Sähköautojen latausmahdollisuuksista Helsingissä
Yhä useampi hankittu auto on sähköauto. Myös ladattavat hybridit ovat yleistyneet. Teknologiateollisuuden mukaan vuoden 2019 sähköautokanta Suomessa oli noin 3 500 täyssähköautoa ja noin 18 000 ladattavaa hybridiä. Näiden autojen määrä on kasvanut prosentuaalisesti nopeasti.
Meidän perheellä on auto jäänyt vielä hankkimatta. Asumme kantakaupungissa ja tarve on ollut vähäistä, tähän asti ollaan selvitty vuokraamalla. Jos auto päädytään hankkimaan, olisi se varmasti sähköllä kulkeva. Sähköauto on kaupungissa erityisen houkutteleva vaihtoehto, keskimääräiset ajomatkat on lyhyempiä ja päästöt lähes olemattomia. Hankinnassa kuitenkin mietityttää, että missä sitä autoa lataisi. Hinta ja latausmahdollisuuksien puute ovatkin suurimmat kynnykset sähköautojen ja lataushybridien ostolle.
Useimmiten pidempiaikainen latausmahdollisuus löytyy omasta taloyhtiöstä. Monet taloyhtiöt ovat hankkineet latauspisteitä ja löytyy myös korttelin taloyhtiöiden yhdessä hankkimia keskitettyjä latauspaikkoja. Taloyhtiöt voivatkin hakea avustusta latauspaikkojen rakentamiseen, tätä tukea on syytä jatkaa. Kaikissa taloyhtiöissä ei kuitenkaan ole autopaikkoja tai sitten latausmahdollisuus on vain parissa pysäköintipisteessä. Etenkin kantakaupungissa latausmahdollisuudet ovat heikot. Jotta voidaan vauhdittaa sähköautoihin siirtymistä, tulee kaupungista löytyä myös kadunvarsipaikkoja joissa on latausmahdollisuus.
Erilaisia latauspisteitä varmasti lisätään sitä mukaan kun Suomen sähköautokanta kasvaa, mutta tässä voisi ottaa myös etukenoa. On hyvä, että kaupunki tukee vähäpäästöisten autojen pysäköintiä alennuksen muodossa, mutta se ei riitä jos latausmahdollisuuksia on vähän. Helsinki voisi erilaisin keinoin tukea latauspisteiden määrän kasvattamista, sekä kadunvarsille että taloyhtiöille. Kaupunki voi lisätä myös latauspistevalmiuksia strategisille paikoille esimerkiksi isompien katutöiden yhteydessä. Tällaista velvoitetta on sovellettu uusille taloyhtiöille, mutta samaa ajattelua voi soveltaa myös kaupunkiympäristöön. Helsingillä on iso mahdollisuus profiloitua sähköautomyönteisenä kaupunkina. Autokannan sähköistymisestä hyötyy kaupunki ja ilmasto.
Joona Haavisto
varavaltuutettu (kok.), Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa
” Sähköauto … ja päästöt lähes olemattomia.” Mistäköhän blogisti tämän väitteen tempaisi?
Ilmoita asiaton viesti
Toki sähköautoon ja -autoiluun liittyy päästöjä, etenkin tuotanto ja käytöstä poisto-vaiheessa. Ja tietysti olennaista miten se sähkö tuotetaan.
https://10myyttiasahkoautoilusta.fi/sahkoautolla-ajo-ei-ole-polttomoottorilla-ajoa-ekologisempaa/
Ilmoita asiaton viesti
Semmoinen 130 000 kilometriä on ajettava, jotta päästöt ovat bensa-auton luokkaa.
https://www.talouselama.fi/uutiset/tassa-on-sahkoautojen-likainen-pikku-salaisuus/019af9b5-4a55-3a61-a87f-5b0dee65e048
”Journal of Industrial Ecology -julkaisun selvityksen mukaan puolet sähköauton aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä syntyy valmistusvaiheessa. Suurin saasteiden aiheuttaja on akun valmistusprosessi. Esimerkiksi litiumin kaivostyöt ovat kaikkea muuta kuin ympäristöystävällisiä. Perinteisen auton valmistus vastaa puolestaan 17 prosenttia kulkuneuvon hiilidioksidipäästöistä.
Kun sähköauto lähtee tehtaalta, on se aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä 13 600 kilogramman edestä. Polttomoottoriauton kohdalla vastaava määrä on 6 350 kiloa.
Sähköauton ympäristöystävällisyyden ratkaisee pitkälti se, millä tuotettua sähköä se käyttää. Suuri osa sähköstä tuotetaan edelleen fossiilisilla polttoaineilla, joten Journal of Industrial Ecologyn laskelmien mukaan sähköauto tuottaa päästöjä keskimäärin kuusi unssia maililta. Vastaavankokoisen tavallisen auton päästöt ovat toki kaksinkertaiset, mutta koska sähköauton valmistuksen päästöt ovat suuremmat tarkoittaa se, että sähköauto nousee ekologisemmaksi vaihtoehdoksi vasta noin 130 000 ajokilometrin jälkeen. Matka on sinänsä uudelle autolle kohtuullinen, mutta koska sähköautojen toimintasäde on tällä hetkellä varsin rajallinen, nousevat niillä ajetut kilometrimäärät harvoin kovin korkeiksi. Lisäksi akkujen latauskapasiteetti heikkenee ajan myötä. Esimerkiksi Nissan arvioi, että sen Leaf-sähkäauton akut heikkenevät viidessä vuodessa niin, että 125 kilometrin maksimimatka lyhenee 88 kilometriin.”
Ilmoita asiaton viesti
Harvoin enää näkee noin pielessä olevaa kommenttia. Noloa tulla mölisemään vuoden 2013 lehtijuttuun linkkaamalla.
Sinun tasoisiin uuvatteihin ei yleensä tosiasioilla voi vaikuttaa, linkkaanpa kuitenkin ajantasaista ja luotettavaa tietoa. Voit ihan itse muutella parametreja ja vertailla.
https://www.ilmastopaneeli.fi/autokalkulaattori/
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin strategiana on ollut vähentää autoilua kaupungissa. Myös sähköautot ovat autoja ja vaativat lähes samanlaisen infran ja tilavaraukset toimiakseen. Sähköautojen lautauspaikat eivät siinä oikein auta.
Ilmeisesti tulevaisuus on sitten itseohjautuvien autojen varassa, jotka jättävät asukkaat ja ne kantamukset asunnoille ja menevät robottiparkkiin lataukseen. Aika turhaa olisi siinä tapauksessa sitä latausinfraa joka paikkaan edes laittaa.
Mutta miten sinne päästään, on vielä aika pitkällä tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse uskon, että liikenteen automatisoituja ratkaisuja tulee asteittain jo tällä vuosikymmenellä. Esimerkiksi lähialueen robotti-joukkoliikennettä on jo helsingissä kokeiltu.
Se on varmasti totta, että täysin itseohjautuvat autot ovat vielä pitkällä tulevaisuudessa. Ja jos ne ovat pidemmän tähtäimen ratkaisuja, eikai kannata nykyhetken ja lähitulevaisuuden tarpeellista infraa jättää tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kannattaa kuitenkin tuhota? Nimittäin nykyinen autoilunvastainen linja merkitsee autoilun vaikeuttamista monilla tavoilla.
Keskeisimpiä lienee pysäköinnin tekeminen mahdottomaksi. Joku tyhmä voisi luulla että sen sähköautonkin pysäköiminen voi olla vaikeaa jos ei ole paikkoja.
Minne ne robottiatuot laitetaan jos nyt rakennetaan asuinalueita joihin ei mahdu minkäänlaisia ajoneuvoja?
Ilmoita asiaton viesti
” Monet taloyhtiöt ovat hankkineet latauspisteitä ja löytyy myös korttelin taloyhtiöiden yhdessä hankkimia keskitettyjä latauspaikkoja. Taloyhtiöt voivatkin hakea avustusta latauspaikkojen rakentamiseen, tätä tukea on syytä ”
Tuntuu jotenkin sosialismilta tuollainen. No, se menee samaan piikkiin, kuin Kokoomuksen kannattama yhteisvastuu mm ssa Italian tukemisesta ja Ranskan pankkien auttamisesta.
Näin se Kokoomus siis nykyään.
Ilmoita asiaton viesti
Se latausinfran rakentaminen tulee olemaan ihanan kallista ja samalla sähkönkäytön hintakin nousee kun ruvetaan 64 sulakkeita värkkäämään taloyhtiöihin.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtinen, aina ’laadun’ tae…
Sketsihahmo, joka ei ymmärrä sähköstä eikä sähköautoista mitään, mutta mölisemään pitää päästä.
Yksivaiheinen 16A virta on enemmän kuin riittävä yön yli lataukseen. Sen nopeampia latausmahdollisuuksis ei tarvitse edes harkita taloyhtiöissä.
Ilmoita asiaton viesti
Monenko kWh:n olet päättänyt riittävän taloyhtiöissä autoa kohden yön yli ladattaessa?
Ilmoita asiaton viesti
Minä en päätä mitään, katsele itse vaikka Motivan taloyhtiöille laatimia ohjeita.
Luulisin, että varsin moni asukas olisi ihan tyytyväinen, jos saisi ladattua 15-20kWh verran täyssähköautoaan yön aikana. Arkiajojen pituudestahan se toive/tarve riippuu. Tuolla määrällä liikkuisi noin 80-100 km.
Ilmoita asiaton viesti
Riittäähän tuo useimmille työmatkoihin. Keikkahommissa saattaa loppua kesken, mutta 3x16A onkin jo toinen juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin, kun on tiedossa pidempi reissu, sähköautoilija ymmärtää kyllä käväistä pikalatauspisteellä.
Kotona ei tarvita tehokasta latausta, koska autojen AC-laturi ei yleensä ole edes 11kW tehoinen.
Ilmoita asiaton viesti