EKP:n velkakirjaostot

Euroopan Keskuspankki aikoo jälleen aloittaa velkakirjojen ostot. Tällä kertaa 20 mrd:n arvosta kuukaudessa (niin kauan kuin on tarvetta). Edellinen osto-ohjelma päättyi viime vuonna, silloin ostettiin kaikkiaan 2 400 mrd:n arvosta pääasiassa valtioiden velkakirjoja 50:n mrd:n kuukausivauhdilla.
Näillä ostoilla saatiin pumpattua rahaa markkinoille niin että myös jonkin tasoinen noususuhdanne saatiin aikaiseksi ja ylläpidettyä. Kun osto-ohjelma lopetettiin niin EU:n talous kääntyi laskuun, tai nousuvauhti alkoi hidastumaan. Keskupankin yön-yli korko laskettiin negatiiviseksi (-0,4%) ja nyt sitä laskettiin edelleen 0,1 %:lla. Tällä yritetään ”pakottaa” pankkeja lisäämään antolainaustaan että saataisiin investoinnit ja kulutus kasvuun.

Ensimmäinen kysymys on tietenkin se että mistä EKP ”saa” rahaa lähes määrättömästi? Onhan tuo 2 400 mrd:a jo n. 40. Suomea vastaavan valtion vuosibudjetti. Saksan, Euroopan suurimman talouden, vuoden 2015 budjetin tulot olivat n. 1 000 mrd.€. Bkt n. 4 000 mrd. vuonna 2019, ja valtionvelka n. 70 % Bkt:ä, 2 800 mrd.
Yksittäisten Euromaiden valtionpankit ovat tietenkin viime kädessä yhteisvastuussa EKP:n tekemisistä ja näin siis Euro-maiden kansat hallitustensa kautta. EKP siis ”painaa” rahaa josta kansalaiset vastaavat.

Yhdeksi syyksi EKP sanoo että talous ei kasva niin kuin odotetaan eikä INFLAATIO ole riittävän korkea. Sen haluttaisiin olevan n. 2 % kun se on vain hieman yli 1 %.
EKP haluaa siis että inflaatio on riittävän korkea että se maksaa velat vähitellen. Tämä tarkoittaa sitä että kansa maksaa valtionvelat ( ja muut velat ) vähitellen kun rahan arvo heikkenee. EKP haluaa tahdiksi tuon n. 2 % / vuosi.

Näillä operaatioilla EKP ilmeisesti yrittää maksaa ylivelkaantuneiden maiden, Italia, Kreikka, Ranska ym. roskalainoja, tai maksattaa ne kaikilla EU-mailla yhteisvastuullisesti. Ja ilman että lainanantajat, suuret pankit ja vakuutus-ym. yhtiöt kärsivät.

EKP:n tavoite investointien kasvamiseksi vaatii kuitenkin vähintään sen edellytyksen että yritykset näkevät investoinnit kannattaviksi. Tämän edellytys on puolestaan se että kansan ostovoima on riittävän suuri.

Toiseksi syyksi EKP sanoo Kiinan ja USA:n ”kauppasodan”. Onhan sanomattakin selvää että kun USA rajoittaa tuontiaan Kiinasta niin se siirtyy muualle ja ainoa maksukykyinen markkina on Eurooppa.
EU vuorostaan ei uskalla rajoittaa tulleilla halpatuontia Kiinasta ja muista Aasian maista koska se pelkää vastatoimia. EU ei myöskään uskalla puhua selkeästi mistään ihmis- ja työväenoikeuksista Kiinan kanssa, jotain mumistaan EU:n kansalaisten mieliksi jossain puheissa kaukana Kiinasta mutta mitään ei tehdä.

Lisäksi EKP sanoo uutisoinnin mukaan syyksi Brexitin aiheuttaman epävarmuuden taloudessa.

Kuvaavaa tälle operaatiolle on se että EKP:n pääjohtaja on italialainen ja että uutisoinnin mukaan osto-ohjelmaa olisi vastustanut mm. Saksa, Itävalta, Hollanti. Mutta sen ajoivat läpi mm. yli korvien velkaantuneet Italia(?), Ranska, Espanja, Portugali, Kreikka.
Siis Etelä-Euroopan velkaiset maat siirsivät koko Euroopan maksettavaksi omia velkojaan ja omaa holtitonta taloudenpitoaan.

jockerantanen

Yrittäjä / eläkeläinen. Kaikkeen kriittisesti suhtautuva, kaikenlaista nähnyt maailmankiertäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu