D-vitamiinin puute on yhä yleistä Suomessa talvella
D-vitamiinilisien käyttö tai käyttämöttämyys on herättänyt keskustelua. Pasi Malmi totesi blogikirjoituksessaan Ruokaviraston, THL:n ja VRN:n vaarantavan suomalaisten terveyden viestimällä D-vitamiinista epätieteellisesti. Hän tarkoitti tällä sitä, että kysyeiset tahot eivät kertyneestä tutkimustiedosta huolimatta suosittele D-vitamiinilisien käyttöä koronaepidemian aikana koko kansalle. Korona ei ole muuttanut suomalaisia D-vitamiinisuosituksia. Lisää suositellaan vanhuksille, lapsille ja raskaana oleville ja muille vain silloin, jos he eivät syö kalaa ja D-vitaminoituja maitotuotteita. Suvi Virtanen työtovereineen vastasi Pasi Malmin kritiikkiin toteamalla, että Suomen D-vitamiinipolitiikka on onnistunut ja suomalaisten D-vitamiinitilanne on parantuntut. Onko todella näin ja olisiko kaikki hyvin, jos vain jokainen pinnistelisi kalan syönnin ja maidon juonnin suhteen niin, että saavuttaa suositellun 10 µg D-vitamiinia päivässä?
Suomalaisten työikäisten ravintoaineiden saantia mitataan viiden vuoden välein julkaistavassa FinRavinto- tutkimuksessa ja vastaavasti D-vitamiinipitoisuuksia ja muita terveyden mittareita FinTerveys -tutkimuksessa. Työikäiset ovat heitä, joille D-vitamiinilisää ei suositella kuin poikkeustapauksessa. FinRavinto 2017 -tutkimuksessa 58 % naisista ja 33 % miehistä sai ruoastaan D-vitamiinia alle suositellun (Valsta ym. 2018). Suvi Virtasen ja kumppaneiden mainitsemat D-vitamiinin saannin keskiarvot, 22 – 25 μg/vrk pitävät sisällään myös saannin ravintolisistä. D-vitamiinin puute kehittyy talvella, jos sitä ei saada riittävästi ruoasta tai lisistä, sillä talvella D-vitamiinia ei muodostu iholla auringonvalon vaikutuksesta. Työikäisistä miehistä 29 % ja naisista 18 % kärsi yhä D-vitamiinin puutteesta talvella 2017, kun puutteen raja-arvona käytetään yleisesti hyväksyttyä rajaa <50 nmol/l (Raulio ym. 2020). Virtasen ym. väite, että vain 2 -5 % kärsisi puutteesta Suomessa talviaikaan, perustui jo vanhentuneeseen raja-arvoon <30 nmol/l, millä ei ole enää tutkijoiden yleistä hyväksyntää (Paakkari 2020). Ei voi välttyä ajatukselta, että tätä raja-arvoa käyttämällä haluttiin tilanteen näyttävän paremmalta kuin se oikeasti onkaan. Aiemmassa FinRavinto -tutkimuksessa havaittiin, että yhteinen nimittäjä D-vitamiinin puutteesta kärsiville oli se, että heistä suurin osa ei ollut käyttänyt D-vitamiinilisää (Raulio ym. 2017).
Keskusteluissa on jäänyt huomioimatta se, että nykyiset suositukset perustuvat vain luuston terveyteen, johon on katsottu riittäväksi 50 nmol/l D-vitamiinin veripitoisuus (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014). Tästä raja-arvosta ei kuitenkaan ole ollut yksimielisyyttä edes ennen koronaa, vaan esimerkiksi Endocrine Societyn mukaan riittävä pitoisuus on 75 nmol/l (Holick ym. 2010). Ei tiedetä vielä tarkalleen, mikä olisi immuunipuolustuksen kannalta optimaalinen veren D-vitamiinipitoisuus, mutta tähän asti kertyneen tutkimustiedon mukaan se on enemmän kuin 50 nmol/l, ainakin 75 nmol/l, mutta mahdollisesti jopa 100 nmol/l (Kaufman ym. 2020, Merzon ym. 2020, Paakkari 2020, Grant ym. 2020).
Moni taho onkin jo antanut Suomen suosituksia suurempia D-vitamiinisuosituksia korona-ajalle. HUS antoi joulukuussa 2020 suosituksien ikääntyneille ja erityisryhmille (HUS 2020). HUS:n 20 – 50 µg/vrk suositusta voi pitää edelleen alakanttiin olevana, mutta ainakin se on askel oikeaan suuntaan. Sveitsiläinen Expert Panel laati yhteistyössä Swiss Society of Nutritionin kanssa ravitsemussuositukset korona-ajalle, ja he päätyivät suosittelemaan 50 µg/vrk D-vitamiinia (Expert Panel 2020). Samaan määrään päätyi Juhani Knuuti perehdyttyään D-vitamiini- ja koronatutkimuksiin (Knuuti 2020). Yli 200 asiantuntijaa on julkaissut avoimen kirjeen maiden hallituksille ja terveysviranomaisille. Tässä vetoomuksessaan asiantuntijat, joiden joukossa on myös useita tunnettuja D-vitamiinitutkijoita, vaativat pikaisesti 50-100 µg suuruisen D-vitamiinilisän käyttöönottoa.
D-vitamiinisuositus on Suomessa muutenkin matalimpien joukossa koko pohjoisella pallonpuoliskolla. Amerikkalaisille suosituksia laativan IOM:n (Institute of Medicine) suositus on 15 µg/vrk, samoin EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto). Endocrine Societyn suositus on 38-50 µg/vrk. Ravitsemustieteilijät Suvi Itkonen, Maijaliisa Erkkola ja Christel Lamberg-Allardt selittivät Lääkärilehdessä suositusten erojen johtuvan siitä, että muualla suositukset perustuvat tilanteelle, jossa ei altistuta auringonvalolle, kun taas Pohjoismaiset suositukset perustuvat “tavanomaiselle” auringonvaloaltistukselle (Itkonen ym. 2019). Vuotta aiemmin Christel Lamberg-Allardt oli kirjoittanut Moodi-lehdessä, että kaikki suositukset niin Euroopassa kuin Amerikassakin perustuvat oletukseen, jossa D-vitamiinin muodostuminen iholla on minimaalista (Lamberg-Allardt 2018). Olipa totuus niin tai näin, on täysin selvää, että Suomessa, missä D-vitamiinia on mahdollista muodostua iholla vain puolet vuodesta, D-vitamiinisuositus ei voi perustua auringonvalolle.
Vaikka elintarvikkeiden D-vitaminointi onkin parantanut suomalaisten D-vitamiinin saantia ja jostain päin maailmaa on löydettävissä suurempi D-vitamiinipuutteisten osuus, ei tilanteen voi sanoa olevan hyvä Suomessa. Yhä lähes kolmannes miehistä ja viidennes naisista vajoaa talvella D-vitamiinin puutteeseen. Heidän riskinsä sairastua koronaan vakavin oirein ja jopa kuolla infektioon on kasvanut. D-vitamiinilisä on halpa ja turvallinen niillä annostuksilla, mitä eri asiantuntijat ovat ehdottaneet. Asian hyödyt ja haitat puntaroiden D-vitamiinilisää pitäisi suositella heti kaikille talvella.
Lähteet:
Expert Panel. White paper on Nutritional status in supporting a well-functioning immune-system for optimal health with a recommendation for Switzerland. 2020.
Grant W B ym.. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients 2020;12(4), E988.
Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari A, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP. ym. Clinical practice guideline: evaluation, treatment and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2011;96:1911-30.
HUS. HUS suosittelee D-vitamiinilisää ikääntyneille ja erityisryhmille koronavirusepidemian aikana. Mediatiedote 15.12.2020.
Itkonen ST, Erkkola M, Lamberg-Alladt C. Tieteellinen näyttö on arvioitu systemaattisesti. Suom Lääkäril 2019;74:2348-49.
Kaufman HW, Niles JK, Kroli MH, Bi C, Holick MF. SARS-Cov-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels. PloS ONE 2020:15(9) doi:10.1371/journal.pone.0239252
Knuuti J. D-vitamiini ja Covid. Blogikirjoitus 10.10.2020.
Lamberg-Allardt C. D-vitamiinin aineenvaihdunta ja tilanne Suomessa. Moodi 1/2018,
Merzon E, Tworowski D, Gorohovski A, Vinker S, Cohen AG, Green I ym. Low plasma 25(OH) vitamin D level is associated with increased risk of COVID-19 infection: an Israeli population-based study. The FEBS Journal 2020;287:3693-3702.
Paakkari I. D-vitamiini. Duodecim terveyskirjasto 24.9.2020
Paakkari I. Veren D-vitamiinin pitoisuus on käänteisessä suhteessa koronainfektion ja sen vakavuuden riskiin. Duodecim terveysportti 2.11.2020.
Raulio S, Erlund I, Männistö S, Sarlio-Lähteenkorva S, Sundvall J, Tapanainen H, Vartiainen E, Virtanen SM. Successful nutrition policy: improvement of vitamin D intake and status in Finnish adults over the last decade. European Journal of Public Health 2017;27:268-73.
Raulio S, Tapanainen H, Erlund I, Valsta L, Jääskeläinen T, Virtanen S. Vitamin D intake and status of working-age Finns in 2017. Abstract presented in the 12th Nordic Nutrition Conference 2020.
Valsta L, Kaartinen N, Tapanainen H, Männistö S, Sääksjärvi K. Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2018.
Kirjoittaja:
Johanna Kaipiainen, ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Pitävätkö Suomessa v. 2017 mitatut D- vitamiinitasot edes paikkansa, sillä tuolloin ja ehkä vieläkin samoista näytteistä tehdyt laboratoriotulokset varioivat varsin pahoin jopa yli 100 % laboratorioissa käytettävien menetelmien mukaan.
Seurataanko tässä edes kansainvälisiä määräyksiä tulosten saamiseksi vertailukelpoisiksi ja luotettaviksi ?
Ilmoita asiaton viesti
Kuriositeettina todettakoon, että mittautin oman D-vitamiinitasoni joulukuussa 2020 nautittuani päivittäin D-vitamiinilisää 100 mikrogrammaa päivässä reilu 2 kk. Pitoisuus oli 84 nmol/l. Elopainoa on 94 kg.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin olen mittauttanut D-vitamiinitasoni useana talvena, ja todennut että pitää suunnilleen paikkansa se nyrkkisääntö että mikrogramma per painokilo. Tämän muistisäännön on esittänyt aikanaan D-vitamiinitutkimuksen pioneeri Robert Heaney.
Ilmoita asiaton viesti
joo….. miten olisi pari- kolme raakaa kananmunaa päivässä….
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvin perustellusta kirjoituksesta. Asia on vain niin, että Suomi-klubiin mahtuu vain yksi totuus kerrallaan, ja se on ollut tiedossa jo pitkään. Ruokaviraston, THL:n ja VRN:n virallinen linja on tullut selväksi, että suomalaisten pitää saada kaikki vitamiinit ja mineraalit normaalin ravinnon kautta. Tilanne on sama kuin Tuntemattomassa, jossa joku jermuista – ehkä Lahtinen – purnasi, että kun on aina nälkä, mutta kun menee sanomaan sen herroille, niin lyödään sellaiset rätinkit eteen, että sinulla ei voi olla nälkä.
80-luvun alussa tuli selväksi, että suomalaisille sioille pitää syottää seleeniä, sillä muuten niitä ehti kuolla liika sydänkohtauksiin ennen teurastusta. Sekin hoidettiin lopulta lisäämällä seleeniä suomalaiseen viljaan. Söin itse siihen aikaan seleenitabletteja, koska olin tullut siihen tuloksen, että en saa sitä tarpeeksi ruuasta. Tulin kertoneeksi asiasta hammalääkärilleni joka oikein tuohtui, että kyllä ihminen saa kaiken tarvitsemansa syömällä monipuolisesti. Sama tahti on askelten. Tämä hammaslääkäri vain oli väärässä ja lopulta nämä viranomaisest tunnustivat, että asialle tarttis tehrä jotain.
Asiassa pitää nähdä valoisa puoli. Kukaan viranomainen ei voi estää syömästä D-vitamiinia vaikka 100 mikrogrammaa päivässä ja se ei ole lähelläkään mitään riskirajaa, kun vertaa siihen, mitä ihmiset saavat auringosta tropiikissa. Nykyään painotetaan median lukutaitoa. Se on erikoisen tarpeellista virallisen tiedon käsittelyssä.
Ilmoita asiaton viesti