Onko Suomessa pääministeriä?

Aloitetaan lähihistoriasta.
Maassa oli 2019 kesästä SDP:n Antti Rinteen johtama vasemmistohallitus jossa oli tukipuolueina murskatappion vaaleissa kärsinyt Keskustapuolue ja RKP.

Keskusta ”menetti” luottamuksensa SDP:een valtiovarainministeri Katri Kulmunin johdolla joulukuun alussa 2019 erinäisten Antti Rinteen sekoilujen jälkeen. Hallitus erosi ja käynnistettiin uudet hallitusneuvottelut suurimman puolueen eli SDP:n johdolla. Hallitustunnustelijaksi nimettiin – Antti Rinne. Kun Antti Rinne sitten sai hallituksen koottua, pääministeriksi valittiin SDP:n nuori, 35-vuotias ja lähes kokematon kansanedustaja Tampereelta. Hallituksen kokoonpanoksi tuli entinen, vain joitakin ministereitä vaihtui, Antti Rinne siirtyi Eduskunnan 1. varapuhemieheksi. (Korjattu.)
Hallitusohjelma sovittiin Virheiden, Vasemmistoliton, Keskustapuolueen??, RKP:n ja SDP:n kesken.
Pääministerin etuna oli selkeä puhetapa ja artikulointi. Ja ensi alkuun, monen mielestä varsin hyvältä vaikuttava kaikenlaisten kliseiden toistelu. Pääasiassa hänen esityksensä ovat olleet luettua tekstiä, harvemmin ”suoraa puhetta”.
Hallitustaival alkoi ja sitten tuli Corona-epidemia jonka hoidossa Marin osoitti tapansa sen jälkeen kun oli jo aikaisemmin, välikysymyskeskustelussa, kysynyt oppositiolta, jo joulukuussa 2019, melkein heti hallituksen aloitettua taipaleensa että ”Eikö teitä hävetä”.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006346588.html
Corona-epidemia sotki koko maan talouden ja paljon muutakin, en nyt ota kantaa rajoituksiin ym.
Epidemia hoidettiin hyvin hallituksen taholta, osittain voi sanoa että kyllä, osittain ei. Siihen hallitus sai myös koko opposition tuen.
Olihan niitä suojavälineitä riittävästi ja välillä ne ”riittivät mihin riittivät”, tosin nekin taisivat olla vanhentuneita. Uusia ostettiin mutta ei saatu kun ei ymmärretty tarkistaa myyjien taustoja ja kun lähdettiin hankintoihin aivan liian myöhään. Tästä selvittiin kun laitettiin THL, Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos, sanomaan että hengityssuojaimista ei ole mitään hyötyä, päinvastoin niistä voi olla haittaa.

Epidemian hoito oli sitä että viisikko, siis viisi ministeriä, joskus tukihenkilöiden kera, marssitettiin näyttävästi, päivästä päivään kameroiden eteen kertomaan että käsihygienia on nyt tärkeää, hengityssuojaimista ei niin väliä. Kun sitten vielä jokaisen ministerin piti saada kertoa samat asiat vähintään kahteen kertaan niin siihen alkoi jo kyllästyä.
Oleellista koko tässä teatterissa oli kuitenkin se, että useimmin lausuttu lause käsienpesun lisäksi taisi olla että ”Asiantuntijoiden mukaan asia on näin ja teemme asiantuntijoiden suositusten mukaan.”
Tähän teatteriin käytettiin ensiksikin viisinkertainen aika tarpeelliseen nähden ja jäljelle jäävästäkin olisi voinut surutta jättää puolet pois. Pääministeri tai vastuussa oleva ministeri olisi voinut vaihtelevasti tiedottaa asiasta. Muut ministerit ja asiantuntijat olisivat voineet tehdä työtään koko tuon ajan ja teatterin valmistelun ajan vaikka hoitaa suojavarustekauppoja.

Marin ei koskaan taida sanoa että ”Minä olen tehnyt jotain.” Aina on asiantuntijat selkänojana. Jos sitten sattuu menemään vikaan, kuten suojavarusteiden tarpeellisuus ja hankintojen epäonnistuminen osoitti, niin on ketä osoittaa.

Marin on myös ollut poissa hämmästyttävän usein mm. Eduskunnan kyselytunnilta, milloin minkäkin syyn takia.
Epidemian aiheuttamien taloudellisten ongelmien takia hallitus ja pääministeri eivät ole aikoneet eivätkä ilmeisesti muuta hallitusohjelmaa vaikka maan tilanne on aivan toinen kuin silloin kun tuota ohjelmaa tehtiin, tai Antti Rinne kasasi sitä.
Corona – epidemia on edelleen päällä ja nyt kiihtymässä kun rajoituksia aivan ilmeisesti purettiin liian aikaisin edelliseen strategiaan verrattuna. En ota kantaa siihen kuinka olisi pitänyt tehdä vai onko tehty oikein. Sen näyttää aika.

Sitten tuli EU ja EU:n omien sääntöjensä rikkominen jota pääministeri on hehkuttanut hyvänä asiana Suomelle. Me tienaamme sillä (Näinhän SDP:läinen Jutta Urpilainen hehkutti kun annettiin Kreikalle rahaa taloutensa käynnissä pitämiseksi.) että annamme Etelä-Euroopan oman taloutensa sössineille suurille, rikkaille valtioille kuten Italialle ja Espnajalle, ja muille, yli 6 miljardia josta n. puolet lahjana ja loput korottomana lainana jota ei todennäköisesti koskaan makseta takaisin tai sitten pitkästä maksuajasta johtuen inflaatio hoitaa sen pois. Eli siis me maksamme.
Tämä on Sanna Marinin mukaan hyvä asia Suomelle kun mm. Italia ja Espanja jotka saavat kai 100 tai 200 miljardia, voivat ostaa suomalaisia tuotteita joita ne eivät muutoin pystyisi ostamaan. Suomen viennistä taitaa 3 % mennä Etelä-Eurooppaan. Ja se taitaa muodostua metsäteollisuuden tuotteista ja ehkä vähän jotain muutakin. Ja on aivan varmaa että ko. maat, tai siis niissä toimivat yritykset, sillä eihän Länsimaissa, toisin kuin sosialistisissa maissa, valtiot juurikaan käy kauppaa, ostaisivat ko. tuotteet Suomesta jos ovat ostaneet tähänkin saakka. Ihan ilman että me maksamme siitä heille.
Olen todella yllättynyt jos vientimme ko. maihin lisääntyy euronkaan edestä. Eivät yritykset osta jostain maasta sen takia että maa on saanut sieltä rahaa. Yrityksen hankinnoista päättää hinta ja toimitusvarmuus.

Tästä onkin sitten helppo hypätä suomalaisen teollisuuden alasajoon. Pääministeri on polttanut sillat takanaan teollisuuteen jonka työstä me elämme, nyt ja tulevaisuudessa. Me emme elä sillä että pesemme toistemme paitoja ja luomme uusia työpaikkoja TE-keskuksiin, entisiin työnvälitystoimistoihin. Pääministeri kieltäytyy edes keskustelemasta teollisuuden kilpailukyvyn todellisesta parantamisesta. Sen sijaan hän, siis hallitus pääministerin johdolla, ottaa valtavasti lisää lainaa, Coronan aiheuttaman rahantarpeen lisäksi. Teollisuus on jo vuosia, jos ei kymmeniä, (no ainahan teollisuus valittaa korkeita veroja) esittänyt että verorasitusta täytyy saada alennettua. Se on kilpailukyvyn A ja O.
Onko nyt niin että hallituksen todellinen pääministeri on Antti Rinne joka ohjaa yrittäjä- ja teollisuusvihamielistä hallituksen politiikkaa kuten hänen sanotaan toimineen ay-liikeessä?

Huolimatta taloudellisesta tilanteesta, joka muistuttaa konkurssipesän tyhjentämistä, hallitus pääministerin johdolla lisää valtion ja kuntien menoja (siis Coronan lisäksi.) Nyt on tietysti hyvä kun voi laittaa kaikki Coronan ”piikkiin”.
Muistelen kun vielä 2008 finanssikriisin jälkeen on vuodesta toiseen hallitukset sanoneet että budjetti saadaan tasapainoon viimeistää kahden vuoden kuluessa. Nyt hallitus ja pääministeri puhuu että jospa 2030 mennessä.

Sanna Marinilla ei ole minkäänlaisia visioita tai ideoita maan tulevaisuudesta, muita kuin kulahtaneita kliseitä joita toistetaan uudelleen ja uudelleen kunnes niihin uskotaan itsekin.

Viimeinen osoitus Sanna Marinin kyvyttömyydestä pääministerin tehtävään oli välikysymyskeskustelu joka koski hallituksen työllisyyspolitiikkaa.
Olisi luullut että tällaisina vaikeina aikoina, kun ihmisiä joutuu työttömäksi kiihtyvällä tahdilla, rahaa ei ole mihinkään tarpeelliseen, (Tarpeettomaan kyllä löytyy miljardikaupalla, ja sen käyttö on aivan ilmeisestikin hinta jonka me maksamme siitä että Marin saa pitää hallituksensa.) niin olisi siis luullut että pääministeri itse vastaa eduskunnassa hallitukselle tehtyyn välikysymykseen.
Vastaa Pääministerin arvovallalla. Välikysymyshän koski hallituksen tekemää työllisyyspolitiikkaa.
Mutta ei, ei kantti kestänyt vaan asialle laitettiin tilapäisministeri, valtiovarainministeri Matti Vanhanen Keskustapuolueesta. Taktisesti tietenkin oivallinen veto. Tällä saatiin katseet kohdistumaan Keskustapuolueeseen, ei suinkaan pääministeriin. Taas pääsevät pahat kielet sanomaan että ”Kepu pettää aina.”
Kun Sanna Marin sitten piti muutaman parin minuutin puheenvuoron välikysymyskeskustelun aikana, hän keskittyi puolustamaan syitä miksi Matti Vanhanen vastasi välikysymykseen, (”Onhan aikaisemminkin joku muu kuin pääministeri vastannut välikysymykseen!”) Sen lisäksi hän kiistelee Kokoomuksen Petteri Orpon kanssa täysin sivuasioista.
Lupaa vielä viedä Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenille opposition terveiset siitä että Ruotsin taloudella menee hyvin. Liekö huomasi, vaikka taisi Orpo mainitakin, vai oliko joku muu, että Ruotsissa alennetaan veroja 3 miljardia Euroa että saataisiin talouden pyörät pysymään liikkeessä ja että kilpailukyky säilyisi, myös suomalaisiin kilpailijoihin nähden.

Meidän sanottiin aikanaan olleen ajopuuna maailmanpolitiikassa. Olemme tainneet palata siihen. Ajelehdimme ilman mitään ohjausta ja päämäärää yhä myrskyisemmällä merellä.
Maan hallitus puuhastelee kaikenlaisten intersektionaalisten feminismien ja vastaavien kanssa.
Luulisi että pääministeri ohjastaisi edes valkoposkihanhista vastaavaa ministeriä että eivät hanhet osaa lukea pysäköintikylttejä.

jockerantanen

Yrittäjä / eläkeläinen. Kaikkeen kriittisesti suhtautuva, kaikenlaista nähnyt maailmankiertäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu