Vielä lisäys edelliseen korona-analyysiin

Tervehdys. Tämä lyhyt kirjoitus on lähinnä täydennys pari päivää sitten julkaisemaani tekstiin: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/johannes-sorvali/lisaa-tilastoanalyysia-koronaviruksesta/ Siinä mainitsinkin, että riippuen vähän laskentatavasta, eri vuosien influenssakauden kuolleisuusarvioiksi saadaan hieman toisistaan poikkeavia lukuja. Tämä liittyy ennen kaikkea siihen, miten edellisessä kirjoituksessani paljon käsitelty kesäkauden ”peruskuolleisuus” määritellään. Jos kesäkauden kuolleisuus määritellään esimerkiksi kesä-lokakuu-aikavälin keskimääräisen kuolleisuuden perusteella kesä-marraskuu-aikavälin sijaan, koronavuoden 2020 influenssakuolleisuusarvio nousee aavistuksen korkeammaksi suhteessa vuoden 1993 vastaavaan lukuun.

Vaikka ”oikeaa” keskiarvonlaskuväliä ei voida yksikäsitteisesti määritellä, omatuntoni ei anna minulle rauhaa, ellen vähän korjaa viimeksi esittämiä lukuja tämän (ehkä) vähän osuvamman laskutavan mukaisiksi (eli sellaisen, jossa perustaso määräytyy kesä-lokakuu-välin keskiarvosta).

Korjauksesta seuraa, että siinä missä vuoden 1993 influenssakuolleisuusarvioni oli viimeksi noin 8500 henkeä (suhteutettuna vuoden 2020 väkilukuun) ja vastaava vuoden 2020 influenssakuolleisuusarvio oli noin 10500 henkeä, uudet vastaavat luvut olisivat noin 9700 ja 12 600 henkeä. Toisin sanoen, kun viimeksi arvioin vuoden 2020 influenssakuolleisuuden karkeasti 1,23-kertaiseksi vuoden 1993 influenssakuolleisuuteen verrattuna, tämän vaihtoehtoisen laskutavan mukaan oikea kerroin olisikin pikemminkin 1,3.

Mutta ero ei ole suuren suuri ja viimeisimmässä analyysissä mainitsemani keskeiset pääkohdat ovat edelleen voimassa, tulokset ovat edelleen ehdottomasti oikean suuntaisia.

Tässä vielä lopuksi tämän uuden laskutavan mukaan piirretty kuvaaja, joka ehkä kaikista piirtämistäni kuvista selkeimmin esittelee realistisen kokonaisarvion tilanteesta. Kuvassa pylväiden kokonaiskorkeus edustaa kyseisen vuoden kokonaiskuolleisuutta suhteutettuna vuoden 2020 viimeisenä päivänä mitattuun väkilukuun ja oranssi osuus pylvään korkeudesta edustaa kyseisen vuoden influenssakuolleisuutta, yhtä lailla suhteutettuna vuoden 2020 väkilukuun.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu