Mannerheim-sali takaisin uudelle ylioppilastalolle!

Vuonna 2017 Helsingin yliopiston ylioppilaskunta teki historiattoman päätöksen. Suomen marsalkka, ratsuväenkenraali Carl Gustav Emil Mannerheimin mukaan nimetty uudella ylioppilastalolla sijainnut Mannerheim-sali nimettiin uudelleen Wilhelmsson-saliksi. Tämä oli suuri virhe.

Mannerheim on eittämättä suurin suomalainen ja vieläpä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan korkeimman kunniamerkin vastaanottaja vuodelta 1950. Tuskin yksikään suomalainen on antanut yhtä merkittävää henkilökohtaista panosta vapaan ja itsenäisen Suomen eteen, mistä myös ylioppilaskunta pääsee tänäkin päivänä nauttimaan.

Entinen Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson varmasti ansaitsee tunnustusta. Tilojen ja paikkojen nimeämisen osalta hänen nimensä liittäminen tilan nimeen on valitettavasti osoitus huonosta harkinnasta ylioppilaskunnalta. Helsingin kaupungin ohjeet toteavat, että henkilön mukaan tilan tai paikan nimeämistä on vältettävä niin kauan kuin henkilö on vielä elossa. Suositus on peräisin YK:n paikannimikongressista ja kansainvälisesti tunnustettu periaate. Meidän kaikkien onneksemme entisessä kanslerissa vielä henki pihisee. Tämän vuoksi ylioppilaskunnan päätös tilan uudelleen nimeämiseksi asettuu kuitenkin kyseenalaiseen valoon.

Ylioppilaskunnan vanhemmat toimijat ovat tienneet kertoa, että tähän YK:n säännöstöön vedottiin esimerkiksi silloin, kun ylioppilaskunnassa haluttiin nimetä jokin tila Venäjällä salamurhatun toimittajan Anna Politkovskajan mukaan. Tämä luo yhä suuremman epäilyksen varjon Mannerheim-salin nimimuutoksen motiivien puhtauden ylle.

Oman tulkintani mukaan päätöksen taustalla on ylioppilaskunnan vasemmistolaisuus. Yliopistovasemmistolla on pitkät Mannerheimin vastaiset perinteet. Salin uudelleen nimeämisen lisäksi muun muassa Kansallisten Ylioppilaiden omistuksessa ollut Mannerheimiä kuvaava taulu joutui aikanaan törkeän ilkivallan kohteeksi. Kenties siksi, että Mannerheim peräti kahdesti esti Suomen liittämisen osaksi kommunistien lempilasta Neuvostoliittoa. Ensiksi vapaussodassa ja sitten vielä toisessa maailmansodassa. Taistolaisten perinteitä sydämissään kantava osa yliopistovasemmistosta ei näytä edes Neuvostoliiton hajottua antaneen tätä ”rikosta” anteeksi.

Oman edustajistokampanjani tavoite on edellä mainittujen syiden takia selkeä. Ylioppilaskunnan pitää kumota historiaton ja väärä päätös Mannerheim-salin uudelleen nimeämisestä. Tämä ei ainoastaan korjaa historiallista vääryyttä ja palauta Mannerheimin ansaitsemaa kunniaa uudelle ylioppilastalolle, vaan on ylioppilaskunnan moraalinen velvollisuus. Ylioppilaskunnan tulee toimia vain puhtain asein, puhtaan asian puolesta.

Olen ehdolla Helsingin ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa numerolla 43. Äänestää voi 26.–28.10. ja 31.10.–2.11. klo 10–20 osoitteessa vaalit.hyy.fi.

0
Joonas Pulliainen
Kokoomus Helsinki

Kirjoittaja on helsinkiläinen valtio-opin opiskelija, joka työskentelee Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnan pääsihteerinä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu