Toimitusministeristö ei ole toimintakyvytön
Erityisesti tänä syksynä on keskusteltu paljon toimintakykyisen hallituksen tarpeesta ja niin sanotun toimitusministeristön päätöksentekovaltuuksista. “Maassa tarvitaan toimintakykyinen hallitus” on ollut monen poliitikon, asiantuntijan ja toimittajan viljelemä lause.
On myös luotu kuvaa siitä, että Suomi olisi jotenkin haavoittuvainen toimitusministeristön aikana esimerkiksi sotilaallisen kriisin uhatessa. Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Jos näin olisi, maamme olisi aina vaalien jälkeisen toimitusministeristön aikana lähes puolustuskyvytön – ainakin jos on näitä julkisia kannanottoja kuuleminen.
Niin enemmistö-, kuin vähemmistöhallitus voi olla kykenevä päätöksentekoon. Kansallisen konsensuksen johdosta vähemmistöhallitus olisi todennäköisesti erittäin toimintakykyinen erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Näissä kysymyksissä vain eduskunnan pieni vähemmistö on ollut eriävällä kannalla toteutettuun politiikkaan nähden.
Maassa on aina hallitus, eikä toimitusministeristö jättäisi toimimatta asioissa, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle. Tämä käsittäisi myös kansallista turvallisuutta koskettavia välttämättömiä päätöksiä. Suomen ja suomalaisten turvallisuus, sekä kansallinen etu, on taattu kaikkina aikoina.
Mitäpä sitte!.Vaaleja ennen voitte luvata ummet ja lammet kylänparhaaksi.
Ja joku vitun ”herra pelko” pistää suun suppuun kun tulee valituksi.
Esim Tapasus Hoskonen
Ilmoita asiaton viesti
In a true democracy power belongs to the citizens who express their power in elections – not elite hanging on to power
Ilmoita asiaton viesti
Keskustalaisena ihmettelen, miksi edustamani puolueen pitää olla Marinin viherpunahallituksen tukipilarina ja ottaa nöyrästi vastaan muiden hallituspuolueiden esittämät syytökset lupausten pettämisestä. Tuskin kukaan on unohtanut viimeisen viikon kestänyttä neljän hallituspuolueen puheenjohtajan ja muiden edustajien esittämiä ankaria syytöksiä keskustaa kohtaan. Onko niin, että keskusta ei saa puolustaa puolueelle tärkeitä asioita ja sen pitää olla hallituksessa kuunteluoppilaana takaamassa Marinin viherpunahallituksen olemassaolo ja omien ministereiden ”hillotolpat”. Tänään on ilmeisesti päästy sovintoon ja puheenjohtaja Saarikko on joutunut lupaamaan puolueensa noudattavan kaikkia hallituksen sopimia toimintatapoja viimeiseen asti. Kaiken huipuksi hoetaan maamme tarvitsevan toimintakykyisen hallituksen, mitä maailman epävakainen tilanne nyt vaatii.
Kansanedustaja Könttä on ilmeisesti tästä eri mieltä ainakin hänen kirjoittamansa erinomaisen kirjoituksen perusteella. Kiitos siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa ei muita ole ollutkaan, kuin vähemmistöhallituksia. Hyvin ovat pärjänneet. Pistivät Nato-hakemuksenkin sisään, vaikka ei enemmistöä parlamentissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vähemmistöhallitus on eri asia kuin toimitusministeristö. Vähemmistöhallitus on poliittinen hallitus ja hallitsee eduskunnan enemmistön tuella, vaikka sitten ehkä vain sietämällä sitä vähiten huonona vaihtoehtona. Toimitusministeriö syntyy, jos poliittinen hallitus menettää eduskunnan enemmistön tuen ja sitten jatkaa juoksevia asioita hoitaen ja poliittisia päätöksiä välttäen.
Eikö tätä todellakaan kerrottu kansanedustajien työhön opastuksessa?
Ilmoita asiaton viesti
On eri asia, mutta onko eri asia? Kun eroilmoitus on annettu, hallitus jatkaa toimitusministeristönä. Toimitusministeristö on toimivaltainen tekemään ja toimimaan samalla tavalla kuin poliittinen vähemmistöhallituskin. Riittää, että eduskunnasta löytyy enemmistö asia kerrallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen poliittiseen perinteeseen kuuluu, että toimitusministeristö ei tee poliittisia ratkaisuja.
Perustuslaki ei tätä säätele, kuten montaa muutakaan olennaista asiaa. Kun hallitus on pyytänyt eroa ja presidentti on sen myöntänyt, on vain tavan ja perinteen mukaista, että presidentti pyytää hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty.
Vaikka jotkin toimitusministeristöt ovat temppuilleet ja tehneet poliittiseksi katsottavia päätöksiä, olisi ennenkuulumattoman törkeää, että toimitusministeristö yrittäisi jatkaa poliittisena hallituksena hankkien eduskunnasta enemmistön asia kerrallaan. Siitä tulisi todella tempoilevaa politiikkaa, ja varmaan Niinistö viheltäisi pelin poikki ja myöntäisi hallitukselle sen jo pyytämän eron. Silloin varmaan muodostettaisii virkamieshallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi tarvitsisi virkamieshallituksen seuraavat 12 vuotta. Ei koko ajan uusiin vaaleihin valmistautuvat puolueet ja poliitikot pysty enää suomi-laivaa pelastamaan. No, eihän se ole mahdollista, mutta on todella turhauttavaa seurata demokratian toimimattomuutta kotimaassamme.
Ilmoita asiaton viesti
En ole havainnut toimimatonta demokratiaa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Toimitusministeriöistä on hyviä kokemuksia Kekkosen ajoilta. Ne eivät ole poliittisen taktikoinnin välineitä vaan asioiden hoitajia. Ne ovat nimenomaan kriisiaikoina kyenneet hoitamaan asioita ilman poliittista peliä ja taktikointia.
Ilmoita asiaton viesti