Toimitusministeristö ei ole toimintakyvytön

Erityisesti tänä syksynä on keskusteltu paljon toimintakykyisen hallituksen tarpeesta ja niin sanotun toimitusministeristön päätöksentekovaltuuksista. “Maassa tarvitaan toimintakykyinen hallitus” on ollut monen poliitikon, asiantuntijan ja toimittajan viljelemä lause.

On myös luotu kuvaa siitä, että Suomi olisi jotenkin haavoittuvainen toimitusministeristön aikana esimerkiksi sotilaallisen kriisin uhatessa. Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Jos näin olisi, maamme olisi aina vaalien jälkeisen toimitusministeristön aikana lähes puolustuskyvytön – ainakin jos on näitä julkisia kannanottoja kuuleminen.

Niin enemmistö-, kuin vähemmistöhallitus voi olla kykenevä päätöksentekoon. Kansallisen konsensuksen johdosta vähemmistöhallitus olisi todennäköisesti erittäin toimintakykyinen erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Näissä kysymyksissä vain eduskunnan pieni vähemmistö on ollut eriävällä kannalla toteutettuun politiikkaan nähden.

Maassa on aina hallitus, eikä toimitusministeristö jättäisi toimimatta asioissa, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle. Tämä käsittäisi myös kansallista turvallisuutta koskettavia välttämättömiä päätöksiä. Suomen ja suomalaisten turvallisuus, sekä kansallinen etu, on taattu kaikkina aikoina.

joonaskontta
Keskusta Jyväskylä

Kansanedustaja. Jyväskylän kaupunginvaltuutettu. Keski-Suomen maakuntavaltuutettu. Aktiivinen liikunnan harrastaja. www.joonaskönttä.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu