Yle Radio 1 säästyi pahimmalta

Tietojen kulkiessa Yle Radio 1:n uudistuksista mielessä kävi kauhukuva siitä, että kanava menisi  Radio Vegan tietä ja poistaisi kuuluttajat.  Kymmenisen vuotta sitten Radio Vega tuhosi  suuren osan identiteetistään, kun kuuluttajat hävisivät.  Mutta ”Vegan tie” ei nyt onneksi ollutkaan ”Ykkösen tie”.

Radio 1 on Suomen ainoa  blokkiformaattinen kanava, jossa uutis- ja asiaohjelmat sekä musiikki vuorottelevat.  Eurooppalaisista verrokeistaan kanava oli pitkään lähellä vaikkapa Deutschlandradio Kulturia, eli piti ehkä liikaakin etäisyyttä massoihin, mutta on viime vuosina alkanut muistuttaa 60-70-lukujen ”vanhaa yleisohjelmaa, ilman urheilua”. Viihdemusiikin osuus on kasvanut, mutta pysynyt ilmeisesti kuuntelijaprofiilin takia noissa vuosissa.  Etenkin vuosituhannen alussa Ylen Ykkösen ja Radio Suomen väliin ehti välillä muodostua suuri musiikkikuilu, jota kukaan ei hoitanut Ylen suomenkielisessä radiossa.

Uudistuksen myötä aamussa menee vain yksi hartaus. En ole nykyisin hartauksien kuuntelija, mutta ne olivat osa työtäni Yle Radio Finlandin päällikkönä. Aamuhartaus meni meillä ennakkona jo puolen yön jälkeen Aasiaan ja viimeisen kerran Pohjois-Amerikkaan klo 17.20. Eurooppaa varten meni aamulla vielä kolmas toisto klo 9.30.

Mutta kotimaassa yksi hartaus meni viimeksi 1963. Sen vuoden syksyllä aloitettiin viisiminuuttinen ”Aamuvartio” klo 06.20, ja päähartaus jatkoi vanhalla paikallaan 07.50. Samana vuonna alkoivat rinnakkaisohjelman nonstopit ja yleisohjelman aamun musiikki klassistui.  ”Aamuvartioihin” liittyy hauska tositarina.  Joskus 80-luvulla äänitarkkailija oli kuuluttajan huomaamatta lähettänyt Aamuvartion paikalla  Aamuvihjeen. Se oli klo 7.30 menevä puhetuokio, jossa kotitalousohjeet vaihtelivat kaikenlaisen arjenpohdinnan kanssa.  Hätääntynyt kuuluttaja soitti pääkuuluttaja Fagerholmille, joka neuvoi olemaan tekemättä mitään.  Neuvo oli oikea: Yksikään kuuntelija ei valittanut ”väärästä hartaudesta”.

1980-luvun yritys lähettää hartaus kotimaassa jo klo 7.20 peruttiin pian. Vanhainkotien aamutoimet olivat menneet sekaisin, vielä silloin sosiaalipalveluissa  ilmeisesti hallitsi jonkinlainen yhtenäiskulttuuri. Aamuhartauden aikakokeilu oli lähes television klo 20.00-21,00 ”uutistunnin” kaltainen erehdys.

Yle Radio 1 lyhentää lippulaivaohjelmaansa Ykkösaamun taas tuntiin.  Toivottavasti muutokseen ei liity sisällöllisen pohjan heikentämistä.  Radio Ykkösaamustahan voisi tehdä television aamun kierrätysversion.  Saa nähdä.

Ykkösaamun alkamisajan aikaistuminen pari vuotta sitten oli itselleni vähän hankala.  Omassa uutistyössäni oli silloin tapana, että sain tarkistusversioita päivän aikana tekemistäni jutuista vasta usein puolen yön jälkeen. Hoidin ne, ja sain usein viestinkin ”now you can sleep”, ehdin lukemaan eteisen lattialle jo tipahtaneet KL:n ja HBL:n ja  laitoin kellon soimaan kahdeksaksi.  7.30 ykkösaamu lyhensi siis yöunia.

Radion Ykkösaamu on ilmeisesti ehtinyt saada hieman amerikkalaisen National Public Radion aamun ”Morning Edition” -ohjelman roolia, radiojournalismina, joka ei luo harmin tunteita banaaleista siirtymistä, saati sitten eksymisestä disinformaatioon.  Se ehkä joillakin tahoilla on ärsyttänytkin.  Television aamu on kuulema tosin asiallistunut, ja sitä välillä kai jo leimannut joutavanpäiväinen small talk -höystö vähentynyt.

 

 

 

+2
jniinisto
Helsinki

Teen palkkatöikseni uutisia Suomesta maailmalle ja vuoden 2021 alusta Jyväskylässä paikallislehteä "Säynätsalon Sanomat". Koko työura Suomesta ulkomaille suunnatussa (tai Suomea maailmalta seuraavassa) uutistoiminnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu