Sanna Marin ja sdp haluavat leikata eläkkeitä
Puoluejohtajien torstaisessa 28.1 puheenjohtajatentissä Sanna Marin ja sdp ilmoitti tärkeimmäksi valtiontalouden leikkauskeinoksensa, halunsa leikata eläkeläisten eläkkeistä.
Kyse on sdp:n halu määrätä lähdevero institutionaalisille sijoittajille. Eläkeyhtiöt ovat Suomen suurimpiin kuuluvia institutionaalisia sijoittajia. Näiden tilanne on osakekurssien kohotessa toki parantunut, mutta tilanne ei ole hyvä, kun huomioidaan lisääntyvä iäkkäämmän väestön määrä ja pienenevä työtätekevien osuus. Eläkeyhtiöihin kohdistuva verotus tulee väistämättä vaikuttamaan yhtiöiden kykyyn hoitaa eläkevastuitaan ja siten luo paineen eläkkeiden leikkauksiin, jotta niitä ylipäätänsä tulevaisuudessa kyetään maksamaan.
Tässähän siis käykin sdp:n toimesta niin, että eläkeläisille luvattu ”vappusatanen” muuttuukin eläkkeiden leikkaukseksi.
Jostain on rahat revittävä Afrikaan ja Italiaan.
Eläkeläisten lakkoilu ei ketään hetkauta.
Ilmoita asiaton viesti
SDP on jo leikannut työeläkkeitä. Lipponenhan muutti indeksiä niin että parinkymmenen vuoden aikana eläkkeen reaaliarvo on pudonnut jotain 30 %. Siis sen joka on tuon ajan saanut työeläkettä. Joka vuosi jää jälkeen hinta- ja palkkakehityksestä.
Nyt leikataan tietenkin lisää koska eläkkeet ovat liian korkeita, SDP:n mielestä.
Vaikka ne ovat eläkeläisen omia rahoja.
Elökeyhtiöiden varallisuudesta vainb reilu kolmannes on osakkeissa. Miksi niiden ei tarvitsisi maksaa veroa osingoista ja myyntivoitoista?
Tähän liittyy myös kaikki muut instituutionaaliset sijoittajat, ns. yleihyödylliset säätiöt ja yhdistykset, mm. Kepun Nuorisosäätiö ja kok ay-liike, (mm. Kojamo).
On myös olemassa suuri joukko ns. säätiöitä joita perustamalla varakkaat ja äkkirikastuneet välttyvät veroilta. Säätiön varallisuus ei tietenkään ole heidän vaan säätiön mutta he hallinnoivat sitä ja tekevät sillä mitä tahtovat.
Ilmoita asiaton viesti
Toki tulee myös huomata, että toiset tekevät lakisääteisiä tehtäviä (eläkeyhtiöt) ja toiset ovat yleishyödyllisiä. Olen aivan samaa mieltä, että esim nuorisosäätiöt ja ay-liikkeet tulee laittaa verolle, koska heidän rooli ei ole edes yleishyödyllinen. Eläkeyhtiöiden verotus on hieman haastavampana koska se vaikuttaa negatiivisesti eläkkeisiin ja pakottaa yhtiöt tekemään enemmän riskisijoituksia kompensoimaan pienenevän tuoton…
Pointti on myös siinä, että meidän poliittisella johdolla ei ole näkemystä tai ymmärrystä siitä mihin helppo populistinen ja tiettyä kansanosaa kosiskeleva heitto oikeasti vaikuttaa, kuten tässä tapauksessa eläkeläisten eläkkeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa olet tietenkin oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Lipponen muuttanut indeksin laskutapaa, vaan Lipposen hallitus, jonka valtiovarainministerinä oli muuan Sauli Niinistö.
Eikä eläkkeitä olla nyt leikkaamassa, mitään sellaista ei ole ehdotettu.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei ymmärrä syy-seuras suhteita niin ei ymmärrä, siihen se kuitenkin johtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Häh……… Tuohan kuulostaa paatuneelta kommunistilta tai pöhöttyneeltä ay-johtajalta. Epäilen ettei tuo blogi pidä paikkaansa, en tosin ole asiantuntija. Kertokaa joku kuka tietää varmasti.
Oikeisto ja työnantajat ovat vuosikymmenet vaatineet es. ay-liikettä verolle. Marinin hallitus meinaa nyt vastata tuohon huutoon.
Muistatteko presidentinvaalit 2012 kun Timo Soini hiljensi ja punastutti Eva Biaudetin kysymällä suomenruotsalaisten säätiöistä ja niiden verovapaasta miljardiomaisuudesta?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ennen vaaleja on vasemmiston helppo lupailla vappusatasia tai ay-liikettä verolle… uskottavuus siihen lähestyy 0%.
Toki oikeassa olet, että ”yleishyödylliset” ja säätiöt tulisi tiheällä kammalla perata.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki puolueet lupaavat ohjelmissaan ennen vaaleja. Kaikki hallitukseen menevät puolueet joutuvat tekemään kompromisseja. Tosin yli 50%:n vaalituloksella puolue pystyy aika pitkälle toteuttamaan ohjelmansa.
Viime kauden oikeisto hallitus oli monelle suuri pettymys. Myös minulle. Noista puolueista ja poliitikoista paljastui erittäin inhottavia piirteitä. Eikä tilanne ole muuttunut.
Tämä ”sekahallitus” tulee todennäköisesti olemaan myös pettymys monelle. Tosin kausi ei ole vielä puolessa. Yksinkertaistettuna, Suomessa joutuu valitsemaan paskan ja oksennuksen välillä.
Verotuksen yksinkertaistaminen ja porsaanreikien tukkiminen ei pitäisi olla mahdotonta. Verovaroja on haaskattu erilaisiin kankkulan kaivoihin miljardeja, haaskataan edelleen ja tullaan tulevaisuudessakin haaskaamaan.
Vanha neuvo venäläisten kanssa toimiessa pätee Suomen politiikkaan. Seuraa käsiä äläkä suuta.
Ilmoita asiaton viesti
Vaatiiko työnantajat palkansaajien järjestöjä verolle? Sehän koskisi myös heidän omia työnantajajärjestöjään sekä maataloustuottajien MTK:ta.
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni työnantajajärjestöillä ja MTK:lla ei ole vastaavanlaista omaisuusmassaa kuin ay-liikkeellä. Korjatkaa toki jos olen väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Arvasinhan että tässä käy näin. Mikään onni ei kestä ikuisesti. Nyt on sitten eläkkeiden vuoro kartuttaa Valtion menojen pohjatonta säkkiä.
Hyvin tässä on vielä pärjätty nykyisestä arjesta. Syömme vuorotellen kaurapuuroa ja vuorotellen mannapuuroa ravinnoksi. Ei kovin monipuolista, mutta kun maha ei kestä hernesoppaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän ne seuraavaksi keksivät? Ruvetaanko koulut, maantiet ja rautatiet maksamaan verovaroin?
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja sairaalat sekä maakuntien hyvinvointi alueet?
Ilmoita asiaton viesti
Otsikko on harhaan johtava ja varmaan ihan tarkoituksella. Ei Marin ole sanonut, että haluaa eläkkeitä leikata. Tässä nyt jo vedetään johtopäätöksiä asioiden edelle. Toki pientä eläkettä saavat haluaisivat eläkkeiden leikkausta ja tietenkin niin, että leikkaus tehtäisiin niiltä jotka saavat heitä parempaa eläkettä. Normaalia kateutta niitä kohtaan jotka ovat tehneet pitkän työuran ja maksaneet vähän paremmasta palkasta paljon veroa sekä eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja joilla yhteiskuntaa on ylläpidetty. Mutta aina näitä eläkkeiden leikkuksien toiveajattelijoita riittää. Ja ollut jo vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Siitähän kyse kuitenkin on. Valtionjohto heittää helppoja populistisia heittoja ymmärtämättä yhtään mihin ne oikeasti vaikuttavat.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeistohan on jo pitkään vaatinut ammattiyhdistysliikkeiden verohelpotuksista luopumista. Nämä helpotukset perustuvat siihen, että työmarkkinajärjestöillä katsotaan olevan yleishyödyllisen järjestön status. Marinin ehdotus on juurikin askel tämänkaltaisten verohelpotusten karsimiseksi ja luulisin, että siihen pitäisi olla laaja tyytyväisyys koko poliittisella kentällä.
Ilmoita asiaton viesti
Se hetki kun tämä hallitus laittaa ay-liikkeeet verolle on odottamisen arvoinen, voi tosin olla että ihmiselämän aika ei ei siihen riitä. Hienoahan se olisi ja oikeudenmukaista.
Mutta eläkeyhtiöiden verolle laitto leikkaa väistämättä eläkkeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi leikkaisi?
Eläkeyhtiöiden rahastoidut varat ovat kasvaneet edelleen vaikka ns. Suuret ikäluokat ovat jo kaikki eläkkeellä. 1945- -50 syntyneet ovat jo vähintään 70-vuotiaita.
Työeläkettä saavien eläkeläisten määrän luulisi vähenevän kun eläkkeelle siirtyvät ikäluokat pienenevät.
Osakkeiden tuotto on myös kaksijakoista. Osa on osinkoja ja osa ns- keinottelun seurausta.
Eläkeyhtiöiden tuotot pääomalle ovat aina olleet reippaasti yli pörssiyhtiöiden osinkotuottojen joiden keskiarvo on ehkä 4 % vuotuista tuottoa.
https://kauppakamari.fi/wp-content/uploads/2020/07/Osinkoselvitys-2016.pdf
Kun yhtiöiden tuotto sijoituksilleen on kai ollut lähempänä 10 %.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät nuo eläkkeiden leikkausta toivovat halua edes mitään ymmärtää vaan jankuttavat vaan samaa. Kuvittelevat ehkä,, että kun tarpeeksi jankuttaa niin niin ehkä toteutuu.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on hyvä huomio. Jossakin vaiheessa eläkeläisten määrä kääntyy laskuun, mutta niin taitaa käydä myös työtätekevienkin osuuden kanssa. Eläkeyhtiöden varallisuus on monenlaisissa sijoituskohteissa mm kiinteistöissä ja riskisimmisäkin tuotteissa. Muistan kun 2009 katselin heidän tuottojaan oli yhtä lukuunottanatta kaikki aika syvällä miinuksen puolella. Systeemikriisin kohdalla omaisuuden arvo romahtaa, tämä toki on oma keskustelunsa.
Tietysti voidaan kysyä jos eläkeyhtiöt joutuvat verolle vaikuttaako se millään tavoin heidän toimintaansa tai maksettaviin eläkkeisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Jostain olen ollut lukevinani että eliniän pituus ei meillä enää jatkuisi kovinkaan paljoa. Siinä vaiheessa viimeistään kun ”vuosiluokat” saavuttavat keskimääräisen eliniän, miehet n. 78 v. ja naiset n. 82 v. niin eläkeläisten määrä alkaa vähenemään. Siis alle viiden vuoden.
Nyt on kuitenkin vielä niin että osa nykyeläkeäisistä ei saa lähellekään täyttä työeläkettä ikänsä puolesta.
Muistaakseni muutama vuosi, oliko 2001, 2008 ja 2018 kun eläkeyhtiöiden sijoitustuotot ovat olleet negatiivisia. Keskimääräinen tuotto on ollut n. 7-8 %.
https://www.tela.fi/teema/sijoitustuotot.
Sitä ei käy kiistäminen että verotuksella olisi jotain vaikutusta. Olisiko vaiktus niin suuri että sillä olisi merkitystä?
Ilmoita asiaton viesti
Kiero otsikko. Kysehän oli institutionaalisten sijoittajien lähdeverosta. Eläkeyhtiöillä ei ole mitään oikeutta leikata kenenkään eläkkeitä, puhumattakaan että Sanna Marin tai SDP haluaisivat leikata eläkkeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Alkuperäisessä kirjoituksessa ei ollut kysymys oikeudesta olla maksamatta nykyisen kaltaisia eläkkeitä vaan mahdollisuudesta maksaa nykyisen suuruista eläkettä. Siihen eläkeyhtiön mahdollinen lähdevero vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, eläkeyhtiöt ovat insitutionaalisia sijoittajia, joita ollaan laittamassa verolle. Mitkä heidän päätoiminnat ovat johon vero vaikuttaa? Olisiko sijoittaminen ja sitä kautta eläkkeiden maksu.
Ilmoita asiaton viesti
”Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä, universumi ja ihmisen typeryys, enkä ole ensimmäisestä varma” Albert Einstein.
Tuota mörkkiä päättelyketjua lukiessa tulee mieleen, että Albert oli varmaan oikeassa. Ja typeryyden lisäksi näkyy läpi myös tahallinen ilkeys?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos samoin ja koska lauseen lopussa oli kysymysmerkki niin totean, että en halua kenellekään ilkeä olla, huolissani olen valtionjohdon kyvystä ymmärtää mitä halpa populistinen heitto tarkoittaa ja tässä kohtaa eläkkeiden osalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Sanna Marin ja sdp haluavat leikata eläkkeitä”
Tuo oli se halpa populistinen heitto. Sanna Marin ei ole ilmoittanut haluavansa leikata eläkkeitä, ei myöskään Sosialidemokraattinen puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Marin leikkaisi omalta sukupolveltaan, ei nykyisiltä eläkeläisiltä: ETK laskee nykyisten eläkerahastojen riittävän 2050-luvulle saakka, jolloin eläkerahastot ehtyvät ja tarvitaan muita toimia eläkkeiden kattamiseksi. Tämä tarkoittaa reipasta korotusta palkoista perittäviin eläkemaksuihin, tai mikäli silloiset työntekijät eivät syystä tai toisesta siihen suostu, eläkemenojen sopeuttamista muilla keinoin.
Lähdeveron lätkäisy eläkeyhtiöille ilman muuta kasvattaa eläkejärjestelmän sopeutustarvetta 2050-luvulla.
Ja 2050-luvullahan eläkkeelle jäävät 1980-luvulla syntyneet, eli Marinin oma ikäluokka.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi valehtelet? Marin ei ilmaissut mitään tuollaista halua. Onko se maanpetturuutta valehdella kansainvälisen finanssikapitalistin puolesta?
Ilmoita asiaton viesti
Lue perustelut ennen kuin syytät ketään valehtelusta. Kysymys sinulle Jaakko, mihin institutionaalisiin sijoittajiin kohdistuva vero lopulta kohdistuu?
Ilmoita asiaton viesti
Vakuutusyhtiöitä säätelee oma lakinsa. Nuo ovat YHTIÖITÄ, joten en ihan ymmärrä tuota väitettäsi institutionaalisista sijoittajista.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä jos vaikka googlaisit ketä sillä tarkoitetaan…
Ilmoita asiaton viesti
En ole talousasiantuntija. Ihan maalaisjärjellä on pakko selvitä. Yleishyödyllinen yhteisö on liki abstrakti käsite niinkuin institutionaalinen sijoittaja. Es. Kojamossa yhdistyvät nuo molemmat.
https://kojamo.fi/uutiset-ja-tiedotteet/kojamo-oyj-10-suurinta-osakkeenomistajaa-listautumisannin-paattymisen-jalkeen/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikaniikko/kojamon-osakkeenomistajien-ilonpaiva-vs-koronayrittajat/
Katsoessa es. Kojamon suurimpia omistajia siellä on kyllä 2 eläkevakuutusyhtiötä. Entäs 8 seuraavaa institutionaalista sijoittajaa top 10:ssä???
Säätiöt kuuluvat myös yleishyödyllisiin yhteisöihin mm. Nuorisosäätiö.
Ilmoita asiaton viesti
Se ettei suuri osa noista ”abstrakteista käsitteistä” maksa veroja, ne ovat jatkuvasti kuppaamassa valtiolta rahaa.
Ilmoita asiaton viesti