Ulkopolitiikassa muistettava Suomen etu

Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Ulkopolitiikassa Suomen linjaa edustaa paitsi ulkoministeri, myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Tätä taustaa vasten on pidettävä varsin kummallisina ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikon (ps.) lausuntoja USA:n presidentti Trumpista ja käydyistä presidentinvaaleista. Niikko kertoi YLE:lle (4.11.), että häntä ”miellyttää se, että Trump on ollut hyvällä tavalla röyhkeä.”

Onkin kysyttävä, onko ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Niikko mielissään Trumpin sovinistisesta, vähemmistöjä pilkkaavasta vai muita ihmisiä alentavasta toimintatavasta? On käsittämätöntä, että Niikko kehuu sellaista toimintaa, jossa jatkuvasti valehdellaan, haukutaan ja solvataan.

Niikon kommentit USA:n presidentinvaaleista olivat vähintäänkin erikoisia. Joko Niikko ei tiedosta asemaansa UAV:n puheenjohtajana – tai mikä pahempaa – tiedostaa ja kommentoi erikoisilla sanavalinnoillaan silti. 

Perussuomalaisten Trump-fanatismi on asia erikseen, mutta ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tulisi muistaa asemansa ja häivyttää puoluepoliittinen kantansa. Erityistä tarkkuutta tämä vaatii, kun kyse on isänmaalle tärkeiden kansainvälisten suhteiden kommentoinnista. 

Suomelle pienenä kansakuntana on äärettömän tärkeää ylläpitää hyviä suhteita Yhdysvaltoihin riippumatta vallassa olevasta hallinnosta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on onnistunut hyvin suhteiden ylläpitämisessä ja niiden syventämisessä ja tästä kuuluukin iso kiitos presidentti Niinistölle.

On tärkeää, että Suomesta luodaan tiiviit ja hyvät yhteydet Bidenin hallintoon sen kaikilla tasoilla. Presidentti Niinistö on tehnyt tältäkin osin erinomaista työtä. Tämä koskee Suomessa kuitenkin myös eduskuntaa ja erityisesti ulkoasiainvaliokuntaa, jolle on tärkeää hyvät yhteydet Yhdysvaltoihin – riippumatta puheenjohtajan omista mieltymyksistä.

Valittava presidentti Biden on painottanut kumppanuussuhteiden merkitystä turvallisuuspolitiikassa.  Tähän yhteistyön tarjoukseen pitää Euroopassa päättäväisesti tarttua ja jatkaa Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisen kumppanuuden tiivistämistä. Menneisyyteen haikailu ei auta Suomen etujen ajamista. 

Toivon ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Niikon muistavan asemansa ja pitäytyvän omien puoluepoliittisten näkemysten esittämisestä silloin, kun kyse on isänmaalle tärkeistä ulkopoliittista suhteista ja niihin vaikuttavista lausunnoista.

joonaskontta

Kansanedustaja. Jyväskylän kaupunginvaltuutettu. Keski-Suomen maakuntavaltuutettu. Aktiivinen liikunnan harrastaja. www.joonaskönttä.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu