Sairaanhoitajat kyykkyyn, täältä tulee korona!

Suomi on Euroopan häpeätarha sairaanhoitajien palkkauksen, arvostuksen ja palkitsemisen suhteen. Koronaviruksen toisen aallon hyökyessä maahamme keskustelu hoitajien koronalisistä otti jälleen tulta alleen, mutta pieninkin kipinä tallottiin sammuksiin nopeasti. Ammattijärjestö Tehy on vaatinut julkisuudessa kovaan ääneen sairaanhoitopiirejä maksamaan erillistä korvausta koronaviruspotilaiden kanssa työskenteleville hoitajille. Vaatimukset on torpattu jokaiselta taholta surkuhupaisten perustelujen siivittämänä.

Epidemiatilanteen paheneminen joulun aikaan huolettaa erityisesti etulinjassa kamppailevaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä. Koronaosastoilla työskenteleville hoitajille ei ole tiedossa penniäkään ylimääräistä, mikäli viimeaikaisia HUS-johdon kommentteja on uskominen.

HUS on perustellut kieltäytymistä koronalisien maksamisesta kuntien huonon taloustilanteen lisäksi yhdenvertaisuudella. Korvauksia ei voi maksaa vain yhdelle ammattiryhmälle, sillä ilmeisesti muille tulisi siitä paha mieli. Silti diagnostiikkakeskuksen laboratoriotyöntekijöille maksettiin keväällä 20 prosentin tehtävälisää. Surkean selittelyn karvasta makua ei voi olla maistamatta.

Kunnallisten sairaanhoitopiirien kiemurrellessa ja vaatiessa valmiuslakia varmuuden vuoksi käyttöön joulun ajaksi vastuu siirtyy valtiovallalle. MTV:n haastattelussa 8. joulukuuta pönöttäneet Perussuomalaisten, Sdp:n, Keskustan ja Kokoomuksen puoluejohtajat väistivät häpeällisesti kysymyksen koronakorvauksista. Pandemiatilanteen hoitamisesta kiitellyn ja ympäri maailmaa ylistetyn pääministeri Sanna Marinin perustelusta kirkui vastuun pakeneminen. Marinin mukaan puoluejohtajat eivät vaadi hoitajille lisää rahaa, sillä hallitus tai eduskunta ei ole työmarkkinaosapuoli.

Oli hallitus mikä osapuoli pandemiatilanteessa tahansa, yksi asia on varmaa. Mikäli hallitus Marinin johdolla pystyy ottamaan valmiuslain käyttöön, sulkemaan ravintolat ja käytännössä koko yhteiskunnan, se pystyy halutessaan korvaamaan rahallisesti venymisen ja oman terveyden riskeeraamisen kaikille Suomen sairaanhoitajille.

Vastuullinen hallitus yrittäisi ratkaista näin räikeän yhteiskunnallisen epäkohdan, mutta päättäjiä asia ei näytä edes kiinnostavan. Lasten maksuttomiin harrastuksiin rahat kyllä riittävät, kuten tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko veisteli tiedotustilaisuudessa 17. joulukuuta. 

Hoitoalan kriisi ei ole myöskään uusi asia. Suomalaisilla sairaanhoitajilla on Pohjoismaiden pienin palkka elinkustannukset huomioiden. Vastuullista ja raskasta työtä tekeviä kivenkovia terveydenhoidon ammattilaisia sorsitaan ja kohdellaan kuin karjaa, joka voidaan repiä lomilta ahertamaan yhteisen hyvän vuoksi.

Selkääntaputtelu, kiitokset ja jaksuhalit eivät enää riitä. Nyt jos koskaan on aika palkita ne ihmiset, jotka tekevät työtä pandemian nujertamiseksi. He pitävät henkeä uhkaavaan covid-tautiin sairastuneet elossa ja saavat kiitokseksi suomalaista keskitasoa pienempää palkkaa. He riskeeraavat oman terveytensä ja työskentelevät niin pyhinä kuin yöaikaankin, jotta muu yhteiskunta olisi turvassa. 

Mikäli korvauksia ei ala kuulua, vastuuta pakoilevat päättäjät jäävät historiaan häpeällisinä hoitohenkilöstön kyykyttäjinä. Jopa hevoset saavat kepin sijasta välillä porkkanaa. Huoli henkilöstön riittävyydestä joulun pyhinä ratkeaa valmiuslain sijaan kylmällä käteisellä. 

Joakim Kullas

Intohimoinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan seuraaja sekä uutisten suurkuluttaja. Yritän kuunnella kaikkia, mutta ajatella omilla aivoillani. Kirjoituksiani julkaistu mm. Ruotuväessä sekä Rauhanturvaaja-lehdessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu