Kohti uutta kasvua

Jatkuva veronkorotusten tie on kävelty maassamme loppuun jo aikapäiviä sitten, mutta siltikin niitä esitetään (ja nyt toteutetaan) miljardikaupalla. Ilman todellista uuden rakentamista myös seuraava ja sitä seuraava hallitus esittää uusia veronkorotuksia ratkaisuksi Orpon-Purran hallituksen tavoin. Tulevien hallitusten kokoonpanoista riippumatta. SDP on eurovaaliohjelmassaan innostunut mahdollistamaan uusien verojen keräämisen myös EU-tasolla. Veroja verojen päälle tuntuu olevan nyt ratkaisu vasemmalla, mutta pieneksi yllätykseksi myös oikealla. 

SDP:lle tiedoksi, että jos nyt yhden asian perässä annetaan verotuksessa EU:lle pikkusormi, se vie pieneltä jäsenmaalta koko käden. Kyllä EU:ssa aina uusia menoja keksitään.

Jos EU:lle jossain toivoisin vahvempaa roolia, niin kilpailun valvonnassa. Liian usein käy niin, että pienet, lupaavat kasvuyritykset ostetaan markkinoilta isojen toimesta pois. Olisiko esimerkiksi Nokia voinut syntyä puhelinjätiksi Suomeen enää tänäpäivänä, vai olisiko Google tai Apple syönyt sen sisäänsä?

Näillä yritysjäteillä on kymmenien ja jopa satojen miljardien kassavarat kilpailuetunaan. 

Suomi tarvitsee nyt todellista kasvun ja kilpailun lisäämistä. Meidän on parannettava yrittämisen edellytyksiä, ei heikennettävä niitä himoverottamalla. Olemme kyenneet myös aiemmin tekemään uudistavia yhteiskunnallisia päätöksiä. Niin on kyettävä nytkin.

Yhteisöveron alentaminen 15:een prosenttiin – ns. OECD:n minimiin –  olisi paljon kaivattu positiivinen kasvushokki. Päätös maksaisi itsensä takaisin muutamassa vuodessa; tällä hetkellä on valtava paine saada investointeja useilla eri teollisuuden toimialoilla, mutta kilpailu on kovaa. 

Yhden vaalikauden sijaan on katsottava hieman pidemmälle. Yrittäjä-tunnuksen antaminen kaikille suomalaisille jo syntymästä saakka olisi tärkeä symbolinen päätös, kuten Annika Saarikko esitti vuonna 2023. Kysymys olisi ennen kaikkea asennemuutoksesta: me kaikki voimme olla yrittäjiä. 

Kun vanhat keinot eivät pure, tarvitaan uusia ideoita ja kokeiluja. Tästä esimerkkinä muualla Euroopassa käytössä olevien erityistalousalueiden myötä maamme olisi mahdollista vastata Itäisen Suomen ongelmiin. Tämä Keskustan tekemä avaus on nyt saanut myös Elinkeinoelämän siunauksen. Erityistalousalueella voitaisiin kokeilla useita, hieman rohkeitakin avauksia yhteiskunnan uudistamiseksi. Hallitukselle ehdottaisinkin: Mitä jos otettaisiin paikallinen sopiminen käyttöön ensimmäisenä Itäisessä Suomessa?

www.joonaskontta.fi

joonaskontta
Keskusta Jyväskylä

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu. Keski-Suomen maakuntavaltuutettu. Aktiivinen liikunnan harrastaja. www.joonaskönttä.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu