Hallituksen leikkauslista julkistettu.

Kuntavaalitentin jälkeen oli aistittavissa epätietoisuutta siitä, miten valtiontaloutta aiotaan sopeuttaa. Esitettiin kritiikkiä, etteivät puheenjohtajat kertoneet, mistä haluavat leikata. Se tietysti oli virheellinen tulkinta; kyllähän se tuli esille. Ja jos nyt ei ihan suoraan, niin ainakin rivien välistä. Lähes kaikki halusivat leikata kansalaisten työllään hankkimasta varallisuudesta uusilla veroilla. Koska leikkauskohteita menoista ei juurikaan nimetty, pitänee tämä tulkita siten että suomalaisten veroaste tulee kasvamaan lähivuosina.

Rakenneuudistuksista ei juuri enää edes puhuta ja kaikki sopeutustoimet joita vaaditaan, brändätään leikkauksiksi. Näin epäilemättä siksi, ettei kukaan kyselisi enää,  miksi rakenneuudistuksia ei ole saatu eteenpäin. Paljonko sote-uudistuksella on tarkoitus säästää rahaa? Tuleeko maamme merkittävimmästä rakenneuudistuksesta lainkaan säästöjä lopulta? Paikallinen sopiminen lienee vain unelma tällä kokoonpanolla. Verouudistuksien hyöty lienee marginaalinen kun veroaste ei laske.

”Hys! Nyt ei puhuta leikkauksista, on keskityttävä pandemiaan.”

Kun maamme on talous kärsii pandemiasta, miten rationaalista on säilyttää ihan kaikki palvelut ennallaan ja leikata ihmisten varallisuudesta? Ympäristöarvot ovat luonnollisesti tärkeitä mutta onko tosiaan niin ettei näitä arvoja voida saavuttaa ilman kasvavaa veroastetta ja kutistuvaa varallisuutta? Ei tietenkään ole. Päinvastoin,  varallisuutta tarvitaan näihin investointeihin nyt enemmän kuin koskaan. Haittaverojen asettamisen ei luonnollisesti tarvitse automaattisesti kasvattaa veroastetta.

Minusta näyttää vahvasti siltä että poliittinen ideologia on nyt se pullonkaula joka estää meitä saavuttamasta rakenneuudistuksia ja suurempaa työllisyyttä. Toivottavasti olen väärässä sillä se olisi suurempi inhimillinen tragedia kuin itse pandemia.

JoniPetteriKivisto
Liberaalipuolue Tampere

Liberaalipuolueen Pirkanmaan piirijärjestön hallitus, Oikeistoliberaali, Ekomodernisti, Liberaalifeministi, 3D-graafikko ja kouluttaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu