Sipilän Keskusta

Keskustan puoluekokous teki valintansa eilen, ja diplomi-insinööri Juha Sipilä on puolueen uusi johtaja. Tuomo Järvelä on tapansa mukaan kirjoittanut erinomaisen hyvän bloggauksen, jossa hän pohdiskelee Sipilän talouspoliittisia näkemyksiä ja arvomaailmaa suhteessa väistyvään puheenjohtaja Mari Kiviniemeen. Suosittelen lukemaan tekstin, ja kirjoitan tähän joitakin omia mietteitäni uudesta puheenjohtajasta.

Sipilä ei ole ennen puheenjohtajakisan kärkeen nousemistaan ollut järin tunnettu hahmo, ja tiedotusvälineillä on ollut hieman vaikeuksia sijoittaa häntä poliittiselle kartalle. Helsingin Sanomissa häntä luonnehdittiin talousasioissa ehdokkaista oikeistolaisimmaksi, mikä lienee tulkinnanvarainen asia. Puntariin oli nostettu Sipilän sinänsä varsin tavanomainen kommentti tuloeroista, joka olikin ainoa asia josta maan suurin päivälehti hänelle näitä niinsanottuja talousoikeistolaisia pisteitä antoi. Muista ehdokkaista tosin Väyrynen kannatti samaisessa kyselyssä kotikuntansa terveyskeskusten yksityistämistä.

Ensi kauttaan eduskunnassa istuvan Sipilän puheenvuoroihin voi tutustua vaikkapa täällä. Yrittäjyyden ohella myös kestävä kehitys ja ympäristöasiat näyttävät olevan lähellä miehen sydäntä. Puolueensa historiaan miehellä on yhtä vahva kosketus kuin muillakin tällä erää johtoon pyrkineillä. Eräässä näppärässä puheenvuorossaan hän nosti Esko Ahon tavoin esille Santeri Alkion eräänlaisena varhaisena ympäristöaatteen profeettana ja viittasi siihen, kuinka Maalaisliiton perustaja ennusti sähköautojen käyttöönoton. Historiatajunsa ohella Sipilällä näyttää siis olevan sopivasti myös huumorintajua. Eilisissä puheissa hän jäi tosin nähdäkseni retorisilta taidoiltaan selvästi jälkeen Puumalasta ja Väyrysestä.

Se, miten Sipilä alkaa Keskustaa luotsata, on oma lukunsa. Olen itse tuumaillut, että eräs Keskustan todennäköisesti parhaista kasvamisen saumoista on profiloitua sivistyspuolueeksi sekä tavoitella pienyrittäjien ääniä. Kokoomus on paljolti hylännyt nämä perinteiset roolinsa. Akateemisen koulutuksen hankkineena yrittäjätaustaisena ja asioista kaiken järjen mukaan perillä olevana lienee Sipilä kykenevä tuomaan puolueeseen tämänlaista näkemystä. Voi siis olettaa, että hän pystyy ulosmittaamaan Kokoomuksen kannatuksen alkaneesta laskusta koituvan hyödyn. Vuonna 2007 onnistui Kokoomus markkinoimaan itsensä uskottavana laajan teltan puolueena, mutta tätä nykyä sitä piinaa jo liian näkyvä pintaliitävä elitismi. Miksipäs ei pohjoisen yrittäjämies voisi kukaties olla juuri sellainen henkilö, jota on maan porvarillisten liikkuvien äänestäjien taholla odotettukin?

Puoluekokouksen ehdottomasti paras puoli on se, että Keskusta valitsi tapansa mukaan itselleen kunnon johtoryhmän. Annika Saarikko ja Riikka Manner ovat molemmat sellaisia hahmoja, joiden näkemykset osaltaan vaikuttivat siihen että ylipäätään päädyin puolueen äänestäjäksi sekä jäseneksi. Juha Rehulalla on niin ikään ansionsa, ja koska nyt olen itsekin valmistunut Tampereen yliopistosta ja toimin työsuojelun piirissä, niin suhtaudun hänen ajatuksiinsa vanhastaan myönteisesti.

Kielteisenä asiana voi mainita sen, että Keskusta osoitti eilisen kokouksen muutamissa puheenvuoroissa joitakin merkkejä pääministeripuolueeksi pyrkimisen jättämisestä sikseen. Sipilää markkinoitiin eräässäkin kannatuspuheenvuorossa seuraavan hallituksen kauppa- ja teollisuusministerinä, samalla kun Tuomo Puumalalle taas toivottiin kulttuuriministerin salkkua. Vaatimattomasti aloittaminen saattaa olla Keskustan kenttäväen silmissä hyve, mutta nykyisessä tilanteessa olisi omaehtoinen apupuolueeksi jähmettyminen jo lähtökuopissa mielestäni kohtalokasta.

Ennen tätä virstanpylvästä tietysti on puoluejohtajan lunastettava asemansa puolueen sisällä. Pekka Perttula on aiemmin Suomenmaassa osuvasti jo todennut, että ”Keskustan johtajalta on ensin kysyttävä kykyä johtaa puoluetta, ja vasta toiseksi kyvykkyyttä johtaa maata pääministerinä; ilman ensimmäistä ei tarvitse kantaa murhetta toisesta”. Tilaisuus näiden kykyjen osoittamiseen ei ole näin kuntavaalien alla kaukana, joten syksyllä näemme miten Keskustan uusi johto tehtävistään suoriutuu.

jojalonen
Sitoutumaton Tampere

Olen sotahistorian tutkija ja filosofian tohtori Tampereen yliopistolta. Puoluepoliittisesti olen sitoutumaton, joskin vuoden 2012 kunnallisvaaleissa olin Keskustan ehdokkaana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu