Onko Suomessa hallitusta, osa 2.

Katselin eilen, 14.10, A-talkkia Yleltä ja siinä kerrottiin että hallituksen tarkoitus on että COV-19 – epidemian hoito siirrettäisin Aluehallintovirastoille, Avi. Tätä perusteltiin sillä että päätökset voitaisiin tehdä nopeasti ja paikallisten tarpeiden mukaan.
Tämä olisi mahdollista jos tartuntatautilakiin tehtäisiin tarpeelliset muutokset. Näin ei tarvitsisi käyttää poikkeuslakia jos halutaan esim. sulkea liikuntahalleja ym.
Ajatus on tietenkin hyvä jos sitä ei ajattele sen tarkemmin.
Ensimmäinen ajatus tulee että kuinka Avilla olisi paremmat resurssit ja tieto siitä kuinka tulee toimia eri tilanteissa?
Toinen kysymys on se että onko Aluehallintovirastoilla todellakin riittävästi tietoa puhtaasti lääketieteelliseltä kannalta?
Vai käykö niin että eri Aluehallintovirastot ruuhkauttavat sekä STM:n että THL:n kun ne kyselevät kuinka toimia eri tilanteissa?
Lisäksi vielä kuinka käy koko maata ajatellen? Samat ongelmat hoidetaan tai jätetään hoitamatta eri tavalla eri alueilla.

Vai onko lopultakin vain niin yksinkertaista että hallitus haluaa päästä eroon vastuusta kun epidemian hoito ei onnistunutkaan eikä siitä taidakaan tulla irtopisteitä?
On sitten, jos asiat menevät pieleen, helppoa sanoa että ”emmem me tehneet, vaan Avit tekivät”.

Kun nyt halutaan sanoa että paikallisesti osataan ja ymmärretään, niin alla esimerkki siitä kuinka asiat voivat mennä:

Päijät-Hämeen Keskussairaala ja Cov-19

Kävin eilen, 13.10, Keskussairaalassa kokeissa. Valtavista rakennustöistä huolimatta kulku on kohtuullisen hyvin järjestetty eikä rakentamisesta ole juurikaan satunnaiselle kävijälle haittaa.
Jo ennen lähtöä kotoa ajattelin että totta PäKS jakaa hengityssuojaimet asiakkaille koska sairaalassa jos missä voi esiintyä myös COV-19 – tartunnan saaneita. Samoin oletin että, kuten kauppaliikkeissä ym. on käsidesiä tarjolla.
Vaan eipä ollut kumpaakaan, tai sitten oli sijoitettu niin että en etsiskelystä huomaamatta löytänyt.
No, onneksi oli oma hengityssuojain jonka laitoin kasvoille jo ennen sisäänkäyntiä. Asioituani lähtiessäni etsiskelin vielä käsidesiä. En löytänyt. Pesin toki käteni sitten WC:ä, tosin sieltä poistuessani jouduin käsittelemään oven kädensijoja.
Kun sitten tulin ulko-ovelle, aloin etsimään paikkaa johon laittaisin käytetyn hengityssuojaimeni. En löytänyt muuta kuin ”normi” roska-astian joka oli sullottu täyteen käytettyjä hengityssuojaimia. No sinne vain tunkemaan omanikin.
Sitten kotiin kävely välttäen kaikkea mm. kasvojen koskettelua ja oma käsidesi käyttöön kotona.
Kysymys kuuluu että eikä nyt terveydenhoitolaitos ole ajatellut tällaista?
Kun sairaalassa käy paljon ihmisiä, joku saattaa jopa tulla sinne Cov-19 – oireiden takia, luulisi että sairaala on paikka jossa tehdään kaikki mahdollinen tartuntojen leviämisen estämiseksi
Vai eivätkö ole yksinkertaisesti vain tulleet ajatelleeksi asiaa? Onhan sairaalan täytynyt pohtia tällaisia asioita palavereissaan. Vai onko?
Täytyy toivoa että kävi vain niin että en yksinkertaisesti huomannut.

jockerantanen

Yrittäjä / eläkeläinen. Kaikkeen kriittisesti suhtautuva, kaikenlaista nähnyt maailmankiertäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu