päättäviin asemiin mm lännen ulkomaantiedotuksessa,  ja  heidän meidän kannaltamme synkkä Suomi-kuvansa usein meni selkeästi oikealta ohi Axel Springerin lehtienkin.

Yleisradion ja UM:n vieraaksi oli saatu houkuteltua  BBC:n ulkomaanlähetysten Central Europe -osaston apulaispäällikkö. Hän oli taustaltaan puolalainen. Nimi taisi olla Paskowski, kirjoitusasussa ehkä enemmän konsonantteja.  BBC:n organisaatiossa  Suomeen suunnatut suomenkieliset lyhytaaltolähetykset oli niputettu  Puolan, Tsekin ja Unkarin kanssa Keski-Euroopaksi. Koska uraputki varmaan jatkuisi, todellinen kokemus Suomesta olisi paikallaan.

No niin. Tämä hyvään asemaan noussut puolalaisemigrantti katseli sitten  ilmeisen ihmeissään kesäisen arkiaamun ihmisiä ja  liikennettä Espan kulmalta kauppatorille päin. ”Siis kyllä tämä on todella erilaista kuin Varsovassa”,  oli hänen kommenttinsa.

Suomen säilyminen olosuhteiltaan länsimaisena johtui  varmaankin sekä taidosta ”vaaran vuosina”  että myös hyvästä tuurista.  ”Tshekkoslovakian tie”, tai Puolan, ei ollut Suomen tie.  Huonomminkin olisi voinut käydä.

Suomen erilaisuus  muusta Itä-Euroopasta  oli kyllä kansallinen saavutus, vastoin koti-kommunistiemme visioita, varmaan Moskovankin. Onko meidän tässä nykytilanteessa  kuitenkin häivytettävä  tuo historiamme  ja otettava tasa-arvoinen rooli vain yhtenä  Neuvostoliiton siirtomaa-ikeestä vapautuneena maana, niiden muiden joukossa?

Tuskin Sikorski tarkoitti 1800-lukua.   Mutta silloinkin Suomi oli aivan eri tilanteessa.   Sortovuosiin saakka Suomella oli kohtuullisesti toiminut autonomia, ja oma rahakin.  Puolalaisten kapinointi 1860-luvulla epäonnistui ja jaetun Puolan itäosa joutui kai täysin Venäjän alaisuuteen.

 

 

 

 

 

 

 

jniinisto
Helsinki

Koko työura Suomesta ulkomaille suunnatussa (tai Suomea maailmalta seuraavassa) uutistoiminnassa. Yle Radio Finlandin päällikkönä vuoteen 2005, sitten Ontariossa, ja vuodesta 2014 aasialaiselle uutistoimistolle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu