Hallitus sahaa omaa oksaansa Postin kanssa

Tänään, kello 06:00 alkaen, postialan työntekijät ryhtyivät lakkoon. Vaikka yhteiskunta digitalisoituu kovaa vauhtia, silti postilakko vaikuttaa lähes kaikkiin yhteiskunnan jäseniin. Tärkeät julkiset palvelut pyörivät edelleen isoin osin fyysisen postin varassa. Siksi paine saattaa asiat sopuun tulisi olla suuri.

Paineesta huolimatta istuva demarijohtoinen hallitus on ollut varsin hiljaa. On hyvä, että osapuolille taataan neuvottelurauha, mutta tosi asiassa hallitus on neuvotteluosapuoli valtion omistusten kautta. Onkin varsin vaikea kuvitella, että vasemmmistohallituksen intresseissä olisi suomalaisten työntekijöiden palkkojen polkeminen. Loppu viimein se on kuitenkin hallitus, joka siunaa postin johdon toimenpiteet.

Tällä hetkellä postin johto näyttää poikkeuksellisen huonoa yrityskulttuuria polkemalla palkkoja tasolle, jossa normaalielämä alkaa käydä hyvin vaikeaksi. On myöskin selvä, että postin vaatimusten mennessä läpi, seuraa painetta myös muille alan toimijoille pudottaa palkkatasoa. Heijastusvaikutukset ovat pahimmillaan massiiviset. Posti näyttää esimerkkiä, joka johtaa pahimmillaan laajamittaiseen palkkojen polkemiseen läpi yrityskentän. Se on valtion yritykseltä äärimmäisen vastuutonta. Laajamittaisten palkkojen polkemisen seurauksena, yhteiskunnan vastuut kasvavat tukien muodossa ja samalla maksettujen veroeurojen määrä pienenee. Yhteiskuntamme tarvitsee matalan kynnyksen työpaikkoja, joiden palkalla pystyy elämään. Hyvinvointiyhteiskuntaan eivät kuulu piiat ja rengit.

Tulevaisuudessa yhteiskunnalla ja hallituksella on edessä postipalveluiden pitkän ajan suunnitelmasta päättäminen. Iso kysymys on, mitä postipalveluilta halutaaan. Sitä ennen kuitenkin poliitikoilta ja erityisesti hallitukselta kuuluu peräänkuuluttaa tekoja nykyisen  kiistan pikaiseksi ratkaisemiseksi, avaimet on annettu.

Kirjoittaja on ollut Posti OY:n palkkalistoilta ja saattaa löytää sieltä itsensä uudestaankin.

Joni Parviainen

Demarikodin arvoliberaali kasvatti. Opiskelija. Intohimoinen jalkapalloihminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu