Nykyajan loppu, systeemikriisi ja hyperinflaatio
Kaikki liittyy kaikkeen. Keskustelut EU elvytyspaketista ja valtion velanotosta ovat mediassa näkyvillä, mutta eivät kuitenkaan herätä suuria tunteita tai mielenilmauksia. EU-komission on esittänyt 750 miljardin euron elvytysrahastoa, joka koostuisi avustuksista 500 miljardia euroa ja lainoista 250 miljardia euroa. Ajatuksia on myös viljelty siitä, että näitä takuita tai velkaa, kuten ei myöskään Suomen valtion velanottoa tarvitse milloinkaan kuitata takaisin.
Samaan aikaan EKP ja edelleen Suomen Pankki luo rahaa tyhjästä. Huomioitavaa on, että EKP yhdessä maiden keskuspankkien kanssa luo 10 miljoonaa euroa minuutissa uutta rahaa, eli vuodessa 1000 miljardia euroa! Tärkeä kysymys on, mihin tämä raha menee?
Lyhyesti yksinkertaistaen kyseinen prosessi. EKP/Suomen Pankki luo rahaa antamalla liikepankeille lainaa, ostamalla velkakirjoja tai liikepankki ostaa valtionvelkakirjoja. Kotitaloudet tai yrityksen ottavat lainaa liikepankilta ja raha on syntynyt. Mutta siihenkö se kaikki 1000 miljardia euroa menee. Huomioitavaa on, että Suomen Keskuspankki ostaa myös suoraan tukiostoina yritysten arvopapereita, joita huhti- toukokuussa on ostettu noin 6 miljardin euron edestä. Tätä ohjelmaa (PEPP) on laajennettu Euroopassa 1350 miljardin euron suuruiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että keskuspankit toimivat pääomamarkkinoilla ja näin myös vaikuttavat osakkeiden ja instrumenttien hintoihin, vääristäen niitä. Tämä on myös suora tulosiirto osakkeenomistajille ja suurille institutionaalisille sijoittajille. FED on tehnyt tätä jo pitkään.
Mutta jos nämä toimenpiteet ja kaavailut ovat ihan ok asia, niin mikä siis on ongelma?
Ensimmäinen ongelma on, että suurin osa ihmisistä elää arkeaan, eivätkä he edes huomaa tai toisaalta halua edes ymmärtää ongelman kokoluokkaa. Lyhyellä tähtäimellä se ei myöskään vaikuta millään tavoin heidän arkeensa. Talousasioissa barrikadille nousijoita on harvassa. Tämän vuoksi päättävissä asemissa olevat henkilöt voivat tehdä ratkaisunsa hyvinkin rauhassa, varsinkin kun takana on parlamentaarinen enemmistö ja toisaalta ymmärryksen puute tehtyjen ratkaisujen vaikutuksista. Vallalla on myös tietojen pimittäminen ja tarkoitusperien hämärtäminen, jotta kansalaiskeskustelua ei syntyisi.
Toinen ongelma on se, että liikepankeille asiakkaat eivät ole tuottavaa bisnestä. Liikepankit ovat myös institutionaalisia sijoittajia. Liikepankkien voitot ja arvonlisäykset tulevat rahoitusmarkkinoilta. Kysymys on, mihin liikepankit siis mieluimmin käyttävät saamiaan pääomia, kotitalouksien ja yritysten lainoittamiseen vai rahoitusmarkkinoille. Toki näissä on sääteleviäkin mekanismeja.
Ongelman juurisyy kulminoituu ahneuteen, mutta konkreettisimmin rahoitusmarkkinoihin ja keskuspankkeihin. Suomessa pörssikurssit olivat nousseet vuoden 2019 loppuun vuodesta 2008 yli 300%, vaikka reaalitalous oli päässyt vasta vuoden 2008 tasolle. Vuoden 2020 alun pandemia romahdutti kaikki maailman pörssikurssit, mutta kesäkuussa 2020 olemme jälleen samalla ja osin korkeammalla tasolla kuin ennen pandemian alkua. 10.6.2020 Nasdaq puhkaisi ensimmäistä kertaa 10.000 pisteen rajan, vaikka olemme edelleenkin poikkeustilassa monellakin tavalla. Rahoitusmarkkinoiden kriisi oli jo ennen pandemian alkua ovella, se olisi tullut joka tapauksessa todennäköisesti vuoden 2020 aikana. Nyt myös pandemian aiheuttaman talouden äkkipysähdyksen ja kulutuksen pysähtymisen kanssa lisäämme valtavasti elvytysrahaa. Yksinkertaistettuna, rahoitusmarkkinat olivat jo kriisiytymässä ja suurin osa elvytysrahasta, myös niin sanotusta vihreästä elvytyksestä, virtaa rahoitusmarkkinoille. Vain pieni osa saavuttaa koskaan reaalitalouden ja ei juurikaan millään tavoin kotitalouden kukkaroa. Samalla keskuspankkien rahan syytämisellä markkinoille tukiostoilla on niiden taseet pullollaan velkakirjoja, osakkeita ja roskalainojakin. Näin keskuspankit ovat vääristäneet markkinoiden hintoja sekä olleet osaltaan mukana luomassa valtavaa kuplaa, joka on täysin irti reaalitaloudesta. Myös liikepankkien taseet ovat kiinni kuplassa sekä riskialttiissa kohteissa ja varallisuuserissä.
Mikä merkitys siis valtion velanotolla, takausvastuilla, rahan luomisella tyhjästä ja avustuksilla on kansalaisille?
Merkityksiä on varmasti useita, riippuen näkökulmasta. Ensinnäkin kun me Suomessa suostumme EU komission elvytyspakettiin, olemme aina vain enemmän äänettömiä osakkaita suuremmassa liittovaltiopelissä. Onko liittovaltio ajatus hyvä vai huono, en siihen ota kantaa. On hyvä muistaa, että se, jolla on vipuvarsi, tässä tapauksessa esimerkiksi valtion antama takaus tai valtion ottama velka, voi sanella ehtoja ja vaikuttaa päätöksentekoon monessa muussakin asiassa. Päätöksenteon todellinen valta on silloin jossakin muualla kuin täällä.
Toisekseen kysymys on myös tulonsiiroista niille, jotka ovat hoitaneet talouttaan eri tavalla kuin me täällä. Jos me saamme vähemmän kuin annamme, on taseemme miinusmerkkinen. Vaikka olemme aina aika-ajoin yrittäneet pyristellä valtiontalouden tasapainottamisessa, on alijäämä ja valtion velka vain kasvanut. Tämä johtuu huonosta ja osaamattomasta valtiontalouden hoidosta ja edustuksellisen demokratian tempoilevista ideologisista virityksistä. Talouden hoidossa on toisealta esimerkkinä myös tulonsiirtoja ja tukija vaativat etelä-Euroopan maat, jotka ovat pitkään hoitaneet julkista talouttaan velkaantumalla ja joiden yhteiskuntapoliittinen vastuu ja veronkantokyky on huono. Voidaankin kysyä, ovatko he menetelleet erittäin viisaasti, joskin epäeettisesti. Palaamalla kirjoituksen alkuun ja ajatukseen, ettei velkoja tarvitsekaan maksaa takaisin, on näiden maiden velkaantuva talouspolitiikka siis ollut onnistunutta. Toki se mihin ja miten rahat on käytetty, on asia erikseen. Tästä herää kysymys miksi me emme voi tehdä myös niin?
Kolmas merkitys liittyy tuottavan työn kannattavuuteen ja mielekkyyteen. Koska raha, jota luodaan tyhjästä, siirtyy tulonsiiroina lopuksi rahoitusmarkkinoille, ei se kasvata kotitalouksien todellista ostovoimaa vaan pienentää sitä. Suomen niin sanottu vauraus ei ole vain valtion luomaa vaan kotitalouksien velkaa. Suomessa kotitalouksien velkaa on yli 150 miljardia euroa. Tulonsiirroilla rahoitusmarkkinoille suuret institutionaaliset sijoittajat kasvattavat omaisuuttaan ja samalla taloudellinen kuilu kasvaa, sekä valta rahan mukana keskittyy. On myös hyvä muistaa järjestelmässä oleva sisäinen korruptio, kuten esimerkkinä Kojamon ja ay-liikkeiden, sekä puolueiden väliset tulonsiirrot. Voidaan kysyä, millaista sisäistä korruptiota on etelä-Euroopan maissa ja mihin tuet ja lainat siellä menevät. Tähän liittyy myös kotimaan sosialistiset tulonsiirrot, jotka täällä rahoitetaan korkeana verona ja tehokkaalla verokertymällä. Kuinka järkevää ja tehokasta on, että ”elvytysrahalla” rakennamme vaikkapa tuottamattoman museon, jota joudumme vuosittain valtion toimesta tukemaan ja jonka rankentamiseen käytetyistä rahoista lopulta hyvin pieni osa menee Suomalaisille kotitalouksille, edes välillisestikään. Miksi kukaan kohta haluaisi tehdä tuottavaa työtä ja maksaa veroja?
Neljännekseen, me länsimaalaiset olemme taantuneet tässä liberalistisessa ”vapaudessamme”.
Kuitenkin edellisen lisäksi vakavin merkitys ja tosiasia on, että rahan lisääminen järjestelmään jatkuvalla syötöllä lisää inflaatiota, eli kotitaloudessa olevien aikuisten pitää työskennellä joka päivä enemmän saadakseen leipänsä tai vaihtoehtoisesti tinkiä leipänsä laadusta ja määrästä. Yritykset ja sitä kautta myös valtiot elävät kulutuksesta. Tämä vastuuton rahan luonti tyhjästä ja vivutettu velkaraha, niin globaalisti, kuin meilläkin ja siihen lisättynä erilaiset tuet, tuo mukanaan moraalikadon myös täällä. Yrittämällä väkisin vakauttaa ja edelleen kuplaannuttaa järjestelmää, luomme vielä suuremman epävakauden kuplan. Mitä suurempi on mannerlaattojen välinen jännitys, sitä valtavampana maanjäristys purkautuu. Lopulta tämä kaikki aiheuttaa väistämättä systeemikriisin, jopa pahimmillaan sanan, jota talouspiireissä ei saa mainita eli hyperinflaation ja sitä kautta luottamuksen menetykseen rahaan vaihdannan välineenä. Millainen on silloin keskiverto kotitalouden arki? Kaikki liittyy kaikkeen ja kyse on luottamuksesta ja kun se loppuu…
Lähtökohtaisesti asiat ovat yksikertaisia, mutta ihmiset tekevät niistä monimutkaisia. On myös toisinpäin katsottuna helppo verhota yksikertaiset asiat monimutkaisuuden harmaaseen savuun ja oikeuttaa siten toimintansa tai toisaalta toimimattomuutensa. Meidän poliittinen järjestelmämme ei ole enää demokratia, eikä talousjärjestelmämme ole markkinatalous, vaan kummassakin järjestelmässä olemme jonkinlaisessa korporatiivisessa sosiaalifasismissa.
Systeemikriisi on väistämättömyys, mutta sen luonne ei ole pelkästään taloudellinen. Näistä ja mitä voisimme tehdä myöhemmin lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi toimia, kuten Arto Paasilinnan kirjassa maailman paras kylä.
Vaan kenellä siihen (kään) rahkeet riittäisivät?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä kirjoituksesta, joka on täyttä asiaa verrattuna moninaisiin blogijuttuihin Puheenvuorossa mitättömistä lillukanvarsista.
Elämme keskellä Euroopan suurinta pyramidihuijausta, jota kasvatetaan pakonomaisesti joka päivä. Taloudellinen kasvu on ollut mitätöntä ja sekin vähä vain silmänlumetta eli velkaantumalla hankittua.
Kuten kirjoitit, emme edes elä markkinataloudessa vaan tukien ja sääntöjen viidakossa, joka on vääristänyt koko järjestelmän katteettoman velkarahan ohella.
Järjestelmä rojahtaa, kun luottamus katoaa siihen ja sen edustajaan tilirahaan, jota myydään nollakorolla. Rojahdukseen ei tarvita enää paljon. Uusia luonnonkatastrofeja ja massamuuttoaaltoja sekä sotia.
Suomen hallitus jatkaa solidaarista linjaa. Se ottaa lisää velkaa piikkiimme lahjoittaakseen sitä mustaan Afrikkaan ja nyt EUn vauraisiin maihin Välimeren rannoilla.
Suomalaiset persaukiset kitkuttelevat mitättömillä eläkkeillä EUn eräässä kalleimmista maista, töitä tehdään törkeällä verokuormalla ja eloa jatketaan satasten pikavipeillä, jotka ovat puhdasta koronkiskontaa, johon ei valtiovalta puutu mitenkään. Samaan aikaan se tekee tuhansien eurojen sitoumuksia per capita meiltä mitään kysymättä.
Tilanne on törkeä lyhyesti sanottuna. Sen tulisi johtaa poliitikkojen rikosoikeudellisiin vastuisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin. Mikä onkaan se logiikka, että otamme velkaa jotta oma yhteiskunta pyörii ja vastuita muiden yhteiskuntien pyörittämisestä sekä samalla lahjoitamme rahaa muille. Niin, onko parlamenttaarinen vastuu aina noin vaalivuosina riittävä verrattuna tuhon määrään ja siihen että puolueet lahjovat äänestäjiä heidän omilla rahoillaan…
Ilmoita asiaton viesti
Mitä valtioiden velkaantumiseen tulee, niin se johtuu siitä miten puolueet ostavat ääniä äänestäjiltä.
Toisaalta valtio ottaa velkaa verohelpotuksiin, toisaalta yhteiskunnan pavelutoimintaan.
Valtion ottamat velkarahat ovat yleensä taloudellisesti tehottomasti käytettyjä rahoja, taiteisiin, urheiluun, massiivisiin kulttuurimonumentteihin, kuten hulppeisiin museorakennuksiin tai kirjastorakennuksiin ja niiden käyttökustannuksiin käytettyjä rahoja.
Koulutusajan pidennukseen tai yleensä ihmisten koulutukseen käytetyt rahat sen sijaan ovat kyllä sijoitus tulevaisuuteen.
———–
Näyttää siltä että demokraattisesti ei valtioiden rahan tuhlausta voida mitenkään lopettaa. Ihmiset rakastavat turhuutta ja vihaavat veroja ja politikot ja puolueet haluavat ääniä. Siksi keskuspankit joutuvat painamaan rahaa etteivät valtiot menisi konkurssiin.
Mitä tulee elvytykseen, niin kansainvälistä taloutta ei voida kansallisin toimin pelkästään elvyttää. Kansainvälinen talous tarvitsee kansainvälistä elvytystä. Lokaalia taloutta, kuten Pohjois-Korean taloutta, voidaan toki elvyttää kansallisin toimin.
Jos Suomen taloutta elvytetään kansallisesti ihmisten ostovoimaa lisäämällä, se on oikeasti ulkomaisten kauppakumppaneiden talouksien elvyttämistä, koska ihmisten ostamat ja käyttämät kulutushyödykkeet tuotetaan pääasiassa ulkomalta.
Jos haluttaisiin elvyttää investointitarvikkeita vientiin valmistavia suomalaisyrityksiä, pitäisi elvyttää niitä ulkomaalaisia pankkeja jotka luotottavat niitä ulkomaalaisia yrityksiä jotka käyttävät Suomalaisten yritysten valmistamia tuotteita.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus, jossa tuodaan selkokielellä järjestelmän ongelmat esille ja talouden totaali romahdus on tulossa jossain kohtaa, jää vain nähtäväksi missä kohtaa. Niin kauan kuplaa kasvatetaan kuin voidaan, eikä ole aikomuskaan edes yrittää korjata järjestelmän virheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Osa 1
”Kuitenkin edellisen lisäksi vakavin merkitys ja tosiasia on, että rahan lisääminen järjestelmään jatkuvalla syötöllä lisää inflaatiota, eli kotitaloudessa olevien aikuisten pitää työskennellä joka päivä enemmän saadakseen leipänsä tai vaihtoehtoisesti tinkiä leipänsä laadusta ja määrästä.”
Huom: inflaatiota ei ole syntynyt, vaikka EKP on tehnyt ostoja luomallaan rahalla vuidesta 2015 alkaen
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on hyvä huomio ja mielenkiintoinen asia. Mitattu inflaatio ei ole merkittyvästi muuttunut, miksi siis näin on. Onko meidän mittarit oikeat ja vääristääkö indeksit mittareita? Miksi länsimaisessa keskiluokka pienenee ja mikä merkitys tuohon inflaation mittareihin on kotitalouksien velalla, joka on kasvanut meillä ja varmasti muuallakin? Tähän liittyy varmasti myös työnarvon ja velan suhde.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti, jos ekp ei olisi painanut seteleitä, eläisimme deflaatiossa, eli tavarat halpenisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Osa 2
Jos Puheenvuorossani esittämäni 5.000 miljardin anteeksiannon (EKP antaisi anteeksi valtionlainoja ns. pääoma-avaimen eli suunnilleen bkt:iden suhteessa) suhteuttaa euroalueen bkt:hen (noin 11.000 miljardia) ja jaksottaa 20 vuodelle (vuodet 2001 – 2020), niin jakolasku 250 / 11.000 = 2,2 %.
Jaksotettuna puhutaan siis 2,2 %:n suuruisesta anteeksiannosta (rahan luonnista) bkt:hen verrattuna.
Minun maalaisjärkeni sanoo, että jos uutta rahaa luodaan suunnilleen samassa tahdissa kuin talous kasvaa, se ei ole vaarallista. Jos ei luotaisi yhtään, rahan määrä alkaisi olla riittämätön, vaikka ottaa huomioon ns. luoton laajennuksen (sama raha palaa pankkijärjestelmään ja taas lainataan ulos).
Ilmoita asiaton viesti
Varmastikin johonkin tämmöiseen velan anteeksiantoon olemme matkalla, mutta silloin on myös moraalikadon ja väärinkäytöksen mahdollisuus hyvin suuri. On esitetty, että kun velka huomioidaan pois maailman bkt:stä maailmantalous ei ole kasvava, siihen huomioituna nämä shokit ja elvytys. Uutta rahaa on luotu valtavasti enemmän kuin talouden kasvu. Kyse on luottamuksesta, niin kuin totesit.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksiannon yhteydessä pitäisi säätää valtion velkajärjestelystä. Kun sellaiset pykälät olisi, käsitys siitä, että esim. ”Italia täytyy pelastaa” poistuisivat ja sijoittajat luottotappion pelossa lopettaisivat velan annon jossain 60 – 80 %:n velkasuhteen tienoilla.
Valtoille ei tulisi käsitystä, että ”pikku” anteeksiannot saadaan aina 20 vuoden välein.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus.
Näiden masssiivisten velkojen anteeksiantamista on monissa yhteyksissä käytetty myös jonkinlaisena perusteluna siihen, että ’velaksi voi elää’.
Minua ihmetyttää kuitenkin se, kenelle tuo velka loppujen lopuksi annetaan anteeksi?
Seuraava lainaus kirjoittajalta,
”Lyhyesti yksinkertaistaen kyseinen prosessi. EKP/Suomen Pankki luo rahaa antamalla liikepankeille lainaa, ostamalla velkakirjoja tai liikepankki ostaa valtionvelkakirjoja. Kotitaloudet tai yrityksen ottavat lainaa liikepankilta ja raha on syntynyt”
Palaan tuohon kysymykseen: kenen velka annetaan anteeksi?
– EKP/Suomen Pankin?
– Liikepankin, joka on joko käyttänyt rahat vaikka Kojamon tai Koneen osakkeiden ostoon, vai
– Pankin asiakkaan, joka käyttää rahat vaikka jalasmökin tai tehtaan rakentamiseen, tai osakemarkkinoilla jne
Mitä sitten jos EKP/SP:n velka unohdetaan? Velka näkyy edelleen liikepankin taseessa. Jos liikepankin lainat unohdetaan myös, poistaako pankki taseestaan velan jonka takuutena on upouusi jalasmökki?
Ilmoita asiaton viesti